Aslında uzun bir süre önce IGA yapabilirmiyim diye düşünmüş ve üzüm zamanı bakarım diye ertelemiştim. Aslında şimdi bir deneme yapmanın tam zamanı. Hangi üzüm olur baktığımda, italyan üzümleri dışında, merlot ve cabernet üzümleri vardı ama bunları bulmam zor, hemen komşu köyde harika ve çok hesaplı Alphonse üzümleri var, bu üzümler ile yapılan şarabı içmiş ve çok sevmiştim en rahat buna ulaşabileceğim için bu üzümü seçtim. Üzümü hangi aşamada ekleyeceğim konusu çok aklımı karıştırıyor, sanırım cesaret edip ikinci fermantasyona üzerindeki vahşi maya ile koyacağım.
Diğer beni gerçekten zorlayan konu şerbetçi otu seçimi oldu, buna en güzel Hallertau Blanc olabilirdi-onuda bulamadım. Gördüğüm reçetelerden, Styrian Goldings, Chinook’u seçtim. Ancak belirtmem lazım okuduğum bir makalede şerbetçi otu baskın gelsin istenmiyor ise klasik alman şerbetçi otları da eklenebilir diye yorum vardı. Son olarak malt konusunda iki ana maltı her seferinde gördüm. Ana malt ya pilsener alınmıştı ya da ana malt olarak Pale malt alınmıştı. Ben Pilsener ile Pale’i, pilsener biraz daha ağır basacak şekilde aldım. Benim kafama bu tarif yattı, eleştir öneri vs var ise sevinirim
Selam.
Deneme için Alphonse güzel bir seçim. Ben yaparken % 40 üzüm % 60 Red Ale karışımı ile yaptım. Öncelikle üzüm kısmı ile ilgilendim ve vahşi maya fermantasyonunu seçtim. Üzümleri patlatıp maserasyona aldım. Üzüm şırasının yoğunluğu 1030-1020 hedefine geldiğinde red ale mayşesini de hazırladım. Mayşe soğuyana kadar üzümü posadan ayırıp sıktım, yeterince renk geçmişti şıraya. İkisini karıştırıp kapalı fermantasyona aldım. Yüksek oranda kristal malt olmasına rağmen vahşi maya çok agresif sindirim yapıp 996’ya düşürdü yoğunluğu. Daha gövdeli yapmak için şeker sindirimi düşük nötr bir ticari maya kullanılabilir.
Genel olarak güzel bir ürün çıkmıştı ortaya. Bira gibi lıkır lıkır içemedim alkolü yüksekti. Daha düşük alkollü yapılabilir. Benim yaptığım şarap tarafına daha yakın bir şey olmuştu.
Oksidasyon ciddi bir sorun bu üründe. Üzümü sıkarken hızlı davranmak lazım ve kapalı fermentasyona 1030-1020 lerde başlaması iyi olur. Bu sayede oksidasyon riski azalır. Ayrıca aktarma ne kadar az olursa risk azalır. Uzun süreli dinlendirme tercih edilirse cam damacana öneririm.
Son olarak; erken tüketilecek bir ürün değil. Bir tarafı şarap olduğu için şişede en 6 ay beklemesinde fayda var.
Pazartesi günü bizim de ufak bir Cabernet Sauvignon bağ bozumumuz vardı, Cabernet Sauvignon ile yapmayı çok düşünmesem de hazır miss gibi üzümü bulunca ve bir de İtalya da ticari olarak bu üzüm ile satılan grape ale örneği olduğu fark edince ertesi gün birayı kaynatıverdim, reçetenin son halini de paylaşırım, şişeleme ve gazlanma sonrası tadını da yorumlarım. Sadece yapacak arkadaşlara ufak bir hatırlatma, ben bunu nasıl fark edemedim ve düşünmedim diye kendime kızıyorum, reçeteyi 23 litre olarak yaptım ama üzümün suyunu dikkate almadım, şu anda kovada 25 litre var. Üzüm olarak da 2.6 kg civarında kullandım, üzümü dikkate alıp daha az yağmurlama suyu koymam lazımdı. Neyse miktar çok olunca paylaşma da en azından sıkıntı çıkmayacak
Bu birayı geçen haftalarda açmıştım. Köpüğü dantelli dantelli eşlik etti sonuna kadar. Çok keyifli bir biraydı. Benim vahşi mayayla yaptığımdan daha az gazlıydı ve daha az gazlı olması hoşuma gitti. Ama sanki bira mayası bunu biraya daha yaklaştırmış gibi. Ben bu sene fırsat olursa yine vahşi mayayla kurarım gibi geliyor. Şu an bu stilden daha fazla yapmadığım için çok pişmanım. Eline sağlık bira için.
Afiyet olsun, biraz yıllandırmak için bekletiyorum, bakalım nasıl olacak.
Ben de üzüm zamanı tekrar yapacağım. Reçeteden çıkan sonucu sevdim, sanırım oynamam. Bu biranın ticarisini içmek de inşallah bir ara mümkün olur da biraz fikir sahibi olurum.
Vahşi maya bana bilinmeyen bir risk geldiği için de o riske girmem herhalde