Keezer (Kegerator) İç Ölçüleri Bilgilendirme ve Fıçı Sistemlerimiz

@Semiconductor15 rumuzlu eski üyemizin paylaşımına aşağıda yer verilmektedir.

Eğer siz de benim gibi fıçı bira işine girmeyi düşünenlerdenseniz, kafanıza takılacak noktalardan biri de Keezerınızın (ben burada şimdilik hep keezer -sandık tipi derin dondurucu- ölçüsü vereceğim ama isteyen kegerator -buzdolabı- ölçüsüde ekleyebilir) iç ölçüleri olacaktır. Çünkü, aklınıza hangi keezerın kaç fıçı alacağı, nasıl alacağı, keezerı min. ne kadar yükseltmek gerektiği, içine co2 tüp + regülatör sığıp sığmayacağı gibi bir sürü soru takılacaktır.

Ülkemizde ki üreticiler derin dondurucuların dış ölçülerini ve iç hacimlerini litre bazında paylaşmaktadır, bu da bizim gibilere çok yardımcı olmuyor. Şuan yapılabilecek tek şey internette baktığınız bir ürünü mağaza mağaza gezip bulmak ve bulsanız dahi satıcının o ürünü reyonda tutmasını ummak. Stokta olmasına rağmen reyonda olmayan yada kapalı kutuda olan ürünü, ne yazık ki sırf siz içini ölçün diye açmıyorlar. 2. elde ise satıcıya bana iç ölçüsünü gönderir misiniz diye sorduğunuzda, ya iç ölçü ne demek 200lt derin dondurucu işte diye bir cevap alıyorsunuz yada siteden baktıkları dış ölçülerini yazıp gönderiyorlar :rofl:

Her neyse, uzun lafın kısası ben bu aralar keezer arayışı içinde olduğum için mağaza mağaza gezip elde ne varsa iç ölçüsünü almaya çalışıyorum. Bugüne kadar ölçtüklerimi belki birisine faydası dokunur diye yazmak istedim. Sizde eğer elinizdeki keezer ve kegeratorlerin ölçülerini belirtirseniz, güzel bir bilgilendirme olur diye düşünüyorum. (ayrıca şuan yaa o kadar yazık umarım bu sorunu sadece ben yaşamıyorumdur diye de düşünmüyor da değilim :sweat_smile: )

Lütfen bu ölçüleri milimetrik kesin ölçüler olarak algılamayın, sonuç olarak mağaza ortamında elde şerit metre ile millet size ne yapıyor lan bu adam diye bakarken yapılan ölçümlerdir, artı/eksi 1cm hata payı vermenizi öneririm. Özellikle yükseklik ölçümünde, ben yüksekliği sandık tipi derin dondurucunun üst kısmında ki plastik parçanın bitiş yeri olarak alıyorum (ek resimde ki kırmızı çizgiden aşağısını yükseklik olarak ölçüyorum)

Not: Derin dondurucuların marka ve modeli resmin isminde yazmaktadır. Bazı ölçüler dondurucunun ön görünümünden bazıları ise yan görünümünden verilmiştir.

Beko BK 3105 A+

Vestel SD 150 A+

Altus AL 226 A+

Beko BK 3215 Joker A+

Simfer CS1150 A+

Simfer CS2220 Platin A+

Uğur UED 280 A++

Vestel SD 200 A++

Vestel SD 200 Dual A+

19 Beğeni

Eski @Sessar yeni @Crusher gönderisi;

Ben de kendi derin dondurucumun bilgilerini paylaşayım.

Altus AL212 sandık tipi mini derin dondurucu. Bu derin dondurucu artık üretimde değil. İkinci elcilerde ya da letgo gibi sitelerde aramanız gerekli.

Derin dondurucunun içinde motor sekmesi yok. Yani taban dümdüz(Bu benim tercih sebebimdi). Tabi motor sekmesi olmaması için motorun üzeri boydan boya kaplanmış ve taban düz hale getirilmiş. Aslında bu durum dolabı da daraltmış. Ama tabanın düz olması dediğim gibi benim istediğim bir durumdu. Çünkü tabanın tamamını kullanmayı amaçlamıştım. Kısaca 4 fıçıyı mini bir derin dondurucuya sığdırmak…

Derin dondurucunun. İç ölçüleri 45 en 45 boy. Yüksekliği hatırlamıyorum ölçünce güncelleme yaparım. Ancak bunun pek bir önemi yok. Çünkü collar olmadan kapak kapanmıyor. Uygun öçüde bir collar bu sıkıntıyı çözüyor.

