iSpindel Yapımı ve Yapılandırılması

Eski forumda, Ispindle parçalarının bir araya getirilmesi ve yapılandırılması konusunda bir başlık bulunuyordu. Bu başlığın müsait bir zamanda bu başlığa eklenmesi konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.

İlerleyen günlerde, bir set temin edip kullanmaya başlamayı planlıyorum.

iSpindel Yapımı ve Yapılandırılması
iSpindel’ i bilen biliyor ama hiç bilmeyenler için, çokta teknik detaya girmeden, anlatmakta fayda var.
iSpindel aslında piyasada “TILT™ HYDROMETER AND THERMOMETER” adı ile satışa sürülen sıvıların yoğunluğunu ve sıcaklığını sürekli olarak takip etme imkanı sağlayan cihazın KY - Kendin Yap (DIY - Do It Yourself) versiyonudur. Cihazın 135$ olması ve kargo ücretlerinin afaki artışları (yaklaşık 40$-50$) gözönüne alındığında kendin yap projeler ön plana çıkıyor. Daha detaylı ve faydalı bilgi iSpindel’in resmi sitesinde mevcuttur.

Bu aşamada birçok KY proje mevcut. Kendinize en uygun yöntemi biraz araştırma yaparak belirleyebilirsiniz. Bunların detaylarına girmeyeceğim, Kendi seçtiğim projeden bahsedeceğim sadece. Ancak bu projenin en doğru ya da en iyi olduğu iddasında değilim.

iSpindel vb cihazların çalışma prensibinden kısaca bahsettmek gerekirse; sıvıların kaldırma kuvveti ve bu kuvvetin sıvının yoğunluğu ile direk bağlı olmasına dayanıyor. Yoğunluk düştükçe sıvı içindeki iSpindel daha fazla batıyor ve yüzme açısı da değişiyor. İşte bu noktada değişen açı ölçülerek o anki yoğunluk hesaplanıyor. Gemi veya yat işleri ile uğraşanlar varsa aranızda bu konulara fazlasıyla hakimdir.

iSpindel KY projesi için üç yöntem ön plana çıkıyor bence;

  • İlk yöntem; tüm parçaların tek tek toplanarak montajının kendiniz tarafından yapılması. En çok uğraştıran yöntem ama en uygun maliyetle projeyi bitirebilirsiniz.

  • İkinci yöntem; ben parçalar ile tek tek uğraşamam derseniz, paket halinde alıp montajını kendiniz yapailirsiniz. Birinci yöntemden pahalı üçüncü yöntemden ise daha ucuza olacaktır.

  • Son yöntem ise, pek KY projesi olmuyor ama, tam montajı ve kalibrasyonu yapılmış olarak satın almak. Orjinalinden daha ucuza gelecektir ancak KY projesinden daha pahalı olacaktır.

Ben ilk yöntem üzerinden uygulama yapmaya çalışıyorum. Bu kapsamda parçaları toplamaya başladım. Bu aşamada belirtmek istediğim, KY projesini seçerken, baskılı devre kartı kullanan projelere yöneldim. Birde devre kartı yerine 3D yazıcılar ile oluşturulan plastik malzeme üzerine montaj yöntemini kullanan (iSpindelin resmi sitesindeki gibi) projeler mevcut. Plastik versiyonun görüntüsünü sevmediğim için ve baskılı devre üzerine yapılan montajın daha sağlam olacağını düşünerek seçim yapmıştım. Ancak plastik versiyonu ile daha uyguna yapabilirsiniz. Tercih size kalmış.

Benim kullandığım KY projesi Joey Joe Joe Jr tarafından hazırlanan projedir. Linkten konu hakkında parça listesi ve amazon/eBay linkleri, montaj/kalibrayon videoları vs detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu noktada en büyük sıkıntı özellikle eBay’da PayPal harici ödeme yöntemi kabul edilmemesi. Ayrıca son zamanlarda artan kargo ücretleri de işin biraz tadını kaçırıyor.

