İlk lager denemesi

Başlıktan da anlaşılacağı üzere -hazır hava şartları da uygunken- bir lager denemesi yapmak istiyorum. Ev içi ısısı uygun olmadığı için kapalı balkonun yardımına sığınacağım. Hava sıcaklıkları önümüzdeki günlerde 13 ila 9 derece arasında olacakmış. Bir mani çıkmazsa yarın kaynayacak.

3 Beğeni

ben olsam mash profiline 15 dk 75c eklerim. fermantasyon profilini de standart lager seçerim.

yalnız gündüzleri hava ısınırsa işiniz zor. strafor alıp ufak bir kutu yapın derim, 3 tane 1,5 lt pet şişeyi dondurup koyunca gün boyu 11 derecede sabit tutabiliyorum ben.

2 Beğeni

Uyarı için teşekkür ederim :blush: Elbette mash-out aşaması olmalı dimi :rofl:

Bu kısmı tam anlayamadım maalesef.
Sıcaklık konusunda durumu görüp ona göre müdahale etmeyi düşünüyorum. Son çare olarak dediğiniz yöntemi uygulayacağım.

1 Beğeni

aslında standart lager fermantasyonu uygulardım demek istemiştim pardon :slight_smile:

18 gün 11c
3 gün 15c

1 Beğeni

Toplam su 26,53lt
Malt miktarı 3,6kg yaklaşık 2,9lt su emecektir.
60dk kaynatmada yaklaşık 3.5lt su buharlaşacaktır.

26,53-2,9-3,5= 20,2lt şıra kalır kazanda. Bu durumda 20 litre kovaya girmesi için kazanı komple fermentere boşaltmanız gerekir. Brewfather ekipman ayarlarınızda trub/chiller loss kısmı 0,2lt olarak görünüor muhtemelen onu 1.5lt yaparsanız daha doğru sonuç alabilirsiniz. Program size reçeteyi “scale” edeyim mi diye soracaktır. Evet derseniz malt miktarı ve su miktarı otomatik değişecektir.

3 Beğeni

Fermentasyonun gidişiatı ve o gidişat doğrultusuna neyin ne zaman yapılacağına ancak ölçümle karar verilebilir.

Tamam, pek çoğumuzun her defasında yaptığımız ve belli sonuçlara ulaşmamızı sağlayan uygulamalar var ama özellikle de forumda bahsederken standart diye ifade etmemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır diye düşünüyorum.

Tabii ki hepimizin kendi tarzı, kendi uygulamaları var ve lager de benim çok sık kullandığım bir tür değil. Yanlış biliyor da olabilirim. Eğer durum buysa, yeni bir şeyler öğrenmeye her zaman hevesim var. :slight_smile:

1 Beğeni

Pilsner Urquell için;

The yeast is pitched at 39 °F (4 °C) , and primary fermentation lasts 11 days. The temperature is allowed to rise to a maximum of 48 °F (9 °C) before fermentation is halted and the young beer from each of the fermentors is combined for lagering.

2 Beğeni

Tam anlatamamış olabilirim demeye çalıştığım şeyi…

Yani bizim çapımızda ve “hobi” olara bira yapan insanlar için standart fermentasyon diye bir şey olabilir mi? Hani geçenlerde konuştuk ya, herkesin ekipmanı faklı çözümleri de farklı olacaktır diye, hiçbir şey olmasa attığımız maya miktarı ya da sağlıklı hücre sayısı çok büyük farklar yaratan bir etmen olmaz mı?

Bu yöntem Urquell’in standardı olabilir tabii ki ama lagerin standardı var mıdır yoksa mesela, şu-şu derece aralığında fermentasyonun şu kadarı bitene kadar tutulur, sonra diasetil dinlenmesi için şu-şu aralığa çıkarılır türünden bir yaklaşım mı daha sağlıklı olur?

3 Beğeni

Ben de zaten standartı olmadığını örneklemek için urquell’den örnek vermiştim. Çek arkadaşlar bunu 4C’de ekliyordur, Alman arkadaşlar 8C’de, Türk arkadaşlar 10C’de vs vs.

