İlk Kez Çelik Fıçılama Yapacağım

Arkadaşlar selamlar, aranıza yeni katıldım.

Zamanında bira kit’im vardı. 1-2 kez bira yapmıştım. 2 hafta kovada duruyo 2 hafta şişelerde 1 ay çok uzun geldi :slight_smile: Elle gazlama ile 12 saat - 1 günde bira yapıp doldur iç fikri çok hoşuma gitti. Çelik fıçılardan aldım.

Birkaç sorum olucak sizlere. Öncelikle 19lt çelik fıçıya 5lt co2 yeterli olur mu ?
Henüz elime ulaşmadı ama basınç regülatöründe 2-3 ekran var, hangisinde ki basınca göre hareket edeceğiz ve basınç 19lt için ne kadar olmalı ? Keza su ne kadar olmalı ?

Forumda 3 gün beklemeli diye okudum fakat aldığım yer ve diğer tanıtımlarda 12 saat 1 günden bahsediyolar hangisi doğrudur ?

Kit ile yapımda ki gibi, hava kapağı, temizlik, çalkalama vs. bunda var mıdır / şart mıdır bunları yapmak ?

Çok teşekkürler

İster kitten, ister tam tahıldan olsun fermentasyon süreci için yapacağınız stile göre belirli bir süre geçmesi gerekli(ortalama 2-3 hafta diyelim). Gazlanma için yine yapacağınız bira stiline göre değişkenlik sözkonusu. Fermentasyonu fıçıda yapacaksanız toplam hacimin 17 lt yi geçmesini önermem. 5 lt co2 tüpü yeterlidir.

1 Beğeni

5lt`nin tamamını mı basıcaz 19ltlik çelik fıçıya ? 17lt bira + 2lt gaz doğru mudur ? Hocam ortalama 2-3 hafta ise yandık ki ne yandık. Emin misiniz ? Çünkü gazlanmayı co2 ile yaptığımız için “şişeleme” kısmı direkt olarak yok oluyor. Bir videoda görmüştüm, (araştırıp isim verebilirim-link atabilirim ama forum için yasak mı değil mi bilmiyorum) adam sırf videoda göstermek ve tadımını anlatmak için, fıçıyı yerde ileri geri sallayarak 1 günlük süreyi direkt 0lamıştı. Gazlanmış bir şekilde mayalanacağı için sanırım o sürede 1 gün değilse 3-4 gündür diye tahmin ediyorum. Hep öyle anlatılmıştı.

Mert Bey, öncelikle hoşgeldiniz. Şu an yapmaya çalıştığınız nota bilmeden enstrüman çalıp şarkı söylemek. Öncelikle bütün kaynakları iyice araştırmanız gerekli. Bahsettiğiniz video 3kafadar ın hızlı gazlandırma videosu. Fakat orada fermente edilmiş birayı hızlı gazlandırıyor. Sonuçta yaklaşık 2 haftalık (duruma göre) fermentasyon süresi her şekilde lazım. 1 saatte gazlandırılmış bira büfede, markette ya da bar gibi yerlerde bulunabiliyor.
Heyecanınız güzel ama bu iş sabır işi.

4 Beğeni

Hoşbulduk. İnternette ki bilgiler beni biraz yanıltmış sanırım. Yine de şişeleme kısmını atlamak benim için büyük bir keyif ve kolaylık. İşin hobi kısmından ve keyfiyetinden bahsetmenizi anlıyorum. Fakat bende zamlara ve vergilere yetişemeyip evde bira yapanlardanım. Şuan bir şişenin fiyatı 40TL falan (hatta daha fazla ve artmaya devam ediyor.) 60x40= 2400 TL ediyor. Ama bu yolla para sadece mayaya gidiyor ve 60 şişelik bira çıkıyor. Ki o da 500 TL civarında. Ayrıca şişeleme kısmı benim için çok yorucuydu.

Öncelikle şunu sormak isterim. Co2 tüpünün saklanmasında göstermemiz gereken bir hassasiyet var mıdır ? Sıcak-soğuk vs.

Ayrıca gördüğüm kadarıyla mayaya ve biraya göre basılan bar-basınç olayı farklıymış, sanırım bunlardan bahsediyosunuz. Forumda yeni başlayanlar kısmında buna yönelik bir konu bulamadım. Önerebileceğiniz bir kaynak vs. var mıdır ? Bahsi geçen 3 Kafalarda kurulum videosu var onu yaparım.