Baskılı devre kartı için yukarıdaki KY projesinde belirtilen şekilde PCBway.com üzerinden kayıt olup sipariş verebilirsiniz. Güncel PCB (Printed Circuit Board - baskılı devre kartı) verisiyonu 2.69. Ben 2.1 versiyonundan 5 adet almıştım, dün 2.69 versiyonundan da 5 adet sipariş verdim. Bu arada en az 5 adet alabiliyorsunuz. Belirtilene göre iki versiyonarasındaki en büyük fark, 2.69 da ek lehim yerleri eklenmiş ve bu yerlere yapılacak lehim ile kalibrayon yapabiliyorsunuz. Diğer versiyonda kalibrasyon için silikon veya yapıştırıcı vasıtası ile ağırlik ekleyip kalibrasyon yapabiliyorsunuz. Gerçi sitede pil en alt noktaya monte edildiğinde kalibrasyon için ek ağırlığa gerek kalmadığı belirtilmiş. Tabi bu kullanacağınız malzemelere göre (özellikle pil) değişeceği için her cihazın kalibrasyon ihtiyacı değişecektir. Bunu yapınca göreceğiz. Saf suda 25 derece ile yüzmesi gerekiyor cihazın.
Parçalardan en zorlayıcı olanı PET kapsül diyebilirim. eBay’ dan alamıyorsunuz (PayPal yüzünden), burada da bulmakta çok zor, en azından ben bulamadım. Yurtdışındaki bir arkadaşım aracılığı ile çözmeye çalışıyorum. Bu arada nedense aliexpresste bile yok bu kapsüller. Umarım hallolur yoksa tüm parçalar elimde kalacak.
İkinci bulması sıkıntılı olan parça pil yuvası. Uygun model pil yuvasını çoğu yerde bulamıyorsunuz ya da stokları bitmiş oluyor. Belki bu aliexpress üzerinden alınabilir.
Wemos, ivme/açı ölçer, pil şarj devresi vs diğer parçaları hobi elektroniği satan yerlerden bulmak mümkün.

1. Bölüm - Parça listesi
Hazır elimizde çalışan bir iSpindel olmuşken artık yavaş yavaş detaylara girebiliriz. Öncelikle parça listesinden ve nerelerden temin edilebileceğinden bahsedelim. Bizim uyguladığımız proje ilk mesajda da belirttiğim gibi Joey Joe Joe Jr ‘dir. Parçaların Amazon ve eBay linklerine oradan ulaşabilirsiniz. Burada daha çok Türkiye’ den alternatif satınalma yerlerine değineceğiz mümkün olduğunca. Satınalma aşamasında doğru ürünlerin alınmaması maliyeti etkileyecektir. Biz de o kadar dikkat etmemize rağmen hatalı sipariş ettiğimiz ürünler oldu. Aşağıdaki detaylara dikkat ederseniz siz de aynı hataları yapmayarak maliyetinizi düşürebilirsiniz.

The Jeffrey PCB version 2.69.
Baskılı devre kartı için alternatif yok maalesef. Yukarıdaki linkten 5 ve katları olarak sipariş verebiliyorsunuz. Adet arttıkça tane başı ücret oldukça düşüyor. Örneğin; 5 adet için 20 USD, 10 adet için 23 USD, 15 adet için 25 USD. Buradan standart yada acil olarak seçim yapmanız mümkün ancak acil olunca ücretler ciddi bir şekilde artıyor. Standart siparişler 1-1,5 ay içerisinde geliyor.

Wemos D1 Mini V3.0.
Yurtdışından alabileceğiniz gibi Türkiye’ de birçok hobi elektroniği satan mağzalardan bulabilirsiniz. Aşağıda bir kaç alternaf mevcut. Dikkat edilmesi gereken, rapor edilen sorunlara göre farklı üreticilerin ürünlerinin piyasada olmasından kaynaklı bazı WEMOS D1 mini ler yazılım yüklemesi sırasında sıkıntı çıkarabiliyor hatta yükleyemeyebiliyorsunuz. Kaynaklarda öne çıkan uyarı WEMOS D1 mini nin kenarları aşağıdaki resimde olduğu gibi düz olmamalı yuvarlak olmalı.
image

Gerçi ben ayını yerden almama rağmen ve yuvarlak olmasına rağmen 2sine yükleme yapamadım, biraz da şans işi elektronik parçalar.

kartalotomasyon.com.tr

Wemos esp8266 d1 mini v3 - 48,38 TL

DS18B20 Temperature Sensor.
image

https://www.direnc.net/

https://www.robolinkmarket.com/

BAT43 Diode.
Biraz sıkıntılı tedariki. Ya alıt limitlere takılıyorsunuz yada yeterince stok olmayabiliyor.
BAT43 - Diyot - DİYOT - BETİ - Elektrovadi
BAT43 Diyot