Pepsi fıçıların çapı kavucuk bölümlerden ölçüldüğünde 23 cm yapıyor. Yani iki fıçı yan yana durduğunda 45 cm lik dolap iç uzunluğundan 1 cm fazla yapıyor. Bunu da fıçı kavucuklarının etli kısımlarını falçata ile kestikten sonra zımparalayıp düzelterek çözdüm. Yani yan yana iki fıçıyı sığar hale getirdim. Yanal 2 dikey 2 sıra olmak üzere 4 fıçıyı sığdırabiliyorum. Elimde şu an için 3 fıçı var. Bir fıçılık boşluğu çalışma alanını rahatlatmak amacıyla kullanıyorum. Zaten aktif olarak 2 fıçıyı kullanırken 3. Fıçıyı demlenme dinlendirme, lagering vs amaçlarla kullanıyorum.

Tüp ve regülatörüm dışarıda duruyor.

13 Beğeni

@menegin gönderisi;

Ben de kendi sistemimden bahsedeyim, belki sizin kadar detaylı olmayabilir ve henüz bitmedi ama bugün bardağa ilk dolum denemesini yaptım.
Öncelikle hiç acele etmedim, aksine sabır çatlatırcasına bekledim.
Benim dolabım şenocak d315 modeli. Dual, yani hem dondurucu hem soğutucu modeli. 300 litre olarak geçiyor ama gerçekte 285 litre sanırım.
Terzi kendi söküğünü dikemez dercesine metre bir türlü elime geçmeyince bugün sistem kuarken ölçebildim.

Tüpü dışarı alırsanız 6 içeride kullanırsanız 5 fıçı alabiliyor.
Üst kısmı henüz yapılıyor, ben sadece sistemi çalıştırabilmek için kurulum yaptım. Fakat genel itibari ile;
1000 tl musluklara
1100 tl dolaba
650 tl civarı fıçıya (o kadar gitmedi birisini arkadaşım hediye etti)
550 tl co2 tüpüne (son an kazığı ile)
250 tl regülatöre
1000 tl civarı hortum, manifold, adaptörler ve diğer malzemelere ödedim.
Marangoz kısmı da bu hafta ortaya çıkacak onu da yazarım. Bu süreçte özellikle her aşamasında kafasını patlattığım ve buna rağmen bir kere bile beni başından savmayan @Pierre_riviere e sonsuz teşekkürlerimi sunarım :pray:t2: :beers:

Güncellenecek…

11 Beğeni

@Hojjjo gönderisi;

Merhaba. Bende Arcelik 2104 modeli var. Yükselterek 2 fıçı ve tüp sığar. Şu anda 1 fıçı 1 tüp koyabiliyorum.

10 Beğeni

@Crusher gönderisi;

Derin dondurucunun termostatına dokunmadım. Bb nin basit harici termostatını kullanıyorum. 4 dereceye ayarlayıp dolabın fişini termostatın pirizine takıyorum. Prob da dolabın içinde tabi. Gerçekten kompakt bir kegger oldu. Hem küçük hem de 4 fıçı alabiliyor. Pek kullanılmayan küçük oda da köşeye konuşlu.

8 Beğeni

@menegin gönderisi;

Gaz konnektörünü kalitelisinden alalım derken buzdolabının ölçüsüne uyup uymayacağını düşünemedik. Aslında yükseklik yeterliydi ama şenocak bir derinlik katmıştı orada niyeyse, belki de aydınlatma için. Her neyse kapağı mı sökeyim, yeni konnektör mü alayım? Soruları kafamı kurcalarken mevcut kapağı delmektense nasılsa üzerine yaptıracağım masayı aynı zamanda kapak olarak kullanabilme fikri ağır bastı…

Marangozu arayıp kapak ölçülerine uyacak şekilde bir çerçeve tarif ettim. Geriye sadece nereye yerleştireceğimiz konusu kalıyordu, malzemeyi teslim almaya gittiğimizde 10 dk da hallettik.
Buzdolabının kapağını söktükten sonra aynı vida yerlerinden mekanizmayı bizim bar masası olacak sehpanın çerçevesine monte etmek kalıyordu. En zorlu kısım vidalama alanının darlığından dolayı burasıydı. Neyse ki biraz uğraştıktan sonra halloldu.

