Merhaba arkadaşlar geçen sene ilk bira yaptığımda kafamdan tarif uydurmuştum çok da güzel oldu biraz düzenleyip sizinle paylaşmak istedim.
Açık renkli bir Bierre de Garde.
Yazın marketten lager alıyorduk kışın da benzer bir lezzet arıyorum diyenler için harika bir seçim. Tabi ki bunun lezzeti daha güzel. Öyleyse tarife başlayalım.
Huzurlu Kış Gecesi
Bière de Garde
7.9% / 17 °P
Recipe by
Nejat Kitiş
All Grain
Tencere
50% efficiency
Batch Volume: 4.5 L
Boil Time: 90 min
Mash Water: 8 L
Sparge Water: 2.54 L
Total Water: 10.54 L
Boil Volume: 9.48 L
Pre-Boil Gravity: 1.031
Vitals
Original Gravity: 1.070
Final Gravity: 1.010
IBU (Tinseth): 19
BU/GU: 0.27
Color: 10.8 EBC
Mash
Temperature — 65 °C — 60 min
Temperature — 75 °C — 15 min
Malts (1.5 kg)
1 kg (57.1%) — BESTMALZ BEST Pilsen — Grain — 3.5 EBC — Mash — 60 min
250 g (14.3%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC — Mash — 60 min
250 g (14.3%) — BestMalz Munich — Grain — 15 EBC — Mash — 60 min
Ay şeker eklemeyi unutmuşum. Şimdi Brewfather’in sitesinden paylaşmış gibi düzenleyeceğim.
T-58 ile Belçika birası yapılmaz mı ? Sanırım benim satın aldığım maya o çünkü başka da yok.
Biz belçika biralarında uzun bir şişeleme-fıçılamada bekletme yaparız, fermente olurken 16-18 arası başlatıp kademeli olarak 23-24 derece civarlarına çıkartırız, bu süreç kontrolü mayaların uygun esterleri üretmesi içindir,bu esterler kuru erik ve kuru meyve aromaları gibi aromalar belçika mayasının kimliğini oluşturur ve bu şişede-fıçıda da devam eder, bu esterleri üretmeyecek bir maya ile belçika mayası yapmanın pek bir alemi yok, t-58 bu esterleri pek de verebilen bir maya değil, yaptın, kullandım olmuyor, ama isteyen elbette deneyebilir
T58’i belgian blond tarifimde denedim, sonucunu çok beğendim.
66 derecede 75 dakika mayşeleyip mayayı direkt 20 derecede kullanmıştım.
Koyu renk ve yüksek alkol belgianlarda belki güzel sonuç vermemiş olabilir ama blond’da tam vermesi gereken esterler mevcuttu.