3 Beğeni

Oh, pardon o hâlde. :slight_smile:

2 Beğeni

arkadaş brewfather kullanıyor diye oradaki tanımlamayı tariflemeye çalıştım. yoksa herkesin standardı kendine. sabah sabah ortalığı mı karıştırdım noldu :slight_smile:

2 Beğeni

Karıştırma yok karıştırma yok.
Fikir teatisi diyelim.

2 Beğeni

Ayh ne güzel forum hareketlendi

6 Beğeni

:rofl: Buna vesile olduğuma sevindim :rofl:

@EmrU hocam doğru tespit yapmış. Programı kurcalarken farkettim fermantasyon profilini ale olarak seçmişim. Bunlar hep Brewfather eğitimlerine katılmamanın sonuçları😊. Diğer bir sonuç su miktarı hesaplaması. Ne yazık ki o kısmı da bir türlü çözemediğim için geçmiş deneyimlerden faydalanarak bir şeyler kotarmaya çalışıyorum. Şöyle ki; İlk ekleyeceğim suyu fermentere girmesini istediğim miktar olarak alıyorum. Mayşeleme sonunda kazanda kalan miktara göre yağmurlama suyunu ayarlıyorum. Buharlaşma yaklaşık 2,5-3 litre arası oluyor bende. Pre-boil miktarını da buna göre ayarlıyorum. Bu reçetede de muhtemelen kaynama sonunda kazanda 21 litre civarında bir şey kalır diye düşünüyorum. Umarım yanılmam😊

2 Beğeni

Bir hafta gecikmeli de olsa 1046 og ve 20 litrenin biraz altında kovaya girdi. Aslında kaynama sonunda 23,5 litre mayşe vardı ama bu sefer kazan dibinde çok fazla protein kaldı kanımca. Bu yüzden hedeflediğim miktarın altında kaldı. Sıcaklığı gün sonu yorgunluğun verdiği üşengeçlikten anca 14 dereceye düşürebildim ve mayayı uyandırmadan mayşeye serptim.



6 Beğeni

Kazan dibinde çok kalmış ama. Ben bu gibi durumlarda o kalan kısmı şişeye alıyorum. Ertesi gün posa dibe çökmüş oluyor. Üstteki temiz şırayı erlene alıp kaynatıyorum ve maya çoğaltırken kullanıyorum. Hemen kullanılmayacaksa pet şişeye koyulup buzluğa kaldırılabilir.

10 Beğeni

Lager fermantasyonu ile ilgili bir sorum olacak. Yaklaşık 50 saattir kova sıcaklığı 14-15 arasında. Krauseni dışarıdan ince bir tabaka halinde görebiliyorum ancak gaz çıkışı henüz yok. Hava kilidinde basınç var. Muhtemelen yarın başlar gaz çıkışı. Süreç bu şekilde yavaş yavaş mı ilerleyecek? Genelde ale mayalar bir hafta içinde işini bitirirdi. Bu hızda giderse yaklaşık 1 ay sürecek sanırım :blush:

1 Beğeni

13 Şubatta 1010 fg ile şişeleme, yaklaşık 1 aylık gazlanmanın ardından buzdolabında geçen 5 haftalık süreden sonra ilk tadımı bugün itibariyle yaptım.

Bira yapmaya başlayalı hep ale maya kullandığım için, bu biraz farklı geldi ama ailecek çok beğendik :slight_smile: genel olarak dengeli bir bira ortaya çıkmış bence. Köpük dayanımı çok fazla değil ancak ince bir tabaka halinde sonuna kadar devam ediyor. Belki bir miktar acılık arttırılabilir ama damak zevkine göre değişir elbette.

Sonuç olarak yaz mevsiminde gayet güzel gidecek çıtır bir bira oldu. Galiba ben bunu hep yaparım :slight_smile:

9 Beğeni

Ben dip tortuyu tülbent ile süzerek şıraya dahil ettiğimde sorun yaşamamıştım. Bu yanlış mı?

Sorun değil zaten ben de dahil birçok kişi aynı yöntemle kovaya aktarıyor.

2 Beğeni