Hidrometre Okumak

Bu gün hard seltzer için kolları sıvadım, 500Gr dekstroz 22Litre su ve hassas terazim bozulduğu için baskülde kendim ile darasını alarak şeker ölçtüm yaklaşık 1-2kg arası ekledim karıştırdım çalkalarım OG almak için yeni aldığım hidrometreye koydum sonuç 1025 gösterdi.
Su ile denedim 1 gösterdi birdaha şıra ekledim 1025.
Anlamadığım nokta şu basit kimya formülü olarak 22Litre ve 22Kg olan suya 1.5 Kg ekleyince 1065 falan yapması gerekmiyor mu ?
Hidrometre mi yanlış benim mi bilgi eksiğim var anlayamadım.

Sesli düşünüyorum
Kite 1-1,5 kg şeker koyup 22-23 litreye tamamlayınca 1040-1055 arası bir gravite oluyor

1 Beğeni

Evet haklısınız mantığını anlyamadığım için sordum.
Ben normalde seltzer için ölçüm almıyordum, alınca kafam karıştı FG kaçta şişeleme yapmalıyım şarap tadı vermez di mi vs…

Seltzer benim beceremediğim ve sevmediğim bir stil. Ama şişeleme için iki farklı günde aynı gravite ölçümünü almak gerekir.

Kaçta biteceği kullanılan mayaya ve ogye göre değişir.

Yüksek oglerde de maya besini gerekliliği var unutmamak lazım.

Şişelemeden önce eğer doğal meyve suyu konulacaksa şeker içeriğinden ötürü fermantasyon devam edeceği için patlamalar yaşanabilir

Maya besini kullandım şampanya mayası ile yapmıştım

Şekerin oluşturacağı hacmi göz ardı etsek bile bu şekilde çıkıyor

3 Beğeni

merhabalar. bugün ikinci kitimi kurdum. ilk kurulumumda hidrometrem yoktu. bu sefer de ölçüm yaptım. 20 derece sıcaklıktaydı ve resimde görüldüğü üzere yanlış okumuyorsam 1034 OG’ye ulaştım. kitim Biraburada’nın Irish Stout’ı. bana OG değeri düşük geldi sizce normal mi?

Şeker veya kuru/sıvı malt özü kullanmadınız sanırım

evet hocam irish stout biraburada kitinde şeker eklemenize gerek yok 3kg kit diyordu. hata mı olmuş?

1 Beğeni

İyice karıştırmadan og almış olabilir misin, aklıma başka bir şey gelmiyor

evet benim de aklıma bir tek bu geliyor. sanırım kiti yeterli sıcak suda eritmedim. biraz düşük alkollü olacak gibi duruyor. aklıma takılan ise suya yeterince homojenize yapmadığım şekeri maya sindiremiyor mu acaba? her türlü 3.9 gibi bir alkol olacak sanırım. bir de hocalarım fg için ne zaman ölçüm almalıyım sizce? 7. günden itibaren her gün alıp 3 gün üst üste aynı değeri alınca şişelemeye geçmek mantıklı mı? teşekkürler.

Sindirir bir sorun olmaz. Bence 2 hafta bekledikten sonra ölçüm almak daha mantıklı

3 Beğeni

teşekkürler hocam. lezzetli biralar dilerim.

1 Beğeni

Abv si değişmez aynı çıkar mayalar sindirir, sadece doğru og alamamış oldun ama bunlar kit sonuçta, öngörülen su miktarı konulduysa og değişmez

2 Beğeni

Biraburada Irish Stout 3KG kitin kurdum. Fermantasyonun dokuzuncu günündeyim hava çıkışı sıfıra yaklaştı.
OG 1038, OG sonrası ilk ölçümü aldım 1010 çıktı yarın da 1010 çıkarsa 1 gece soğutup şişelemeye geçeyim diyorum ne dersiniz?

1 Beğeni

Kitler 1010 değerinin altına düşmüyor.

Benim kitler dekstroz şekeri eklşyken 1004 seviyelerine kadar düşüyor :thinking:

Yok öyle bir şey, o nereden çıktı?

1 Beğeni

Eski kitler 1007 lere falan düşüyordu sadece şeker kullanılarak, şindi bakıyorum yapanların yorumlarına 1004 ler 1002 ler havada uçuşuyor

2 Beğeni

Ben son 1 yılda 15 derece kalibreli 2 farklı hidrometre ile 1.2 kg desktroz şekeri ile aşağıdaki değerleri okudum abi

resim_2025-03-24_123109435

1 Beğeni