4.7K ohm resistor & 220K ohm resistor.
Bir çok yerde bulabilirsiniz. Tek sıkıntı 5-10 adet olarak satan fazla olmuyor.
4.7K 1/4W Direnç Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
220K 1/4W Direnç Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®

TP4056 USB C – 6 pin
Özellikle dikkat edilmesi gereken 4pinli olmaması. Bize gerekli olan 6pinli. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi. 6 pinli olduktan sonra ister Tip C olsun ister mini/micro usb, fark etmez.
image
image

https://www.robotistan.com/

https://www.direnc.net/

GY521 MPU-6050 Module 3 Axis Gyroscope.
image

motorobit.com

https://www.robotistan.com/

urun.n11.com

Toggle Switch.
image

Olması gereken ( SK12D07VG3) maalesef Türkiye’ de yok, en azından ben bulamadım. Aşağıdaki ali express linkindekini aldım. Ancak hünüz gelmedi. Alternatif olarak direnc.net teki aşağıdaki ürünü alıp kullandık. Fark olarak olması gerekende ekstra 2 adet daha bacak var ve bunlar vasıtası ile anahtarın şasesi de karta lehimlenebiliyor ve daha sağlam bağlatı sağlıyor.

aliexpress.com

https://www.direnc.net/

Surface Mounted 18650 Battery Holder.
image

Bulması biraz sıkıntılı, heryerde bu tip pil yuvası mevcut değil.

motorobit.com

18650 SMD/SMT Tekli Pil Yuvası - Yüksek Kalite

3.7V 3400mAh 18650 Lithium Battery.

XL BIG PET Soda Bottle
Maalesef Türkiye’ de bulmak zor. Genellikle perakende satmıyorlar. Ya eBay’dan alabiliyorsanız alacaksınız ki PayPal dan başka birşey kabul etmedikleri için pek mümkün değil, ya da pet şişe üreten yerlerden bir tanıdık bulmalısınız, @Msk 'in yaptığı gibi (teşekkürler )

Bunların haricinde lehim ve montaj yapabilmek için gerekli havya, lehim teli, elektronikçi yankeskisi gibi alet ve parçaları da tedarik etmelisiniz.

Ürünlerin hepsini aynı markette bulmak pek mümkün olmasada ne kadar market sayısını azaltabilirseniz kargo ücreti gibi ek maliyetleri ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca bazen 3 kuruşluk malzeme için 50-100 tl sipariş vermeniz gerekebiliyor.

Yukarıdaki alternatif siteler basit bir google araması ile arttırılabilir. Daha uyguna ve toplu olarak bulabileceğiniz yerler mutlaka vardır. Ben alışverişi yaparken stok sıkıntısı, minimum sipariş adedi, minimum sipariş miktarı gibi nedenlerle gereksiz maliyet artışlarına pek engel olamadım. Umarım siz daha uyguna alışverişi yapabilirsiniz.

2. Bölüm - Montaj ve yazılımın kurulması

MONTAJ
Montaja başlamadan önce aşağıda paylaştığım iki videoyu bir iki kere baştan sona izlemenizi tavsiye derim.

İlk videodaki PCB Cherry Phillip versiyon 4.0, ikincisi ise benim kullandığım The Jeffrey 2.1 (ikinci 5 li partide 2.69 veriyonundan sipariş ettimiştim)

Montajı yazı ile anlatmak biraz zor, o yüzden videoları izlemek çok yardımcı olacaktır. Her nekadar videolar ingilizce olsada detaylı görseller sessiz bile izleseniz yeterli olacaktır.

Burada belki biraz dikkat edilmesi gereken noktalara değinmekte fayda var;

Ben lehimleme tekniği olarak ilk videoda gösterileni tercih ettim. Genel olarak birden fazla bacağı olan komponentlerde önce bir tanesini kısaltarak (trimleyerek) lehimlemek ve montajın doğruluğu göz ile kontrol edilip uygunsa diğerlerinin de kısaltılarak lehimlenmesi prensibine dayanıyor. Özellikle sıcaklık sensörü ve ivme ölçeri monte ederken bir taraftaki bacaklar pil yuvası altına geleceği için o yüzeyde mümkün olduğunca düz bir yüzey elde etmek gerekeceği için bu yöntem düz bir lehimleme yapmakta oldukça kullanışlı oluyor.

