Hominigırtlak Lezzetler

CEVİZLİ KÖFTE

Etlisi elbette tercih sebebi olsa da, çiğ etten dolayı parazitten korkanlara ya da vejetaryen beslenmeyi sevenlere çiğköfteye alternatif olsun diye paylaşmak istedim.

Malzemeler :

2 adet orta boy patates
1 su bardağı köftelik bulgur (Antep’te kara simit denir)
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

Gerisi arzuya göre soğan, sarımsak, maydanoz, salça, zeytinyağı, nar ekşisi ve baharatlar.

Önce patatesleri haşlıyoruz ve püre kıvamına getiriyoruz . İçine ben 1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı acı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı köfte baharatı ya da yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber, 2-3 diş ezilmiş sarımsak, kuru soğan kullanıyorsam ince doğranmış kuru soğan yeteri kadar tuz ve 1-2 yemek kaşığı isot kullanıyorum.

Sonrasında bunları bir güzel karıştırıp çok güç harcamadan yoğuruyoruz. Malzeme iyice birbirinin içine geçince köftelik bulgurumuzu ilave ediyoruz.

Sonraki kısım bulguru dişe gelmeyecek kıvama getirmede. Bu aşamada biraz güç kullanıyoruz. Köfte iyice kıvamına gelince içerisine cevizi, nar ekşisini, limon suyu, maydanoz, taze soğanı ekleyip bir daha elden geçiriyoruz.

En son zeytinyağını ekleyip son bir toparlama yaparak sıkıp servis ediyoruz.

Afiyetle…

22 Beğeni

Hataylı komşumdan aldığım tarifle fellah köftesi.

Önce malzemeler:

2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 yumurta
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kimyon
Karabiber
Tuz

Bulguru sıcak suya koyup 10 dakika bekliyoruz.

Daha sonra kalan malzemeleri ekleyip iyice yoğuruyoruz. Benim bulgur yeterince hamur hâline gelmediği için biraz daha salça ve 1 yumurta ekledim.

Yoğurma işi bitince minik minik köfteler hâlinde yuvarlanacak. Köftenin içine küçük parmağınızla bastırıp minik bir oyuk yapacaksınız.

Ne yazık ki bende böyle bir sabır olmadığı için bu delik aşamasını boşverdim çok kısa bir süre içerisinde ve bizim buranın fellahları da büyük olduğu için köfteleri istenenden biraz daha büyük olarak hazırladım.

Köftelerimizi 15-20 dakika kaynar suya pişiriyoruz.

Bu arada sosumuzu hazırlayalım. Sos için gereken malzemeler ise şöyle:

3 yemek kaşığı sıvı yağ
5 adet domates rendesi (yazdan hazırladığımız konserve domates rendesi de olabilir)
1 yemek kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
Maydanoz
Tuz

Ben yağını daha çok koydum. Domates rendesi ya da domates olmadığı için domates salçası kullandım, sarmısağı da 6-7 diş kullandım döverek.

Bi de maydanoz yokmuş evde.

Köfteleri sosuyla buluşturup güzelce karıştırdım.

Enfes oldu.

13 Beğeni

DÖVME BEZ SUCUK

Birkaç yıldır yapmakta olduğum bez sucuk tarifi.

**Malzemeler; **
mermersahi bezi,
streç film,
iplik,
Et %50 baya yağlı döş %50 sinirsiz kırmızı et (antrikot, kontrfile, gulaş vb).
Etin yağlı olması sucuğun yumuşak olması için önemli. Dilerseniz sac kavurmalık yağlı et yada kaburga çevresindeki yağların bulunduğu etleri de kullanabilirsiniz.

Baharatlar; ( 2 kg ölçü içindir)

40 gr kimyon,
20 gr kırmizı tatlı toz biber,
30 gr kirmizi aci toz biber,
60 gr sarımsak,
40 gr tuz, ( dileyen nitratlı tuz kullanabilir ben kullanmıyorum)
10 gr yeni bahar,
10 gr karabiber,
2 çay bardağı su azar azar eklenecek.
Eğer et az olacaksa suya gerek yok. Su yoğurmayı kolaylaştırmak için.