Çok teşekkür ederim.

Forumun arama kısmını kullanarak(sağ üstte büyüteç işareti) istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz.

Eğer yeterli yeriniz varsa tüpü dolabın içinde muhafaza etmeniz faydalı olur ama yer yoksa da çok sorun değil.

1 Beğeni

Dediğim gibi yeni başlayanlar için SSS kısmı vs. yok. Mesela “patlama”, “düdüklü tencere”, “fıçı tehlike”, “dikkat edilmesi gerekenler” gibi kelimelerle arama yaptım 2-3 anahtar kelime de bişey çıkmadı diğerinde ise istediğim şeyi bulamadım. Link atmam doğru olmaz sanırım ama bir videoda şans eseri “filtre kullanılmaz, hava doğru bir şekilde boşaltılamaz ve/veya hava kapakçığı bir şekilde tıkanırsa fıçı açılamaz hale gelir” ikazını duydum. Bu forumu keşfetmeden önce akvaryum hobisi ile ilgili bir foruma bu konuyu açmıştım. Sadece “aşırı sıcağa maruz bırakmayın Co2 tüpünü” ibaresinden başka uyarı bulamadım. Diğer arkadaşlar ve forum için de bir öneri yapmış olalım, bu bence en çok üzerinde durulması gereken şey. Özellikle yeni başlayan arkadaşlara konularında direkt bu uyarıyı yapmalıyız. “Soğuk düdüklü tenceredir bu.” Kaldı ki bu konuda neye dikkat etmeliyim yine hiçbir fikrim yok.

Eğer fıçıda fermentasyon yapmak veya basınç altında fermentasyon yapmak isterseniz bunun için özel aparatlar var spunding valfe gibi. Tavsiyem adım adım ilerleyerek belli bir bilgi birikimine ulaştıktan sonra bu tip denemelere girmeniz. Bir anda tüm aşamaları geçip bölüm sonuna ulaşma isteği istenmeyen sonuçlara yol açabilir büyük olasılıkla.

1 Beğeni

Evet haklısınız, sandığımdan daha karışıkmış. Fakat kit içerisinde fermante edip fıçıya geçirmek daha da bi iş gibi duruyor. Ama yapılabilecek başka seçenek yok gibi. Satın aldığım sitede “valf” diye arattığım zaman spunding valfi yok bile. Fermantasyonu fıçıda yapamıyoruz sanırım bunu da ayrıca öğrenmiş oldum :slight_smile: Kafam çok karıştı hocam ya. Bu tarz şeyler düşündürüyo beni biraz terletiyo bu da. Bakalım youtube’da anlatan videolar vardır umarım.

Basınç Altında Fermantasyon Denemesi - Oda Sıcaklığında Lager - Munich Helles - 4A burada @Baltazar ın yaptığı deneme var mesela. Bu işin kilit noktası sabır ve araştırma.

1 Beğeni

Evet hocam dediğiniz gibi baktıkça yeni malzemeler ve reçete gibi yeni mevhumları öğreniyorum. Acele etmicem, paket geldi açmadım bile daha. Konu süper yardımcı oldu bu arada ayrıca teşekkür ederim.

1 Beğeni

Günaydınlar.

Fermenterlerim dolu olduğu için elimdeki iki adet cornelius u fermenter olarak kullanmak istiyorum mümkün müdür? Gaz çıkışıni sağlamak için

Bu aparati kullanarak diger ucunuda pet şişede suya daldırarak işlemi tamamlamış olur muyum?

Uyarıda bulunmak istediginiz bilgiler var midir?
Teşekkürler

Olur. Krauseni de hesaba katarak 17lt gibi bir hacimde yapmakta fayda var.

1 Beğeni

Teşekkürler. iki adet var sanırım 15 + 15 litre olarak tamamlayabilirim

Bu aparat yerine gri olanını gaz tarafına takarak kullanabilirsiniz. Aski halde siyah ball-lock bira/çıkış hattına takarsanız, fıçı boşalacaktır.

4 Beğeni

Tam zamaninda müdahale. Bu bilgi iyi oldu. .

Cok tesekkurler

1 Beğeni