Keptinis Alus (Lithuanian Farmhouse Baked Beer)

Keptinis Alus …
Litvanyalıların tarihi fırınlanmış birası.
İngilizcesi Lithuanian Farmhouse Baked Ale.

Bu farmhouse biranın ilginç bir metodu var.
Özet geçeyim; klasik mayşelememizi yaptıktan sonra süzdüğümüz malt posasını 3 saat kadar fırınlıyoruz (Tercihen taş fırın).Sonra onu tekrar mayşeleme sürecine dahil ediyoruz.

Nasıl yaptığımı adım adım anlatayım

Reçetem şöyle;

1.5 kg Pilsner malt
6lt su(5 lt mayşeleme,1lt yağmurlama)
8 gr Hallertau (Hop tea)
Farmhouse ya da kveik maya

1.5 kg.maltı 67Cde 75dk mayşeledim

Maltı süzüp bir kenara ayırdım. Malt posasını önceden 190C ısıttığım fırında alüminyum folyo kaplı borcam içinde 3 saat pişirdim.(Tabi Litvanyalılar bunu fırın kabı yerine saman kullanarak taş fırında yapıyor o ayrı :blush: )

Sırasıyla 1. 2. ve 3. saatlerde fırın kaplarını biraz karıştırdım, üzerlerine kömürleşmesin diye mayşeden biraz spreyleme yaptım. Malt posasının üstü çok güzel kızardı

(1 saat)

(2saat)

( 3 saat)

3 saatin bitmesine yakın kenarda tuttuğum mayşenin içine 8 gr Hallertau ile hop tea yaptım (80C)

Fırınlanmış malt posasını da bu mayşeye ilave ettim (sanite edilmiş torba içine)

Sonra mayşeyi süzüp, torba içindeki malt posasını, ayrı bir yerde (sanite edilmiş bir tencere içinde) 1 lt 80C su ile yağmurladım. Buradan elde ettiğim şerbeti de ilk tencereye ekledim.

Soğutma sonunda 4-4.5 lt arası 1.081 yoğunluktaki şerbeti fermentere alıp özel bir maya ile mayaladım.(tercihen farmhouse yoksa kveik)

En açık renge sahip Pilsner malt ile yapılmasına rağmen fırında kavrulan maltın rengine bakın ve tat/aromasını siz tahmin edin.

No-boil metoduyla yaptığım bu rawbeer yani çiğ bira çoknşükür ki kontamine olmadan fermente oldu.

İlginç bir bira oldu.
OG:1.081
FG: 1.012
ABV:%9.1

Şişeleme esnasındaki rengi:

Gelelim tadım notlarıma

Şimdiye kadar içtiğim biralara pek benzemeyen aroma ve lezzet.Eşsiz bir teknik.Eşsiz bir sonuç.

%100 Pilsner malt, ama renk amber… Lezzet-aroma profili, spesifik bir türe benzetemedim. Sanki karamel ve balı ayırt edebildim. Ama melanoidin yada decoctiondan gelen gibi değil, bu çok farklı.

FG: 1.012 yerine biraz daha yüksek bitseydi keşke… Bitiş tatlı değil, gövde orta. Malt-şerbetçiotu dengesi malt yönünde.Ben karamel yada fırınlanmış maltlardaki gibi bisküvi, ekmek, fındık,kızarmış tahıl gibi özel malty tadlar da beklerdim ama almadım. Baskın olmayan, kavruk maltımsı(carafa) tatlar aldım.

Tekrar yapacak olursam, fırınlanmış maltı mayşe içinde 15 dk.değil, en az 30 dk bekletirdim.

Tadını aldığım ama kategorize edemediğim çok farklı tadlar da mevcut…

Keptinis, kokusundan ilk yuduma, damak hissinden bitişe kadar; türlü türlü biraları hissettiren sıradışı bir lezzet oldu benim için.

Gazlanma yüksek, köpük dayanımı az. Bitişte dantel oluştu. Biraz fenol aldım, mayadan olabilir

Alkol hiç hissettirmedi.
Şerbetçiotu acılığı ve Aroması da yok. Zaten birayı kaynatmadan yapmıştım😉

Özetle; çok ilginç bir bira oldu
Deneyimleyenlerin tadım notlarını olumlu ve olumsuz eleştirilerini bekliyorum.

15 Beğeni

Abi neler yapıyounuz öyle :upside_down_face:

1 Beğeni