Jet 30 ve Verimsizlik

Merhaba arkadaşlar,
Jet30 kullanıcılarından verimsizlik cehenneminden nasıl geçtiklerine dair bilgi ve tecrübe aktarımı rica ediyorum.
Aklınıza gelebilecek herşeyi denedim ancak tekrar edilebilir bir verim düzeyine ulaşamadım.
Litrajı tutturmama rağmen hedef og ye ancak 3 batchte 1 gelebiliyorum.
Tencere veya termosta bu sorunu yaşamıyordum.
Tekrar olduysa noolur kusuruma bakmayın ama çok sıkıldım bu sorunu yaşamaktan
Teşekkür ederim

Ben Jet30’u almadan önce forumda mayşeleme suyunu olabildiğince fazla, malt ağırlığının 5 katı olarak alınması gerektiğini okuyarak işe başladım ve hiç bir sorun çekmedim diyebilirim, bazen biraz düşük verim oldu ama onlarda hacim olarak büyük biralarda oldu. Özetle örneğin 5 kg malt kullanıyorsam genelde 26 litre su ile başlıyorum. Bir de sonradan edindiğim tecrübe mayşeleme sırasında bir kaç kez karıştırmak da verime etki ediyor. Arada karıştırmanı tavsiye ederim. Tabi malt kırım aralığıda bildiğin gibi önemli ben olabildiğince düşük kırık aralığında kırıyorum ama elbette un gibi değil. Aklıma son anda geldi, hitit malt’dan aldıklarımda hiç bir zaman güzel verim alamadım, bu dediklerim hitit malt ürünleri için sanırım geçerli olmaz :frowning:

4 Beğeni

kullandığınız malt ve kırım farkları verimliliği etkiliyor. Maltı kırmadan önce fısfısla ıslatma bile mayşe verimliliğini ve berraklığı etkiliyor. Bunun dışında tencerede ve termosta muhtemelen mayşe torbası kullanıyordunuz ve orada malt kırım aralığı makinedeki kadar sıkıntı yaratmıyor ayrıca sıkmak gibi avantajı var. Yüksek yoğunluklu biralar yapmıyorsanız ve hitit malt kullanmıyorsanız verimlilik yüksek çıkacaktır.
75 altı verimlilik çıktığında döken arkadaşlarımız bile var :slight_smile:

6 Beğeni

Bu fıs fıs olayını sanırım fazla kaçırmamak lazım, ben bir kez denedim, fazla da ıslatmadım diye düşünüyorum ama maltı kırarken bir kısım maltların kırılmadan geçtiğini gördüm, ıslak olduğundan sanırım bazıları geçiverdi, hatta sonrasında malt değirmenimi de temizlemek zorunda kaldım :grimacing:, büyük ihtimal ıslatmayı beceremedim, az ıslattım derken fazla ıslattım sanırım…bir daha da denemek istemedim zaten verim bu şekilde iyi çıkıyor …:slight_smile:

2 Beğeni

ben maltı tarttıktan sonra terazide %1-2 aralığına denk gelecek şekilde fısfıslıyorum. Örneğin malt 3 kg geldi fısfıslayınca 3050 gr oluyor. 5-10 dk bekletip kırıyorum. Çok ıslatılırsa malt ezmesi olma ihtimali yüksek.
Bütün sırlarımızı burada döküyoruz hayırlısı :wink:

7 Beğeni

Kimseler duymadı merak etme, aramızda :slight_smile: :shushing_face: :shushing_face:

3 Beğeni

Tabi ıslattıktan sonra suyun kabuk tarafından emilmesi için birkaç saat beklemenin de faydası var.

4 Beğeni

Tam tersine 5-10 dakika içinde kırmakta fayda var.

2 Beğeni

Hmm. Tecrübeler farklı demek ki.

1 Beğeni

Ben de ıslatıp hemen kıranlardanım. Bu biraz da kullandığınız su miktarı ile alakalı.

1 Beğeni

Maltı ıslatmak, daha ince malt kırmak dolayısı ile daha iyi verim elde etmek açısından avantajlı.Islanmış maltı 1.1 hatta 1 mm aralıkta kırıp kavuzun kuru malta göre daha esnek ve iri kalmasını sagliyoruz.Bu da verimi ,berrakliktan ödün vermeden,tıkanma yaşamadan arttırmamızı sağlıyor.Tabi malt su oranını düşürmek, ayrıca mayşelemenin son yarım saatine kadar 3-4 kez karıştırmakta verime buyuk oranda katkı sağlamaktadır.

5 Beğeni

@Skurtay 'ın iletisini cevaplamak istemistim aslinda,beceriksizliğimi mazur görün :slight_smile:

3 Beğeni

Laktik asitle Ph ı dengelemenin verime bir katkısı var mıdır?
sanki laktik asidi kullandığımda verimim artıyor gibi … yada ben öyle sanıp mutlu oluyorum… :slight_smile:

1 Beğeni

Ph’ı -yanılmıyorsam- 5,2 civarında bir değere getirmenin faydası olduğunu okudum pek çok yerde.

tamamen aynı reçeteyi iki kere kaynattım bu hafta. birinde laktik asidim bitmişti kullanamadım. verim %78 den 73 e düştü… PH a bağladım ben ama bilmiyorum net…

1 Beğeni