Yapılış

Çift çekim çekilmiş olan et ile baharatları bir kap içerisinde iyice yoğurup üzerini streçleyip buzdolabında 2 gün bekletiyoruz. İsterseniz bu aşamada fermente etmeden bile rulo yapıp derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Ama sucuk yapıyorsak dolapta iki gün beklesin.

2 gün sonra öncelikle streç film içerisine şekil vermek için rulo halinde sarıp, bir kenara alıyoruz. Streç sadece şekil vermek için, daha sonra çıkaracağız.

Daha sonra ruloyu streçten çıkarıp mermerşahi bezine yatırıp, etin içerisinde hava kalmayacak şekilde gerdirerek sarıp her iki ucundan iplikle sıkıca bağlıyoruz.

Elinizde merdane varsa bu aşamada rulonun üzerinden hafif bastırarak geçmek ve biraz dövmek hava kabarcığı kalmaması için iyi olur.

Bundan sonra sucukları fermente olacakları ve kuruyacakları bir yere asma aşaması geliyor. Eğer bu işlemi kışın gibi 10 12 derecede yapacaksanız 10 gün gibi bir sürede ilk ağırlığının %25-30 unu kaybedene kadar beklemeniz yeterli, deneme için bir tanesini ortadan ikiye bölüp kenarlarının karardığına bakabilirsiniz. Ama havalar serin değilse akşam hava serinlediğinde az hava akımının olduğu bir yere asıp, sabah sucukları geniş bir tabak üźerine koyup su ile fıs fıslayıp buzdolabının alt kısmına koymanız gerekiyor. Fıs fıs buzdolabının sucukları hızlı kurutmaması ve yavaşca fermantasyonun devam etmesi için. Bunu tahmini 12-14 gün tekrarlamak gerekiyor.
Çok sıcak olursa etin kokması, bozulması yada zararlı bakterilerin (botulizm vs) üremesi söz konusu olabilir o nedenle hava sıcaklığı ve denge önemli. Fısfıs ile nemlendirme de abartılmamali her bir tarafa 3 - 4 defa yeterli.

Nitratlı tuz kullanılmadığı için ve pastırmadaki gibi yoğun tuzda kullanılmadığı için botulizm riski olduğu söyleniyor ama uygun sıcaklık ve takip ile sorun yaşanmıyor. Rahat etmek isteyen %2,5 oranlı nitratlı tuz karışımlarından kullanabilir.

Süreç tamanlandıktan sonra ben ikiye bölüp kontrol edip, daha sonra streçleyerek dondurucuya kaldırıyorum. Kullanacağım zaman don bir şekilde dilimleyip kullanıyorum.

Normalde bundan bir miktar daha fazla bekletip kenardaki koyu halkanın genişlemesini
bekleyebilirsiniz isterseniz.

Şunlar da bonus;


17 Beğeni

Bu tarif 3 defa yaptım ve acayip kefilim reçeteye.

4 Beğeni

Bu tarif gerçekten çok güzel oluyor.

Ben baharat miktarını azcık değiştirdim ve 1000 gr et için konulacak baharat miktarı olarak düzenledim.

1000 gr için
Kimyon 22 gr
Kırmızı TozTatlı Biber 13 gr
Kırmızı Toz Acı Biber 17 gr
Taze Sarmısak (dövülecek) 33 gr
Tuz (salamura tuzu) 22 gr
Yenibahar 9 gr
Karabiber 7 gr

Çok teşekkürler @FAtE. Bu tarif hayata bakışımı değiştirdi âdeta.

8 Beğeni

Offfff, çok iyi hepsi. “Ağır yaşamlar” yükleniyor :rofl:

6 Beğeni

Mevsim patlıcan mevsimi, tarifi isteyen de @Lacivert olunca gece bu saatte mecburen buraya koymak gerekti. Sanıyorum boğazlar sorunu da bu saate kalmamıştır :wink:

PATLICAN KEBABI

Malzemeler

4 Adet kebaplık patlıcan (normalde Birecik patlıcanı kullanılır burada ama bulamama ihtimaline karşı Kemer patlıcanı da olabilir. Düzgün ve yumuşak olmalı.)
700 gr kemiği sıyrılmış kuzu kaburga
100 gr kuyruk yağı
Tuz ve karabiber

Yapılışı

Et ve kuyruğu iyice zırhtan geçiriyoruz. Kıyma kebabına göre daha iri ama et dökülmeyecek kadar hamur kıvamında.
Patlıcanların şişe saplıyoruz (mangalın genişliğine göre 3 veya 4 adet olacak şekilde ve
patlıcanın kafa kısmı ile uç kısmı kesilerek)

Sonra aralara etleri yapıştırma vakti…

Mangalda pişmek üzereyken patlıcanın kabuğuna sıvı yağ sürerseniz kabuğu kağıt gibi soyulur, bunuda bir kağıt havlu ile yapmak en kolay yöntem.

