Kullandığınız Malt Kırım Aralıkları

Selamlar arkadaşlar.

Yaz arasını atlattıktan sonra bugün elde kalan, tam tahıla ilk başladığımda aldığım ve skt si çoktan geçen maltlarla ortaya karışık "stout"umsu bir bira yaptım bugün.

Verimlilikle ilgili kronik sorunum devam ediyor. Kırımdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Malt/su oranını 1’e 5 yaptım son dönemde, her 10 dakika da birde karıştırıyorum mayşeleme aşamasında ama %60,%65 civarı çıkıyor verimlilik.

Maltlar vakumlu şekilde bekliyordu. SKT’lerinin geçmelerinin elbette etkisi vardır ama şu kırım işine yoğunlaşmam gerekiyor sanırım.

Thracian maltlar weyermann a göre daha küçük gibi, Hitit ile thracian benzer sanki.

Marka ve malt türü olarak sizin kullandığınız kırım aralığı nedir ?

Weyermann maltlari kredi kartı aralığında kırıp mayşeleme de biraz sıkıntı olsa da %79dan aşağıya düşmedim 80-81’i de yakaladığım oldu. Son kaynatmamı thracian ile yaptım onuda kredi kartı aralığında kırdım. mayşeleme de çok sorun olmadı sanırım tane büyüklüğünden dolayı, verim de %75 çıktı. Mayşeleme esnasında sadece ilk 10 dakika içinde 1 veya 2 kez karıştırma yapıyorum sonra bir daha dokunmuyorum.

2 Beğeni

Ben de son üç kaynatmamın ilkinde Hitit ve thracian karışımı kullandım. Verimlilik %55 lere ancak ulaşabildi. Son iki partide Brewfather programının öngördüğü değerleri yakaladım. Birinde tamamen Weyermann, diğerinde Maris Otter-Weyermann karışımı kullandım. Ayrıca değirmen aralığını bir miktar daha küçülttüm. Malt su oranı 1 e 5 ti bende de. Maltları çiçek sulama fısfısıyla biraz nemlendirmek lazım yalnız. Başka türlü o incelikte kırmak zor. Şahsi fikrim maltta Weyermann dan şaşmamak lazım.

4 Beğeni

Bence kullanılan sistemide belirtmek gerekli arkadaslar,

Mesela ben jet 30’da önceden kediköyden hazır kırılmış thracian malt alıyordum, %75 mash efficiency ile mutlu mesut durumdaydm, Sonra Butik biradan değirmen aldım ve Kredi kartı (0.85-0.90mm) ile kırdım. Malt-su oranım dipteki 7 litre ölü bölge hariç, 1 e 3,5 oranında.

Kediköyün kırımlarında tıkanma sorunu yaşamamıştım, Fakat bu sefer sıkıntı oldu.(kazanın dibindeki küçük bazuka filtre tıkandı, Yağmurlamada cok sorun yoktu. Şerbetçiotu ise ayrı torba içinde hep, onunla ilgili değil). ve Verim %75’ten %65’e düştü.

Şİmdi sentil çakısı ile 1mm olarak ayarlayıp kırdım, bakalım bu sefer ne olcak.

3 Beğeni

Yurtdisi forumlarda Grainfather icin, 1,35 mm oneriyorlardi. Jet matikten gelen degirmenin mevcut ayari ile oynamadan biraburada gelen bohemian pilsener malti cektim. Verim bekledigimden dusuk cikti.

Ya bohemian pilsener malt weyerman pilsener malta gore daha dusuk verimli yada benim degirmenin kirim araligini dusurmem gerekiyor.

1.35’de maltlarin cogu aradan kayip iceri dustu bende. Thracian malti kucuk biraz.

2 Beğeni

1,35 çok büyük bir aralık bence de. Ben en son 1,10 ve 1 aralığında denedim.

Thracian daha küçük. Bir ara pale ale weyermann bulunmazken almıştım.

