Hidrometreyi Fermenterde Bırakmak

Selamlar,

Daha önce hidrometre kullanmadım, artık kullanmak istiyorum ancak fermentasyon sırasında ölçüm için örnek alma imkanım yok.

Fermenter olarak 24lt musluğu olmayan cam kavanoz kullanıyorum. Kavanozun kapağı tam sızdırmazlık sağlamadığı için kapağın alt ve üstünden streç geçip iyice sıkıştırıyorum. Sadece ortada hava çıkışı contası kalıyor.
Şişeleme için aktarma çubuğunu kullanıyorum, aktarma çubuğu için kapakta ufak bir iç kapak mevcut, fermentasyon sonunda oradaki streçi yırtarak daldırıyorum.

Yoğunluk ölçümü için aktarım çunuğunu kullanırsam kapağı söküp tekrar alt-üst streç sarıp takmam gerekecek, bu sırada epey oksijen teması olacağı için hiç denemiyorum.

Fermenter zaten şeffaf cam, hidrometreyi kurulumda içine bıraksam ve örnek almak gereksinimini ortadan kaldırsam bira için sorun olur mu? Aklıma takılan sorular şunlar;

  1. Fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla dış yüzeyi cam ancak sürekli temas halinde olması mayalanmanın kalitesine etki eder mi?
  2. Basınç vs. farklı bir durumdan hidrometre çatlar, patlar vs. biraya olumsuz bir malzeme karıştırır mı?
  3. Elimde hidrometre olmadığu için deneyemiyorum geniş alanda dik kalabilecek mi? (Dik durmazsa cam bir boruyu kapağa sabitlemeyi de düşünüyorum)

Daha önce bu şekilde deneyen oldu mu açıkcası onu da merak ediyorum.

2 Beğeni

Bildiğim kadarıyla daha önce böyle bir şey deneyen olmadı ve yine bildiğim kadarıyla herhangi bir soruna yol açmayacak.

Sonuç olarak buna benzer bir işlevi gören bir cihaz da var ve herhangi bir şekilde şikâyet eden de görmedim.

2 Beğeni

O kadar da takmayın bence. iSpindel kullanacağınızı da sanmıyorum, ben de kullanmıyorum yeterli ekipmana sahip olmama rağmen. Ben ve çoğu kişinin yaptığı genel yöntemi uygulayın. OG ölçümü alın. Fermentere koyun ve 20-21 gün sonra FG alıp şişeleyin. Bir şeyler ters gitmemişse, stuck fermantasyon olmamışsa 3 hafta yeter fermantasyonun bitmesine. Bazı mayalar fermantasyonu erken tamamlar ama genelde 14-15 günde biter fermantasyon. Garanti olsun diye ben 20 gün sonra FG alıp şişeliyorum.

2 Beğeni

Soruna yol açmaz da high krausende tamamen kapanır göremezsiniz ne gösterdiğini, bir de çıkartırken kırılma ihtimali var

3 Beğeni

Hidrometreyi fermentere atma, fermenterde bırakmanın asıl riski sanitasyonla ilgili. Satarsan veya benzeri sanitasyon sıvıları mayaya etki etmiyor. Sıcağa da dayanıklı olmadığı için bir sonraki bira için hidrometreyi pms içinde bekletip öyle kullanmanız gerekebilir. Onun dışında sorun olmaz. Hatta benim hidrometre de şu anda şarap fermenterinin içinde bekliyor :slight_smile:
Musluklu fermenter kullanmak sanki daha iyi bir seçenek.

O zmn her fg ölçümünden sonra pmsde bekletmemiz gerekmez mi Engin?

Elektronik hidrometre de araştırmıştım aslında, tilt markalı bir tane vardı fiyatı yüksek diye vazgeçmiştim. iSpindle araştıracağım uyguna yapabilirsem bunu uygularım. Sıcaklık kontrolü için arduino ile bir sistem kurmuştum direkt ona bağlarım çok da güzel olur.
Elektronik bir çözüm uygulamasam da direkt hidrometreyi kullanmanın sıkıntısı olmadığını öğrendim.
Teşekkür ederim

Selamlar, bu zamana kadar fazladan 5-7 gün fermenterde tutarak şişelemeye geçiyordum zaten. Bazen istemediğim tatlar oluşuyor, bunları minimize etmek için hidrometre ile ölçüm alıp fermantasyonun bittiğinden emin olmak istiyorum.
Şişelemeye geçtiğimde ölçüm alsam ve istediğim değere gelmediğini görürsem fermentasyona devam etme şansım olmayacak. Bu yüzden şişeleme kararını vermeden önce yoğunluğu öğrenmek istiyorum.

Mayalanmanın son anlarına kadar görmesem de olur, son hafta köpüklü yapı kalmıyor zaten.
Ancak sizin söylemek istediğiniz köpüğün hidroemtre üzerine yapışarak değerleri okunmaz hale getireceği ise bu bir sorun olur. İlk kurulumda deneyerek tecrübe edeceğim bunu.

Çıkartırken kurılma ihtimali neden kaynaklanabilir? Dolum sırasında seviye azalacağı için dibe çarpacağı için mi bu şekilde düşünüyorsunuz?
Dolum yavaş olduğundan seviye azaldıkça yatay bir şekilde dibe ineceğini düşünümüştüm.

Aynen, 10 dk beklese yeter zaten.

Tüm ekipmanı PBW ile temizleyip sonrasında sanitasyon sıvısı ile ıslatıyorum. PBW yeterli olmaz mı bu temizlik için?
PMS temizliğini daha önce denemedim. Forumda 1-2 yazıda denk geldim, detaylı inceleyeceğim bunu. Anladığım kadarıyla ekipman için bayram temizliği gibi oluyor :slight_smile:

Musluklu fermenter ile 2 yıl önce kötü bir deneyim yaşadım, askerdeyken patlamış ve mutfak zemini şerbetle kaplanmış. Bu olaydan sonra uzun bir süre bira yapamamıştım, tekrarlanırsa bir daha hiç yapamam sanırım. :grimacing:

1 Beğeni

Ben hiç pms kullanmadım şu ana kadar

1 Beğeni

Evet tam da bu,
Kırılma ihtimali de, dolumu yaptınız hidrometre cam damacanada dipte, damacanayı eğip ağzına, bir maşa yardımıyla tutup çıkartılabilir içinden, böylece içinde bekletmek falan da gerekmez gelecek falan hep bir risk

Muhtemelen yeterli olur, pms ya da pmbs (potasyummetabisülfit) gaz çıkışı ile dezenfekte ediyor. Benim kolayıma geldiği için öyle yapıyorum.

Fermenter olarak cam damacana kullanmıyorum, fotoğrafını ileteyim daha iyi anlaşılır. Üst kapak baya büyük, her şişelemeden sonra zaten çıkartıp temizliğini yapacağım. Bu durumda kırılma riski olmaz diye anladım.

Yorumlar için herkese teşekkür ederim.


5 Beğeni

Deneme şansın oldu mu?