Yanında olmazsa olmazı közlenmiş biber.

Antep’te bunun için açık ekmek satarlar ama benim tercihim yufka ekmek.

Ve dürüm hazırlama vakti.


Afiyetle…

15 Beğeni

Eyvallah eline sağlık. Bunun tepsi versiyonu da var biliyorsun varsa o tarifi de alalım. Bir diğer önemli nokta ise mangalda terletmeye gerek varmı? Pişirdik hemen lavasa sarıp yenmeli mi yoksa bir süre dinlendirip terletirsek , lezzet açısından nirvanaya götürür mü?

3 Beğeni

Terletmek önemli bence

1 Beğeni

Patlıcana göre değişiyor, etin terlemeyle işi yok, patlıcan kıvamında pişerse içi yumuşaksa sorun yok zaten.
Tepsidekini de bir ara yapıp öyle paylaşayım.

3 Beğeni

Duymuş bir yerden :blush:terleme işte soruyor. İyi patlıcanı adam gibi pişirirsen gerek olmaz bence de.

2 Beğeni

Patlıcanları önceden terletmedeki anaç etlerin pişip patcanların yeteri kadar pişmemesini önlemek için, çözüm; ya terletirsin ya da patlıcanları daha ince seçersin veya ince dilimlersin

1 Beğeni

Önce terletmiyorsun ki, piştikten sonra terletiyorsun. O da yukarıda yazdığım sebepten. Zaten ince seçmek ya da ince dilimlemenin mantığı da aynı şey. Amaç her zaman patlıcan ın kıvamında pişmesi. Et patlıcandan önce pişiyor çünkü.
Birecik patlıcanı hem çekirdeksiz hem de içi çok iyi piştiği için tercih ediliyor zaten.

3 Beğeni

hocam bu tarifteki patatesin olayı nedir ?
bir de tada ne kadar etkisi var (yani patates tadını alıyor muyuz nihai üründe :))

Tabii ki patates tadı alınmıyor, et yerine konuyor.

1 Beğeni

Malum tam mevsimi, komşularının bahçesi erik dolu olanlar var. Var mıdır aramızda erik sosu yapan veya daha önce bu sosu deneyen? @Djindemir @CavcavAli @ers

10 Beğeni

Ne olduğuun bilmeden denemiş olabilirim, içeriğini okuduğumda sanki bir çeşit salata/turşuyu benzer bir sosla servis edilen bir uzakdoğu yemeğiyle yemiştim. Tabi damak da aldatıyor olabilir. Aslında @Djindemir daha hakim uzakdoğu mutfağına.

4 Beğeni

Bu defalarca ve hemen her defasında biraz farklı yaptığım bir sos.
“Her naneyi denemezsem aklım kalır” cinsi biri olduğumdan, tanımın gereğini yerine getirip her naneyi deniyorum tabii ama doğrusu şekerli şeylere biraz mesafeli bir damağım var. Şu “Ekşiyi tatlıyla dengeleme” zımbırtısını da anlamlı bulduğumu pek söyleyemem. Ama yine de damağıma en yakın bulduğum Çin tatlı ekşi yemekleri. Bu uzun girizgahı yapma nedenim denemek isteyenlere naçizane bir öneride bulunmak. Bu sos için erik şeçerken tam olgunlaşmamış (Biraz ekşi diye okuyun) olanları tercih etmeniz. Hani şu beyzbol topu şekilli erikler bence çok uygun. İkinci önerim ise şeker miktarını hatırı sayılır ölçüde azaltmanız. Miktar vermiyorum, çünkü doğrusu ben bunun ancak 1/4’ünü filan kullanıyor; tatlı patates yerine yer elması (Bence çok daha iyi ama tabii baharda yapmak gerek) kullanırsam hiç şeker eklemiyorum. Dene yanıl yöntemiyle kendinize yakın tadı bulabilirsiniz.
Konuyla ilişkisi sadece erikle sınırlı ama, bildiğiniz gibi domates Osmanlı mutfağına çok geç girdi ve öncesinde yemeklerde meyve kullanılırdı. Erik, Türk tencere yemekleri için de çok uygun ve özellikle şu elma boyutundaki eriklerle düşük ısı/uzun süre yöntemiyle pişen kuzu eti olağanüstü oluyor. Tabii erikleri pişimin son 1 saatinde ekleyeceksiniz.
EDIT:

Beyzbol topu ne ya? Doğrusu Rugby olacak. Çarşı kendine de karşı :crazy_face:

15 Beğeni

Eski forumdan alıntı:

@magunay’ın pizza sosu…

Ben de favori pizza sosumun tarifini yazayım,

Bir tavada biraz tereyağı ve zeytinyağını ısıtın, içine ince kıyılmış sarımsak, toz kırmızı biber, tuz ve kekik ekleyip hafif kokusu çıkana kadar (yanmadan) bekledikten sonra konserve domates püresi ekleyin.

Sos kaynamaya başlayınca az miktar ince kıyılmış soğan ve biraz şeker ilave edip suyunu iyice çekene kadar pişirin.

İster ekmek banın (Turkish style) ister pizzaya kullanın (İtalian style)

5 Beğeni

DONDURMA
Geçenlerde çocuklar gelip sade dondurmanın 200, fıstıklının 400 olduğunu söyleyince “sakin olun, o iş bende” deyip dondurma makinesi araştırdım. 600-20.000 TL arasında fiyatlarla karşılaşınca araştırmayı derinleştirdim ve genel mantığın hepsinde aynı olduğunu gördüm. Bir hazne var bunun etrafında su dolu ve bunu donduruyoruz. Bunun içerisinde hazırladığımız karışımı çevirince buzun sayesinde dondurma oluyor. Pahalı makinalarda da ucuz makinalarda da sistem hep aynıydı.
Sonrasında en çok tercih edilen makineleri incelemeye karar verdim. İlk sırada 4.500 tl ye cuisinart, ikinci sırada ise 650 tl ye kiwi. Hatta ikisi ile dondurma yapıp yorumlayan bile vardı. Sonunda 624 liraya kiwi marka km4700 model dondurma makinesini aldım.
Geriye kalıyordu malzemeler. Dondurma için en önemli 2 malzeme süt ve salep. Süt keçi sütü olacak sahlep ise Bucak sahlebi. Kışın içtiğimiz sahleple bu farklı. Sahlebi o günün şartlarında 125 gramını 112 TL’ye buldum.(şimdillerde 190 TL olmuş) süt için epey soruşturmama rağmen keçi sütü bu dönemde bulmak mümkün olmayınca Şok’taki günlük bakraçlık sütten aldım. Gerisi kolay zaten, 1 su bardağı civarında şeker.
Dondurma yaparken iki basit noktaya dikkat etmek lazım. 1 bardak şekerin 3/4 ünü süt soğukken ekleyip sürekli karıştırmak gerekiyor. Bu şekilde kaymak tutmasının önüne geçiliyor. İkincisi ise kalan 1/4 bardak şekere 1 dolu tatlı kaşığı sahlebi karıştırıp sütün kaynama başlangıcında yavaş yavaş ekleyerek topaklanmanmadan düzgün karışımı sağlamak.


Kıvamı alınca (5-10 dk kadar sürüyor) ocaktan alıp hızlıca soğutmaya alıyoruz, biradan alışık olduğumuz için tencereyi geniş bir tepsi ya da kabın içinde 2-3 kez suyunu değiştirerek yapabiliyoruz.


Sonra dolaba alıp 25 ⁰C altına düşene kadar bekliyoruz.

İstenilen sıcaklığa düşünce makinenin içerisine sıvı haldeki özü koyup çalıştırıyoruz.

Makinedeki dondurma olacak sıvı yaklaşık 2 katı hacime ulaşınca ve makine durmaya zorlanmaya başlayınca dondurmamızı kaplara alıp dondurucuya koyuyoruz.


Yaklaşık 8 saat sonra dondurmamız yenmeye hazır.
1kg maliyeti yaklaşık 40 TL.
Afiyetle…

14 Beğeni