Imperial Cinnamon Porter

Ekipman yükseltme aracılığı ile bu hobide ilerleme düşüncelerimin sürekli enstrüman gibi farklı hobilerim tarafından önünün kesilmesi sonucu ne yapabilirim derken aradığım yükselişin belki de tam tahıla geçiş olabileceğini düşündüm ve ilk kaynatmamı yapmak için yola koyuldum…

İşe 33-36 litre arası olduğunu düşündüğüm bir alüminyum tencere ile başladım. BIAB torbası ile kırılmış maltlarımı (malum yer…) temin ederek devam ettim. Kafamda kit biracılığından bariz lezzet farkı varsa çelik tencere ve malt değirmenine geçme fikri vardı. Malt değirmeni hâlâ geçerliliğini koruyor birazdan anlatacağım konu nedeni ile ancak alimünyum tencerenin o kadar da tu kaka olmadığını gördüm. Bazı özel kullanım hassasiyetleri var çeliğe göre fakat onlara duyarlılık gösterirseniz çeliğe göre avantajları bile çıkabilir.

HOME BREW RECIPE:
Title: imperial cinnamon
Author: ecc83kt77

Brew Method: BIAB
Style Name: American Porter
Boil Time: 60 min
Batch Size: 13 liters (fermentor volume)
Boil Size: 19.18 liters
Boil Gravity: 1.042
Efficiency: 41.24% (brew house)

Hop Utilization Multiplier: 1

STATS:
Original Gravity: 1.066 (1kg dekstroz hariç)
Final Gravity: 1.008
ABV (standard): 7.56%
IBU (tinseth): 63.47
SRM (morey): 48.34
Mash pH: 0

FERMENTABLES:
5 kg - Pale Ale (64.5%)
1 kg - Caramel / Crystal 10L (12.9%)
250 g - Black Barley (3.2%)
250 g - Chocolate (3.2%)
150 g - Corn Sugar - Dextrose - (late mash tun addition) (1.9%)
1.1 kg - Corn Sugar - Dextrose - (late fermenter addition) (14.2%)

HOPS:
50 g - Brewers Gold, Type: Leaf/Whole, AA: 5.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 52.44
50 g - Southern Aroma, Type: Leaf/Whole, AA: 5.8, Use: Aroma for 5 min, IBU: 11.02

OTHER INGREDIENTS:
10 g - Clarity Ferm WLN4000, Time: 11520 min, Type: Fining, Use: Secondary
10 g - Yeast Energizer, Type: Other, Use: Primary
10 g - Cinnamon stick, Time: 15840 min, Type: Spice, Use: Secondary

YEAST:
Escarpment Labs - Voss Kveik
Starter: No
Form: Liquid
Attenuation (avg): 72.5%
Flocculation: High
Optimum Temp: 25 - 41.67 C
Fermentation Temp: 25 C
Pitch Rate: 0.35 (M cells / ml / deg P)

PRIMING:
Method: sucrose
Amount: 80.2 g
CO2 Level: 2.3 Volumes

TARGET WATER PROFILE:
Profile Name: Balanced Profile
Ca2: 150
Mg2: 10
Na: 80
Cl: 150
SO4: 160
HCO3: 220

MASH GUIDELINES:

  1. Strike, Start Temp: 73 C, Target Temp: 67 C, Time: 60 min, Amount: 19 L
  2. Sparge, Start Temp: – C, Target Temp: – C, Amount: 9 L

WATER REQUIREMENTS:
Strike water volume, 26.8L
Mash volume with grains, 31.1L
Grain absorption losses, -6.8L
Mash Lauter Tun losses, -0.9L
Volume increase from sugar/extract (early additions), 0.1L
Pre boil volume, 19.2L
Boil off losses, -5.7L
Hops absorption losses (first wort, boil, aroma), -0.5L
Post boil Volume, 13L
Volume into fermentor, 13L

Total Water Needed: 26.8L

NOTES:
5kg pale ale • 249,95₺
1kg crystal • 75₺
250gr black barley • 25,75₺
250gr chocolate • 39,99₺
50gr brewers gold • 44,99₺
50gr aroma • 44,98₺
11,5gr voss kveik • 53,90₺
150gr dextrose • 48,99₺
10gr clarity ferm • 20,75₺
10gr yeast energizer • 24,74₺
10gr cinnamon stick • 77₺
total = 706,04₺

Generated by Brewer’s Friend - https://www.brewersfriend.com/

Yukarıdaki reçeteyi BYO’dan (Brew Your Own) alıp hacim tercihlerime göre güncelledim ve erişemediğim bir maltı (chocolate) daha erişilebilir bulduğum “kızıl çavdar” ile değiştirdim. Bunların haricinde reçete birebir aynı. Ha bir de fermantasyon kovasında 1kg dekstroz eklentisi ve son üç gün tarçın çubukları hariç… Reçete Flying Dog Brewery’nin Gonzo’sunun klonu. Tabii benim yaptığımın ne derece klon olduğu tartışılır… SRM ve IBU stilin aralığının biraz dışında kaldı. Çok da aşmadığı için 50gr’lık ŞOT paketlerini tartmayı tercih etmediğimden IBU’yu aşmam da.

