Keezer Serüvenim

Herkese merhaba size hanım onaylı (eve koyulabilinecek) keezerımın yapım aşamalarını anlatmak istiyorum.

Ben keezerı musluksuz olarak (ev dışında) bir servis tabancası ile yıllardır kullanıyordum. 1 derin dondurucu, 3-5 Corny keg, 1 co2 tüp ve 1 tabanca bu kadar. Ama keezer var bira var akşam bir içeyim diyorsun tesisat evde değil moralin bozuluyor. Öyle olunca sistemi eve taşıyayım dedim ve eve girecek malzemenin hanım onayından geçmesi gerektiği için iş biraz büyüdü.

Şişe işinden ev biracılığına başlar başlamaz bıkmıştım, çok yetenekli ve tecrübeli bir ev biracısı olduğum da söylenemez ama keezer, kegerator olayını keşfettim ve 2. el cornylerimi sipariş ederek ilk adamımı attım bu deryanın içine. Sıfırdan bu işe girmek isteyenler için şimdiden uyarayım şöyle elle tutulur güzel bir şey yapayım diyorsanız biraz pahalı bir hobi ne yazık ki. Günümüz ticari çözümlerine alternatif, bu forumunda dip köşe yerlerini okuyup bulabileceğiniz birçok kendin yap tarzı çözümler mevcut fakat 6-7 yıldır ev birası yapan biri olarak söylüyorum şahsi kanaatim kendin yap çözümler uzun vadede değmiyor, uğraştığınız ile kalıyorsunuz. Farklı görüşte olup sonuç alanlar olabilir ama benim mevcut kafa yapım artık çözmek istediğin sorunun çözümü aliexpress de satılıyorsa al geç şeklinde. Kegland gibi bir marka varken alternatif çözümler için çok kasmaya gerek yok bence.

Bu arada dip not, belki biliyorsunuzdur ama ben yine söyleyeyim devletimizin geçen sene değişen gümrük kanunları ile artık aliexpress den tek seferde söyleyeceğiniz sipariş 150 avroyu aşamıyor. 150 avronun üstünde bir sipariş verdiğinizde ya satıcı size ürünü kargolayamıyor ya da kargolasa dahi ürün direk gümrüğe takılıyor. Bu olayı çözmek için gümrük müşaviri tutmanız vs. gerekiyor ve sonuç olarak minimum bir ürün parası daha devletimize veriyorsunuz aman dikkat edelim ben yandım siz yanmayın.

Herneyse geçtiğimiz 1-2 yıl içerisinde parça parça keezer için ne gerekiyorsa hepsini topladım ürünlerin %90’nını aliexpress den söyledim. Burada iyi ve derin bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu işte birkaç ürün var hayatınızı çok kolaylaştırıyor. Sonra Pinterest tarzı sitelerden fikir edindim millet ne yapmış ne etmiş sonra da oturdum bilgisayarın başına kendi keezerımı tasarladım, hanınım da onayını aldıktan sonra burada çok sevdiğim bir ustam var, naz niyaz onunla birlikte birkaç gün uğraştık ayağa kaldırdık sistemi.

Ben gaz tüplerimi (çok tavsiye etmemekle birlikte) dolabın dışına koymayı tercih ettim çünkü derin dondurucuyu yıllar önce almıştım ve büyük bir şey değil gaz tüplerini dondurucunun içine koyduğumda sadece 3 corny sığıyor bu da beni kesmedi. Dondurucuyu yaklaşık 17cm kadar yükselttim böyle olunca içine 5 adet 19L corny 1 adette 9L corny alabiliyor. 6 adet musluğum var. Bunlardan birini sadece gazlı su için kullanıyorum, birini de sadece nitro kahve için kullanıyorum. Fark ettiyseniz 2 adet gaz tüpüm var birisi klasik co2 diğeride nitrojen tüpü. 3 fıçıyı (musluğu) bira için kullanmayı düşünüyorum, küçük olan fıçımı da hard seltzer, mead vs. tarzı şeyler için deney olarak kullanmayı düşünüyorum. Birkaç kez kurdum bu tarz şeyler 5LT olarak limonlu hard seltzer dışında tam istediğim başarıyı elde edemedim ne yazık ki.