Birde videoda da bahsedildiği ve gösterildiği gibi lehimleme yaparken havyayı komponentin üzerinden değilde dış tarafından doğru yaklaştırmak komponentte olası aşırı ısınma ve/veya yanma gibi durumların önüne geçecektir.

Ayrıca pil yuvasının mümkün olduğunca alt tarafa doğru monte etmek daha sonra saf suda 25 derece açı için yapacağımız kalibrasyon sırasında yardımcı olacaktır. Eğer pili yukarıya doğru monte ederseniz iSpindelın ağırlık merkezinin yukarıya çıkmasına sebep olursunuz. Bu da kullanacağınız pil ağırlığına bağlı olarak kalibrasyon sırasında alt tarafa fazla ağırlık eklemenize neden olacaktır. Eğer kullanacağınız pilin ağırlığı 40-45 gr dan daha fazla değil ise en alt noktaya monte ederek başlamanızı öneririm. Gerekirse daha sonra yukarıya taşıyabilirsiniz.

Son olarak değinmek istediğim konu ivme ölçerin üzerinden yeşil led ile wemos d1 mini üzerindeki diyotun çıkarılması olacak;

  • Fermenterin içinde devamlı yanan bir led istemiyorsanız ya ilk videoda gösterildiği gibi siyah kalıcı marka kalemi ile kamufüle edebilirsiniz ya da ikinci videoda gösterildiği gibi kalıcı olarak sökebilirsiniz.

  • İvme ölçerdeki konu biraz daha kritik. Eğer bu diyotu çıkarmazsanız çok dikkatli olmalısınız. Diyot çıkarılmadığında ve pil yerinde iken eğer wemos d1 mini’ye USB bağlantısı yaparsanız pile aşırı voltaj gidecek ve yanma hatta patlama söz konusu olabilecektir. Bu durumda hataya/ihmale yer bırakmamak için bu diyotun ikinci videonun 2:19 gösterildiği gibi kalıcı olarak sökülmesi uygun olacaktır. Sökme işlemi sırasında wemos’a aşırı ısı vermemek için dikkatli olunması gerekecektir.

YAZILIMIN KURULMASI

Başlamadan önce eğer bir önceki adımda anlatılan wemos taki diyotu sökmediyseniz, pili çıkarmayı unutmayın!!!

Öncelikle iSpindel yazılımını (Firmware) ve bu yazılımı Wemos’a yüklemek için NodeMCU-Flasher (Windows işletim sistemine uygundur) indirilmesi gerekmekte.

Yazılım için en son yayınlanan sürümü (Latest Release) yüklemekte fayda var. Yukarıdaki linki tıkladığınızda açılan sayfata tüm sürümler bulunmakta. Ben bu mesajı yazaken son sürüm 6.5.1 idi.
image

Ara sürümleri (Pre-Release) çok zorunlu olmadıkça yüklememek gerekli. Bu sürümler tam kararlı çalışmayabilir.

Yukarıda gösterildiği gibi son sürümden emin olduktan sonra (1), (2) ile gösterilen oka tıklayarak dosyaları listeleyebilir ve akabinde “firmware.bin” (3) yazan dosyayı indirebilirsiniz. NOdeMCU-Flasher’ı da indirdiyseniz yazılımın iSpindel’a aktarılması için herşey hazır demektir.

Yazılımın yüklenmesi ile ilgili aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz;

Ayrıca ilk videonun 14:59 dan sonrasını izleyebilirsiniz.

NodeMCU ya çift tıkladıktan sonra açılınca ilk olarak “Config” sekmesinden indirdiğimiz firmware’i bulacağız.
image

Config sekmesine tıkladıktan sonra açılan yerde çark işaretine tıklayıp firmware i nereye yüklediysek bulmamız gerekiyor. Eğer herhangi bir seçim yapmadıysanız indirirken muhtemelen “indirilenler”(Downloads) klasöründe olacaktır.
image

image
image

Şimdi “Operation” sekmesine geri dönerek, iSpindel’ı Wemos usb noktasından bilgisayara bağlayıp yazılımı yüklemeye hazırız. Diğer ayarlara hiç donunmanıza gerek yok.