Ayrıca reçetede dikkatinizi çeken bir şey olabilir: Kveik… İzmir’de geçtiğimiz ay oda sıcaklığı 30 derece üstünde idi ve kontrolsüz sıcaklıklarda daha çok sevdiğim English Ale mayalar esterli tatlar üretebiliyordu. Bunun önüne geçmek ve hedeflediğim %10 üstü ABV’ye dayanabillmesi için Kveik tercih ettim. Şansıma, bu ay oda sıcaklığı hayli düştü ve şıra sıcaklığı da öyle. Kveik de olsa 30 üstüne çıkmamak gerekiyor ve 25 derecede Kveik’in neler yapacağını merakla bekliyorum. Şu anlık meşhur şikayetlerinden fermantasyonda stuck gibi bir durum olmadı. Başlamama, geç başlama da öyle. Tadını ise daha önce ale biralarda denemekle beraber bu tarz birada ne tatlar üretebileceği hakkında bir fikrim yok. Hep birlikte birkaç aya görmüş oluruz!

Mayşelemeyi bu şekilde sorunsuz biçimde gerçekleştirdim. Yaşadığım tek sıkıntı BIAB torbasını kazandan alıp da yağmurlama işlemini gerçekleştireceğim kovaya taşımak oldu. Yaklaşık 6,5kg malt barındıran torbanın bir de su çekip bu derece ağırlaşabileceğini hesaba katmamıştım. Yeni başlayacaklara ben de bir yeni başlayan olarak BIAB torbasını kaldırırken birinden daha yardım istemelerini önerebilirim.

ŞOT’ları da BIAB torbasını tencerenin ağzına yarım bağlayarak attıktan sonra sıra geldi soğutmaya. Ben serpantin yerine yurt dışında da gördüğüm kazanı kapağı kapalı şekilde 12-24 saat arası soğumaya bırakmayı tercih ettim. Kaynama bitmeden evvel içerisi 80 dereceyi bulduğu için herhangi bir mikroorganizmanın yaşayamayacağı bir ortam oluşuyor ve kapağı tam kapanabilen bir ekipmanınız varsa yapmanız gereken tek şey soğuyana değin kapağa dokunmamak oluyor. Ben de bu şekilde ertesi günün sabahı tenceremin kapağını açtım ve aktarma hortumu aracılığıyla şıramı kovaya aldım.

Yalnız yağmurlamadan sonra aldığım OG de, sabah aktarımdan sonra ölçtüğüm OG de hesapladığımın bayağı altındaydı… Malum kırılmış malt satan firmanın düşük verimli maltları, 1100’lerde planladığım ve bu nedenle yüksek gövdeli bitecek %11 civarı ABV barındıracak reçetemi alt üst etti. 1066 OG ölçtüm, %41 verim… Ben de 1kg dekstroz ekledim evdeki. 1kg’ı 29 OG’den hesaplarsak %9 ABV civarında bitecek şıram var şu anda kovada. Bundan sonra bu firmayı kullanacak olursam düşük verimlilikten kurtaracak dekstrozu direkt maltları kaynatırken atmayı düşünüyorum.

Bardakta sulandırarak yarım saat ağzı kapalı beklettiğim uyandırılmış mayamı fotoğrafta görünen hayli koyu şıraya döktüm ve kapağını kapatıp hava kilidini taktım ama o da ne?

1,5 saat içerisinde hava kilidinde aşırı bir hareketlenme vardı. Bu kabul edilebilir, çünkü 25 derece civarında maya besini ile beraber attım mayamı ve mayaların coşmuş olması sorun değildi. Lakin su hava kilidinden taşıyor, kapak aşırı şişmişti. Açtığımda yüzüme yüzüme çarpan bir gazlanma vardı kovada. Muhtemelen bunun nedeni halihazırda coşmuş olan mayanın çıkardığı karbondioksidin 23 litrelik kovanın boş 10 litre hacmine fazla gelmiş olması idi. Şıram 13 litre bu arada, 36 adet 33’lük şişelere dolduracağım. Su hesabı konusunda ilk denememde şaşmamış olmaktan mutluyum…

Bu arada sorunu hava kilidi contasını çıkarıp, delikten bir hortum sarkıtarak ve hortumun ucunu da sıcak su dolu bir kavanoza alarak çözdüm. En azından fokurdayan baloncuklar ortalığı batırmamış oldu. Fermantasyonun ilk iki gününden sonra mayaların bu heyecanı söndü ve şu anda normal düzeyde devam ediyor.