Sonraki kısım panç bulmaya kaldı, meslek avantajı ile ikinci telefonda o da halloldu. Ölçüp biçip gerekli yerlere işaretler koyup delikler delindi ve musluklar takıldı;

Son olarak dolaptaki biranın gazlanıp gazlanmadığını test etmek gerekiyordu :wink:

Ufak-tefek eksikler dışında sistem tamamlandı. Bundan sonra izolasyon ile eksik hortum ve konnektörlerin bağlantısı kaldı. Kısa zamanda onlarda biter düşüncesindeyim.
Masa ölçüleri 160×100, musluk bağlantıları ile masanın başlangıcı arasındaki mesafe 60 cm.

11 Beğeni

@Can_Akin gönderisi;

ALTUS AL 235 A+ kombi tip
ea6471831406578891d8c8287abdc89d6870bbb1

6 Beğeni

@CeyhunMisir gönderisi;

Dolap işini Şenocak S300 BC soğutucu ile çözdüm. Çalışma sıcaklığı 0-13 C. 275 lt net hacim. 6 adet cornelius sığıyor. Hazırlıklar devam ederken boş kalmasın dedim, Samuel Adams Boston Lager klonu damacanada

9 Beğeni

@Hojjjo gönderisi;

Merhaba Arcelik 2104 model derin dondurucu son durumu.

13 Beğeni

Benim sisteme ne kadar da benziyor :stuck_out_tongue_winking_eye:

5 Beğeni

@Soyhan gönderisi;

Ben de kegerator yapımını sonunda tamamladım. 305lt’lik Simfer CS3330 dual dolabı tercih ettim. İçine şu anda 5 fıçı ve bir co2 tüpü sığabiliyor. Ben yıldız ikili regülatör tercih ettim. Bir ucunu dörtlü manifold ile servis için, diğer ucunu da yeni fıçıları gazlamak için kullanacağım. Muslukların 2 tanesi banggood’dan, 2 tanesini joom’dan sipariş ettim. Fıçılar vinomarket’ten 2.el aldım. Diğer ürünleri de fıçıbira’dan tedarik ettik. Collar yapımında, sistem kurulumunda, co2 tüp tedariğinde @menegin çok yardımcı oldu, teşekkür ederim. @Crusher @Durul @hozkan bütün sorularıma sabırla cevap verdiler sağolsunlar :slight_smile:

12 Beğeni

Başka bir yerde bahsi geçti ama bu başlık altına kendi sistemimi de paylaşayım. Tamamen imece usulü bir sistem toparlama oldu.

Aslında aklımdaki Arçelik ve Bekonun dolaplarından birine iki fıçı + küçük bir co2 tüpü koyup kompakt bir sistem yapmaktı. Ancak o dolaplara collar olmaksızın iki fıçının sığmıyor oluşu ve collar yapmak istememem sonucunda Altus 226 modeliyle 3 fıçılık bir sisteme karar kıldım. Dolabı uzun arayışlar sonrası çok denk gelerek henüz 6 aylık olup garantisi devam eden birşekilde 1.000 TL ye buldum. Fıçılar, ball lock, hortum manifold fıçıbiradan, musluklar Joom’dan. 2 litrelik co2 tüpü nestay online diye bir yerden 250 TL.

Dolabın dış kısmını da, marka model yazılarıyla dolap kapağındaki tutamaçları söküp yapışkanlı folyo ile kapladım. Sistemin en gözde parçası ise @Msk Fıçı Kule Sistemleri Ltd. Şti tarafından el emeği göz nuru olarak yapıldı.

25x150 mm tüplerden musluk başları.

Tüm süreçte desteklerini esirgemeyen ve en başta kanıma giren @menegin abiye, @Pierreriviere, co2 tüpü için adres ve ölçüler konusunda yardımcı olan @Crusher’ a, kule imalatındaki destekleri için @Durul’a, kule için @Msk’ya, dolapların ölçüsü konusunda başlıkta da büyük emeği olan @Semiconductor15’a çok teşekkür ederim.

14 Beğeni


4 fıçı 1 CO2 tüpü ve 1 nitrojen tüpü kapasiteli, 3 belçika akış kontrollü+1 stout musluklu kule soğutuculu sistem de benden gelsin o zaman.

17 Beğeni

Forumun en güzel konusu ! Yeni sayfaya taşıdığınız için çok teşekkürler.