0,9 hatta 0,85 deneyeceğim bir daha ki sefere

Ben kendi yaptığımız sistemi kullanıyorum, herhangi markalı bir bira makinem yok. Hataları da olsa çalışan bir herms var elimde. Şunu söyleyebilirim, Weyermann’ ın Pale maltı diğer maltlara göre daha iri. Kredi kartına değecek şekilde değirmene ayar yaptığımda Weyermann Pale malt için çok uygun olduğunu söyleyebilirim. Ancak diğer maltlar için geniş kalıyor bu aralık. Biraz daha daraltıp kredi kartını sıkıştıracak şekilde ayar yaptığımda diğer maltlar için gayet uygun oluyor ve değerlerim tamamen tutuyor. Bu şekilde en son cumartesi yaptığım kaynatma tam değerlerinde oldu ve 73.12 Brewhouse Efficiency gördüm Brewfather’ da. Bu arada diğer maltlarım da Weyermann.

Bir önceki kaynatmamda bu ince ayara dikkat etmeden Pale malta göre ayarladığım değirmenden Pilsen, Vienna geçirmiştim. %52’ de kaldı veririmlilik. Zaten mayşe kazanında belli bir süre sonra maltlar yüzeye çıkınca anlamıştım kırılmadığını.

5 Beğeni

Biraburada nın bohemian pilseneriyle %71i hiç geçemedim kırılmış olarakta aldım denedim, kendim de kırdım ama standart %71.

1 Beğeni

1mm ayarlayinca sikintisiz bir mayseleme oldu, Fakat verim yine %65. 22 litre fermantere girdi. 6kg thracian pale malt kullandim. og 1052-1053. 1.00 mm’den asagi kirmam herhalde artik. 0.85’te biraz tikanma olmustu. Verimde de fark cikmadi.

5 dk kaynatmali bir recete uyguladim, hali ile yagmurlama suyu 2.5lt gibi az bir miktar. Belki bundan kaynakli. 6 kg malttan 5dk kaynatma ile 1060 og 22 litre almanin yolunu bulmam lazim :smiley:

1 Beğeni

Ben jet 30 kullanıyorum, şimdiye kadar 7 parti kaynatmışımdır, malt kırım aralığını hep 1.3mm kullandım, thracian maltlarda maksimum %70, wayerman maltlarda %75 elde ettim. Bana göre kullanılan ekipmana göre 1.2 mm ideal olur, diye düşünüyorum, tabi malt kırım hızı da önemli bir faktör.

2 Beğeni

Benim sentil çakısıyla kırım aralığım 1.30-1.35 mm, brewhouse efficiecy 72, sistem jet 30, daha küçük kırsam belki verimlilik 3-4 puan artabilir, ayrıca kavuz da kullanıyorum, mash tickness 3

1 Beğeni

maltlar nedir? ortalama 5 kg malt ile mi %72 efficiency?

Malt miktarı ile verim arasında ne tür bir ilişki olabilir ki?

Tüm yaptıklatımn ortalaması, öncesinde bulldog vardı 72 bach ortalaması 71.5 brewhouse eff idi, jet 30 da şu an 4 batch ortalamadı 72 , ama malt miktarı arttıkça azalabilir elbette, bir sürü parametre var

Weyermsn muntobs haricinde malt asla kullanmam bu arada

1 Beğeni

Sanırım bende oraya doğru evriliyorum hocam.

1 Beğeni

malt orani yukseldikce verim dusmuyor mu ? Mesela jet30da 5kg malt ile 6-7 kg malt arasinda fark yok mu?

1 Beğeni

Düşmesi çok normal ister istemez sirkülasyon azalıyordur ama kırım aralıkları, kavuz kullanımı, karıştırma, vb ile bunu minimuma indiriyoruz işte

Malt’ın unlaşmadan kırılması, malt’ın ekleme esnasında topaklanmadan karıştırılması sirkülasyona engel olmaması ve malt su oranı bu aşamaların düzgün yapıldığını varsayarsak, jet 30’un 8kg kapasitesi ile verim düşmesi yaşanmayacaktır.