Fotoğraflardan da görebileceğiniz üzere gaz tüplerimin üstüne hat-içi gaz regülatörlerini ve manifoldları yerleştirdim. An itibariyle nitrojen için 55PSI ve 35PSI 2 çıkışım var. Karbondioksit için 60PSI, 35PSI, 12PSI ve 5PSI 4 farklı çıkışım var. Kurduğum içeceğin durumuna göre hangi basınç gerekiyorsa direk o manifolda bağlıyorum disconnecti. Dur stout kurdum tüpten basıncı yükseltiyim wheat geldi düşüreyim falan yok rahat oluyor yani. Bütün manifold çıkışları (hidrolik sistemlerde yaygın olan) kegland’in duotight dediği aletsiz kelepçesiz tak-çıkar sistem. 55PSI nitrojen nitro-kahve için kullanıyorum. 60PSI karbondioksit gazlı su için kullanıyorum. 5PSI karbondioksitide hat temizliği için kullanıyorum. Bütün sıvı çıkışlarında kegland in akış kontrollü disconnecti var ve bu büyük kolaylık servis etmek için basıncı düşürmek falan gerekmiyor ya da sıvı hattı uzunlukları ile uğraşmak vs. herkese tavsiye ederim.

Son olarak tavsiyem evde bu musluk işini yapacaksanız musluk damlatmasına önem vermeniz gerekiyor. Musluklar o ya da bu şekilde damlatıyor ve bu ev için bir problem. Kule tipi keezerlarda bu sıkıntı yok çünkü dolabın üstüne damlatıyor zaten ama benimki gibi önden musluklu keezerlarda bir şeyler düşünmek gerekli. Ben keezeri kule tipi yapmak istemedim çünkü hali hazırda 17cm dolabı yükselttim daha fazla fıçı alsın diye, keezer balkonda duruyor balkon silinirken alttan su alıp şişmesin diye de 10cm tekerle alttan yükselttim öyle olunca baya yüksek oldu. Bir de kule musluk koysaydım saçma oluyordu. Aklıma gelen fikir öne bir çıkıntı yapmak oldu dedim madem çıkıntı yapacağım o zaman orayada şöyle güzel elektrikli bir şömine yerleştireyim hem üstü bardaklık ve damlama yeri gibi olsun hem de altı ısıtıcılı şömine olsun, malum balkonda duruyor zaten sistem kış aylarında ısıtıcı olarak da iş yapar.

Şimdilik aklıma bunlar geldi yazdım, fıçılama ve servis etme kısmında aklına bir şey takılan ya da fikir ve önerilerini paylaşmak isteyen olursa çok mutlu olurum. Kıt Türkçeme katlanıp okuduğunuz için teşekkür ederim.





5 Beğeni




6 Beğeni



19 Beğeni

“Neden?” diye sormak geldi içimden.

sıcak tüp özellikle bu yaz aylarında soğuk içiceği daha zor gazlıyor, net ölçmedim ama gazlamanın normalden daha uzun sürdüğünü seziyorum. Büyük ihtimal daha fazla gazda harcıyordur diye düşünüyorum. bir de düşükte olsa bir güvenlik riski var tüpün sıcak olmasının.

1 Beğeni

Çok güzel bir paylaşım olmuş, elinize sağlık.
Keyifle okudum.

Benim tüpüm de dışarıda duruyor ve sezdiğim herhangi bir fark olmadı yaz aylarında. Bende kule ve dör musluk var ama anahtarın girdiği aralık çok dar olduğu için muslukları tam anlamıyla sıkmayı ve akıtmamayı sağlamasını başaramadım bir türlü. Birtakım alternatif projeler var aklımda ama hava çok sıcak, faaliyete geçemiyorum bir türlü. :slight_smile:

1 Beğeni

teşekkür ederim, sizin sistem odada duruyorsa oda sıcaklığı belki kurtarıyordur bu balkonda durduduğu için öğle saatlerinde direk güneş yiyip 40 derecelere falan çıkıyor tüplerin olduğu yer.

aynen kule sisteminde öyle sıkıntılar oluyor malesef. acele etmeyin hocam benim bu sistemi bu hale getirmem 2 yılımı aldı, 2 yıldır ha bugün ha yarın diyip diyip duruyordum :grin:

2 Beğeni

Benim hanım izni ancak yerin dibi için çıktı zaten. Sistem bodrumda duruyor ve yazın en sıcak günlerinde bile 21-22’yi geçmiyor neyse ki. Çok haklısınız. :slight_smile:

1 Beğeni

Basınçlı şeylerden biraz tırstığım için ve dışarıda kötü görüntü olmasın diye direkt dolap içine planlamıştım CO2 tüpünü. Ne olur ne olmaz, milyonda bizi bulur. Paşa paşa dolap içinde yatması en güzeli bence.

2 Beğeni