İlk Deneyimimde Kafama Takılan Sorular

Herkese selamlar, şuan ilk bira kitimi kurdum ama kafama takılan bazı sorulara tecrübeli arkadaşlardan yardım alırsam güzel olacak.

Kit içeriği:

Continental Malt Özütü - (Bira burada)

Pure Light Sıvı Malt Özü - 1,2 kg (Butik bira) + 300gr şeker

BB-22 Kveik Maya (Butik bira) + 5gr Maya besini (Bira burada)

5x5 lt şişe hazır su

Bulunduğum bölgede oda sıcaklığı 28-30 derecelerde olduğundan dolayı kit yanında gelen maya yerine diğer siparişlerimi verirken Butik biradan yüksek sıcaklıklarda çalışabilir olduğu yazılı Kveik maya siparişi verdim.

Birayı kuraraken kaynattığım suyun içinde şekeri eritip koyava döktüm, ardından Continental kiti ve mat özünüde kovaya ekledim. Biraz karıştırdıktan sonra maya besinini ekledim. Her döktüğüm sudan sonra iyice karıştırdım ve OG 1040 olarak ölçtüm.
( Maya besini eklememin sebebi ise Bira burada sitesindeki kitlerin altındaki şu öneriydi " 1Kg Şeker veya 1.5 Kg MaltBox Sade Malt Özütü ilave edilerek hazırlanır. Şeker kullanırken bir miktar eklemek fermantasyon için faydalıdır. ")

Kovayı fermante olacağı yere taşıyıp kova yüzeyindeki köpükleri spatula yardımı ile kenara çektikten sonra mayayı serpiştirdim. Sonrasında hava kilitinin içine hazır su koyup kovaya taktım.
Bu aşamaya kadar videolarda izlediklerimden ve okuduklarımdan yola çıkarak bir sorun olmadığını düşünüyorum.

Kurulumu yapıp 1.5 saat sonra bir göz attığımda ise şimdiden kabarcıkların ufak ufak çıkmaya başladığını gördüm.(sıcaklık 29-30 civarıydı) Bu bana biraz erken geldi ama yapacak bişey yok diyip yattım.
Ertesi sabah kalktığımda ise kabarcıkların iyiden iyiye arttığı ve daha sık olarak oluştuğunu gördüm. Dikkatlice baktığımda ise kapağın üstünde belli belirsiz bir leke gördüm. (sanırım gece bir ara fermantasyon hızı artmış ve hava kilidi içindeki suyu biraz dışarı atmış) Hava kilidinin üstünden azıcık daha hazır su ekledim ama fazlasını hava kabarcıkları hemen yeniden dışarı attı.

Sorum şu ki;

  • Mayanın çalışması biraz erken değil mi? Genelde 10 saat sonra çalışır şeklinde okumuştum.
  • Arada hava kilidinin üstünden su eklememin sakıncası var mı? (sıcaklıktan dolayı buharlaşma da olabilir belkide)
  • Butik biradan aldığım bu kveik mayada bir sıkıntı olabilir mi?
  • Ben bu aşamaların bir yerinde hata yapmış olabilir miyim?

Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

1 maya daha erkende veya geçte aktif olabilirdi. Birçok faktör var.
Hava kilidiniz çalışıyor ise extra su eklemenize gerek olduğunu düşünmüyorum. Sonuç olarak görevini yerine getiriyor.
Kveik maya genelde tavsiye ve tercih edilmez. İlk deneyiminiz olduğu için umarım ön yargı oluşturmaz.
Hata hijyen konusunda yapmış olabiliriz. Fakat şu anda bunu anlamak için erken. Olması gerektiği gibi süreç ilerliyor görünüyor.

1.5 saat bana fazlaca erken geldi ve bu kadar kısa sürede başlayanı hiç okumadım o yüzden.
Hava kiliti içindeki su azaldığından ve sıcaklık veya diğer farktörlerden dolayı çok azalırsa içeriye oksijen alır diye korkuyorum.
Hava sıcaklıkları fazla olduğundan o mayayı kullanmam gerekti.
Hijyen kısmını yazmadım ama her bir ekipmanı önce durulamalı sonra sanitasyon sıvısı ile epeyce temizledim, tabi ilk deneyimim olduğundan belki bi yerde hata yapmış olabilirim.

Hava kilidinizin başlardaki oynaması kova içindeki sıcak su sebebiyle ısınan ve genleşme yapan havanın yarattığı basınçta olabilir. Uyandırılmış maya ve yüksek sıcaklık gibi faktörler süreci kısaltıyor.
Nasıl bir hava kilidiniz var fotoğraf atabilirseniz daha gerçekçi konuşabiliriz. Fermantasyon bitmeden içeriye oksijen alacağını bu şartlarda sanmıyorum.
Genelde fermantasyon için havaların 20 derece civarında seyretmesini bekleriz. Sıcaklık kontrolü imkanı varsa her zaman ale maya sıcaklığında veya lager maya sıcaklığında fermantasyon yapabilirsiniz.
Hijyen ve sıcaklık kontrolü en önemli 2 faktör olduğunu söyleyebiliriz.


