Krausenden Maya Toplama / Hasadı

Tortudan maya yıkama yöntemi ile geri kazandığımız maya; fermentasyon geçirmiş maya olduğu için zamanla mutasyona uğrayabilmekte ve kullanılamaz duruma gelmekte. (4-5 nesilden sonra kullanılmaması öneriliyor)

Bunun aksine fermentasyon başında krausenden hasat edilen mayanın sürekli kullanılabilimesi söz konusu. Ben genelde tortudan yıkadığım için ya belli bir süre sonra mayaların ölmesi ya da sirke anasına dönüşmesine maruz kalıyordum.

İlk defa yapmakla beraber bu yöntem için uygulamam şu şekilde oldu;

Fermentasyonun 3. günü, coşkulu devam eden bir anda kapağı açıp önceden sanite edilmiş bir kaşık ile yüzeydeki köpüklerden kavanoza bir miktar aldım. (Kaynatma esnasında şot kapsüllerinden biri açıldığı için mayşenin yüzeyinde bol yeşillik var. Özellikle beyaz köpüklerden almaya çalıştım)

Aynı şekilde önceden sanite edilmiş kavanoza krausenlerimizi aldık.

Sonrasında yaptığım işlemde bir sorun var mı test etmek için az şekerli su ekledim üzerine. Elimde starter veya dme olsaydı onu kullanırdım.

Bundan sonraki aşamada köpürmeyi görüp içimi rahatlattıktan sonra üstteki suyu döküp temiz su koyacağım. Bu şekilde bir kaç hafta içerisinde kullanmak üzere dolaba kaldıracağım.

Yöntemle ilgili çok fazla kaynak bulamadığım için ekleme yapılacak kısım varsa size bırakıyorum mikrofonu :slight_smile:

2 Beğeni

Yakın zamanda kullanacaksan hiç gerek yok bu işleme.

Tek kova çalıştığım için min 1-1,5 ay bekler diye tahmin ediyorum. Araya başka bir tür alabilirim.

Krausen kullanımlarında her daim maya çoğaltma öneriliyor kullanım öncesi. Aksi halde maya miktarı yeterli gelmeyebilir…