Bende artık iyice kafayı kırdım, Bütçe çok kısıtlı olduğu için ikinci el bir dolap arıyorum. Su dolabı diye geçen cam sürgülü yatay dolaplar biraz daha ucuza ve sık bulunuyor. Soğutucu oldukları için harici termostat takmayada gerek yok. İlk etapta collar,musluk gibi işlere de girmeyeceğim. Direkt piknik musluğu ile kullanacağım. 2 fıçı ve tüp alsın yeter.

İlerleyen dönemlerde sizlerin sistemleri gibi kule tipi ürünlere daha büyük ikinci bir dolap düşünebilirim. İlk aldığım dolapta fermantasyon dolabı olur :slight_smile: bunun için başlarken gözümü karartıp çift regülatörlü co2 saati almak daha mı mantıklı olur? Bir fıçıyı gazlarken diğerinden servis almak önemli gibi.

Fıçıların sıfırları astronomik rakamlara satılıyor. Letgo gibi yerlerde 250-300 Bandına ikinci el mevcut. Bunlara güven olur mu? Aldıktan sona contaları değiştirsek yeterli mi? Yada alırken nelere dikkat etmek gerekir?

4 Beğeni

Vinomarkete baktınız mı?

Ben de bu tarzın 4 fıçı alan modelini arıyorum var mı bildiğiniz marka model?

2 Beğeni

Vayy, Oraya gelmiş, nasıldır alalım mı ? Üründe değişim yapılmaz diyor, görmeden alacağız. Elimizde kalmasın.

Bildiğim marka model yok maalesef, haftasonu spotçu turuna çıkmayı planlıyorum. Uygun birşey bulursam bütün bilgilerini buraya eklerim.

Ben 4 tane almıştım ama daha deneme fırsatım olamadı parçaları tamamlayamadığı için. Ama forumda çok alan ve kullanan var diye biliyorum

1 Beğeni

Sevgili @CeyhunMisir’ın şaheser sistemi;

Webde birçok farklı model var, bende araştırmalarım sonucu bir modelde karar kıldım. Tabi öyle marangoza git abi şundan bir tane bana göre değil.( yaptıran arkadaşlara saygım sonsuz. Elimden geldiği ve az çok yeterli ekipmana ve alana sahip olduğum için genelde kendin yap projelerini seviyorum) Beğendiğim bir modeli projelendirip , en azından ahşabın maliyetini aşağı çekmeyi amaçladım. İnce zımpara, vernik , delme yapıştırma vs montaj bende. Ölçülendirme derken bir de program işi çıktı. İşimi görecek kadarını öğrenip ScetchUp yaptık bişeyler. 64-83-101 ölçülerinde oluştursamda, 3er cm sapma payı içindeki diğer dolaplarada uygulanabilir. Dileyen olursa paylaşırım.
Ahşap, taş ve seramik malzeme kullanmayı planlıyorum. Malzeme tamamen kişisel tercih.

Süreci ve sonuçları paylaşmayı hedefliyorum. Ha ben yapamazsam veya vazgeçer ve farklı bir kegeratör yaparsam, en azından birilerine ilham vermiş olurum😀



Projesini paylaştığım keezerı tamamladım sonunda. Tamamiyle kendin yap projesidir. Sıra ağız tadıyla bir bira içmekte😃



Hikayesini kısaca aktarabilirim. Toz bulutundan başladı herşey😀





Yanarlı dönerli;



17 Beğeni

@Olcun gönderisi;

Bende bir kegerator yaparak kervana katıldım.

Ürünlerin bir kısmı Aliexpres Kegland ten nir kısmı Amazon.com dan temin edildi.

Bira hortumu ve fıçılarda, fıcıbiradan destek aldım.

Musluk başları, @Pierreriviere in hediyesi.

Videoları ile beni cesaretlendiren @hozkan, her soruma bıkmadan uzun uzun acıklamalar yazan
@Pierreriviere’e ve tecrübelerini benimle paylaşan @Crusher , @emreturkis , @Lager’e tesekkür ediyorum.

Ürünler için sadece ink bird için vergi ödedim. Diğer Aliexpress alışverişleri klasik 17 TL’lik lik ödemelerle karşılandı.

Amazon siparişlerim yolcu yanında geldi.

Ürünle ilgili bir kaç görseli aşağıya bırakıyorum.

18 Beğeni

Bu derin dondurucunun modeli nedir acaba?

1 Beğeni