Son aşamada ilk tam tahılım için bastığım etiketim görselde görülebilir. (Kudos to H. P. Lovecraft!) Butik’in turkuaz, oksijen emici kapakları ile de güzel bir uyum yakalayacaklarını düşünüyorum. Oksijen emmek demişken, şu anda ilk fermantasyon aşamasında lakin fermantasyon bitince berraklaştırıcı jel atıp bir hafta bekletmeyi, şişelerken musluklu kovaya alacağımda ise Brewer’s Friend’de gördüğüm bir yöntemi uygulamayı düşünüyorum. Hesaplanan bütün şeker miktarını kaynatmak, şerbeti şişeleme kovasına almak ve üstüne musluksuz kovadan aktarım hortumuyla şırayı almak şeklinde bir yöntem. Kapağı kapadıktan sonra da hava kilidi deliğinden Taze Mayşe’den aldığım anti-oksidan tozunu atarak büyük çoğunluğunu bir sene kadar bekletmeyi hedeflediğim şişelerimi oksidasyondan korumayı düşünüyorum.

Benim ilk tam tahıl deneyimim böyleydi. Reçetem de konu içerisinde. Sonraki aşamalara geçtikte görsel eklemeyi düşünüyorum. Başlık altında deneyimleriniz, tavsiyeleriniz, ne varsa bekliyorum :slight_smile:

6 Beğeni

Tebrikler, çok güzel bira olacak.
Öncelikle HM ın maltını kullanıyorsanız çok karıştırmanızı ve mayşeleme süresini uzatmanızı öneririm. Verimi bu şekilde arttırabilirsiniz.
Alüminyum kaynatmada asla sorunlu bir materyal değil, içinde gıda bekletmeye ve saklamaya uygun değil. Hatta kararmışsa asla beyazlatmaya uğraşmayın, kararmış şekliyle kaynatma daha iyi.
Kveikler çok meşhur olduğu dönemde en çok kullananlardan birisi benim heralde. Hiç çalışmama sorunu yaşamadım. Çiftlik suşlarının tümünde mayhoş ve topraksı tatlar aldım. Bir tek lalemand ın voss kveik inde güzel sonuç aldım ama o da sahti idi, yani düz bir birada belki yine olumsuz tat olabilirdi. Onun dışında bir sıkıntı yaşamadım.
Hızlı soğutma yapmadıysanız berraklaştırma biraz daha sorun, bu stil için çok da sorun olmaz berrak olmaması, en iyi çözüm her zaman beklemek.

Şeffaf şişe çok önerilmiyor bekleyen biralarda, mümkünse koyu renkli şişe kullanmanız daha yerinde olur.
Söyleyeceklerim bunlar, Tam tahıla hoşgeldiniz…

6 Beğeni

Hititmalt kullanan arkadaşlar muhakkak dextroz yada şeker kullansın ölçüm alıp ogyi tutturmak için. Tecrübelerimiz tutmadığı yönünde.

1 Beğeni

Öncelikle hoş geldin;

Bu değerler american porter değerlerinin og dışında tamamen dışında değerler, og ve şerbetçiotları haricinde diğer planlamalar yanlış, kvek maya ise tescilli kadro dışı bence😉, bira biraz funky ph ı çok düşük çıkacaktır, ev biracılığında yanlış yoktur, sky is the limit, ama american porter olmayacak bu bira günün sonunda, reçete yaparken (en sevdiğimiz) burada yayınlayıp üzerinde tartışabiliriz, sonucu merakla bekliyoruz, tadım notları ve fotolarını.

PS: brewhouse eff 42 olan hangi maltsa uzak duralım. Muntons weyermann candır

1 Beğeni

American Porter değil zaten. BJCP’de Imperial Porter olmadığı için ona en yakın stil bu olmalı. Bu OG ile ne kadar “imperial” olacağı da tartışılır gerçi :sweat_smile:

Evet og de öyle ama fg daha ziyade , daha yüksek bitişli olsayd maya da kveik olmasaydı keşke, değişik bir bira olacak

1 Beğeni

Experimental diyelim.

2 Beğeni