Suan ne yazık ki ortam sıcaklığı 29 derece
(Peçeteyi su eklediğimde bir miktar su dışarı püskürttüğünden dolayı koymuştum)

Tepedeki sarı kapağın havayı saldığından emin olalım. Şahsen hiçbir zaman o kapağı kullanmadım. Herhangi bir sorun gözükmüyor. Kovaya telefon ışığı tutarsanız kabarmadan kaynaklı köpük izleri olan krausen görebilirsiniz. Bu mayanızın çoğalma yaptığını gösterir. Sanıyorum leke olarak bahsettikleriniz bunlardır.

Kapaktan su bile rahatça çıktığına göre hava daha kolay çıkar diye düşünüyorum ki bu zamana kadar hava çıkamamış olsa sorun olurdu herhalde. Gece karanlıkta daha kolay görünür heralde o krausen o zaman bir bakayım.

Muhtemelen suyu fazla koymuş olmalısınız, fazla suyu atmıştır diye düşünüyorum. Gündüzde gözüküyor krausen, telefon ışığı ile bakıldığında.

Şuan baktım kenarlarda dalgalanmalar oluşmuş küçük küçük.
Hava çıkışında bir sorun gözükmüyor şuanlık.

1 Beğeni

Her şey yolunda.
Bir yerlerde fermente olan bir sıvınız olduğunu unutmaya çalışın.

2 Beğeni

İlk göz ağrısı olduğundan dolayı gece yatmadan önce sabah kalktığımda gidip dokumadan karşıdan seviyorum onu :hugs:

1 Beğeni

Klasik müzik dinlet.

3 Beğeni

Rock falan dinletsem daha asi bir ruh ile çalışmaz mı mayalar :metal:

Bu arada fermantasyon sonunda bazı kişiler buzdolabında 2-3 gün beklettikten sonra şişeleme yapıyormuş. Bu biranın daha berrak olmasını sağlıyormuş.
Bunun farklı yararları veya tam tersi yan etkileri nelerdir?

Bu işleme cold crush diyoruz. Ve bence şişeleme yapanlar için gereksiz bir işlem. Sonuç olarak şişeleme yaparken genel olarak şeker veya desktroz kullanılıyor ve bunlardan da tortu oluşuyor. Buradaki cold crush tortudan arındırmak için yapılırken maya sayısını ciddi manada azalttığından şişede gazlanma yavaş gerçekleşiyor. 1-2 ay bekleyen şişeler zaten berraklaşıyor. Dolayısıyla cold crush işleminin şişeleme için gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Cevaplarınız için teşekkürler. :ok_hand:

Cold crash yapmadan şişeleme yapmam, hem berrak olur hem de tortu dibe çökeceğinden ve hatta biraz da yapışacağından şişeye tortu, şerbetçiotu vb kaçmasını ve bundan dolayı oluşabilecek nükleaasyonu da engeller, maya saysı azalması vb hiç önemli değil 10-11 hafta lagerlenen 1100 og li doppelbock bile gazlanıyor, gecikme de olmaz, oda sıcaklığında mayalar hemen hareketlenir, imkanınız varsa yapın mutlaka

Peki bunun incelikleri nelerdir? Kovayı kaldırıp buzdolabına olduğu gibi koyup 2-3 gün beklemek kadar kolay mı?

2 Beğeni

Cold crush yapılmamış bira şişelendiğinde, şişelerde tortu yapışmaz mı dibe ?
Cold crush yapılmış biranın şişede ki fermantasyon (2. Fermantasyon) yani gazlandırma fermantasyonu maya miktarının düşmesi sebebi ile süre olarak ama az ama çok uzamaz mı?
Aksi takdirde kişiye göre değişen gazlanma beklenti süresi bunu belirlemiş olmaz mı?

Aynen o kadar kolay,sıfır dereede2 gün tbekletiyorum , bazı arkadaşlar 24 saat

Nd[quote=“ThracianHomeBrewer, post:18, topic:3554”]
Cold crash yapılmamış bira şişelendiğinde, şişelerde tortu yapışmaz mı dibe ?
[/quote]

Şişeleme şekerinin sindiriminden zaten tortu oluşuyor bunu engellemek itap vb gibi bir cihaz kullanmıyorsan imkansız, ama kovadan gelecek atıkları ( ölü maya, şerbetçi otları vb) dibe çöktürmezsen bunlar da şişeye geçiyor, nükleasyondan dolayı oluşabilecek şişe bombalarının önüne geçiyoruz ayrıca o atıklardan gelen off flavourlardan da kaçınmış oluyoruz

Şişedeki şeker fermentasyonu 2. Fermentasyon değil, 2. Fermentasyon fermentasyon sırasında cold crush sonrası 2. Kovaya aktarıp fermentasyonun 2. Kovada devam etmesi, evet süre 8-10 hafta gibi lagering falan yapılırsa uzayabilir ama 2 günde uzamaz

1 Beğeni