USB bağlantısını yapınca normalde COM3 yada COM1 olarak görünen port otomatik olacak değişecektir ve sizin iSpindel’ı bağladığını port görünecektir (benimkinde COM4 oldu)

Daha sonra Flash(F) butonuna basarak yazılımın iSpindel’a yüklenmesini başlatabilirsiniz.
image

Yaklaşık 10-15 saniye içinde bitecektir. Bittikten sonra USB bağlantısını çıkarıp pili takabilirsiniz. Herşey yolunda gitti ise iSpindel’ı çalıştırdığınızda otomatik olarak konfigurasyon moduna geçecektir ve wifi ağınızda iSpindel olarak görünecektir.
image

Bunu seçip bağlandıktan sonra eğer otomatik olarak iSpindel ayar sayfası açılmazsa tarayıcı adres satırına 192.168.4.1 yazıp girebilirsiniz. Herşey yolunda gitti ise aşağıdaki iSpindel ayarlarını yapabileceğiniz yere ulaşacaksınız.
image

“iSpindel Info” butonuna tıklayarak açı ve sıcaklık değişimlerini gözlemleyebilirsiniz.

Tebrikler çalışan ama şu aşamada daha bir işe yaramayan iSpindel’ınız oldu İşe yaraması için bir sonraki aşama ince ayarlar ve kalibrasyon.

13 Beğeni

@Msk gaza gelip aldım 2 adet. Hadi ilkinde D1 diyot kutupları karıştırdım. Aana ikincisini tam dogru yaptım. Ama yok olmadı :slight_smile:

Firmware update olmuyor. Config sayfası görünmüyor.

Hayır internette de kimse dememiş çalışmıyorsa şunlara bakın diye .

Neymiş aramaki, emekmiş, arayınca 2 forum ile karşılaştım biri Alaman diğeri Amerikanca. Eğer kırmızı ışığı görüyorsan şarj et yiğidim diyor Amerikalı. Bakalım taktik fişe. Ama nedense çalışamaycağı yönünde bir kanaatim var bakalım .

Yıllardır havye almamıştım. Reçine kokusunu özlemişim



3 Beğeni

Hocam bir kaç alt versiyon yazılımı flaşlayıp deneyin.

1 Beğeni

Com u gorsek yazılımda versiyonlara bakacagım ama daha COM gorunmuyor :joy:

Onun için bi yazılım vardı yarın bilgisayara bakayım göndereyim size hocam

1 Beğeni

ESP8266Flasher ı mı kastediyorsun?

yok yazılım değil driver yanlış yazmışım. ch340g-driver

https://www.drivereasy.com/knowledge/ch340g-driver-download-and-update-in-windows/

1 Beğeni

bağlantı kablosunun data kablosu olmasına da dikkat edin hocam.

Cep telefonlarından çıkan bir ucu usb 2 diğer ucu micro usb olan kablolar ile olmaz mı ?

Kablo ile telefonu bilgisayara bağladığınızda sadece şarj ediyorsa olmaz, bilgisayarım bölümünde telefon görünüyorsa ve veri aktarılıyorsa olur.

4 Beğeni

Buarada aynı sıkıntıdan bahsedilmiş. Öneriler söyle;

1- Başka bir bilgisayar denemek (sürücü yüklü olan)
2- Lehimlemeleri kontrol etmek. Herhangi bir kısa devre var mı diye.
3- Kullanılan USB kablonun data transferi için uygun olup olmadığını kontrol etmek. Sadece şarj için olanlar kullanılmamalı.
4- Pil tamamen doldurmak.
Bu arada WEMOS taki diyotu çıkardınız mı?

  1. kontrol edeceğim.

  2. Herhangi bir kısa devre dikkatimi çekmedi.
    3)Data kablosu kullanıyorum.

  3. Pil şarj oldu artık sarj için taktığımda mavi ışık görüyorum.

  4. Evet çıkardım.

Bir de bununla deneyin, COM sıkıntısı çekenler için tavsiye edilmiş.

1 Beğeni

Serial port ile ilgili bir sıkıntı var sanırım.

Device Manager’da COM Port listeleniyor mu?

image

1 Beğeni

Kendimi yeni Windows kullanan biri gibi hisettim. Ancak Device manager da böyle bir port görünmüyor.

Evde bir macosx var. ondada deneyeceğim.

ESP8266 USB’den bağlıyken de görünmüyor listede değil mi?

1 Beğeni

Görünmüyor Erhan Bey. Alpay ile de yazıştık. Farklı bir bilgisayarda denememi önerdi. İş bilgisayarımda, driver yüklediğimiz halde de gözükmedi buna beni şaşırttı.

Şu link de bu konu altında bulunsun. Belki birinin işine yarar.