Maya Bankası Oluşturma ve Starter Hazırlama

Bu başlık altında mayaların, çoğaltılması muhafaza edilmesi ve bira olacak mayşeye eklenmesi konusunda bilgilerin paylaşılmasını,

Daha önceki forumda yer alan ilgili alanları buraya transferi konusunda yönetimden rica ediyorum.

Ana Başlıklar.

  • Mayanın çoğaltılması

  • Maya bankası oluşturma

  • Muhafaza edilmiş mayaların mayşeye eklenmek üzere hazırlanması (Starter hazırlama)

Mayanın Çoğaltılması

İhtiyaç duyulanlar,

  • Erlen, 2 lt ve üzeri bir erlen (5 lt olanlar candır)
  • Stir Plate
  • Manyetik Balık
  • DME veya Speise
  • Su
  • Alüminyum Folyo

Bugün kuru malt özü temin etmek malumunuz zor. İlgili satıcıda sadece dark ve daha extra dark mevcut. Bunlardan temin edebilir ( ki ben bugüne kadar şerbetçi otlu açık light DME kullandığım için elim pek gitmiyor bu DME’lere) veya yurtdışı kaynaklardan temin edebilirsiniz. (Güncelleme 1: Ege Malt’ın ta 500 gr olarak tedarik ediyor bilgisini aldım

Yada kaynatma sonunda ayırdığınız 2 adet büyük kavanoz Speise ı kullanabilirsiniz.

Hedef 1040 OG li asgari 2000 + 200 ml (Buharlaşacak miktar) litre mayşe elde etmek. Benim elimde 1060 og li bir mayşe vardı. üzerine su ekleyerek ben OG değerini 1040 düzeyine çekiyoruz. Ancak ne kadar su eklenmesi gerektiği konusunda bir formül vardır. Tecrübeli bir üyemiz gerekli görürse paylaşır. DME eklencekse 1/10 ölçüsünü referans olarak kabul edebiliriz. Bu örnekte 200 gr DME 2000 ml su için yeterli olacaktır.

İkinci kavanozun yaklaşık yarısı erlene eklenir. Üzeride ilgili miktarda mümkünse yeni açılmış su, değilse kaynatılıp soğutulmuş su eklenir ve 1040 OG li mayşe elde edilir. Burada 2200 ml ye ulaşacağız ve OG 1035-140 arasında olacak.Mümkünse 1040.

Bu mayşe dolu erlenin ağzına sanite edilmiş alüminyum folyo ile kapatılır. Bu kapatma çok sıkı olmayacak. Hava alacak kadar boşluk bırakmak gerekiyor.Ve mayşe kaynamaya bırakılır. Burada istenirse çelik tencere de kullanabiliriz. Ama çelik tencere kullanırsanız, Erlen’in mikroplardan arındırmak üzere fırında 10 dk kadar 160 derece sıcaklıkta tutmanızda gerekecektir.

Burada kaynatma için 10 dk bir süreyi ben yeterli görüyorum. Ancak bu 15 dk yada uzatılabilir. Mayşe taşmaya müsait. Starsan sprey taşmayı kontrolde oldukça yardımcı oluyor. Ancak ocak üzerinde kaynayan erleni yakından takip etmek en iyisi.

Kaynama tamamlandı. Artık mayşeyi, soğutmak gerekiyor. Ben musluk suyu ile doldurulmuş 2 kap su tüketerek sıcaklığı 35-40 derece civarına hızla indiriyorum. Öngörülen sıcaklık 25 derece olduğu için 3.kap suyun içerisine buz ekliyoruz ve soğutuyoruz.Yaklaşık 750 gr kadar buz eklenmiş 2-3 litre su, erlenin istenen sıcaklığa ulaşmasında yeterli oluyor

25 dereceye takılmayın. Burada istenen, Erlende mayşenin olduğu kısma elinizle dokunun yapmıyorsa tamamdır.

Bundan sonra, sanite edilmiş makasla, sanite edilmiş maya pakedinin kesilmesi ve erlen’e dikkatlice dökülmesi.

Arkasından devreye Stir Plate giriyor. Erlen’i stir plate üzerine koyuyoruz. Manyetik balık sanite edildikten sonra erlenin içine atılıyor ve stir plate mıknatısı ile buluşması sağlanıyor. Mayşeyi bu şekilde 48 saat döndürüyoruz. Erlen üzerinde Alüminyum folyo mevcut. Ancak çok sıkı değil. Hava alıp verebilecek sıkılıkta.

48 saat tamamlandıktan sonra, cold crush için buzdolabına alıyoruz. 1-4 derece arası soğukta 2 gün boyunca çökelmeye bırakıyoruz. 48 saat sonrasında elimizde çökelmiş asgari 50-60 ml civarı bir slurry olacak. Üzerindeki sıvı kısmı döküyoruz. Slurry nin rahatça hareket edeceği kadar ama mümkün olduğunca az miktar kalacak sıvı olarak.

Bu noktadan sonra 2 seçenek var. Ya bir kez daha starter hazırlamak var ki 5 lt lik bir erlen burada çok iş görecektir yada bira olacak mayşeye dökmek. Ancak ben farklı bir konuda tecrübelerimi ve okuduklarımdan derlediğim bilgileri buraya not düşmek istiyorum. O da maya bankası hazırlama

10 EUR verip aldığım soğuk transferle bir bir zahmete katlanıp getirdiğimiz Wyeast’ler Whitelabs ler Omega ları tek seferde kullanıp bırakmaya gönlümüz nasıl elverir bilmiyorum.

Başlığı müsait oldukça güncellemeye devam edeceğim.

Sırada maya şirketlerini kızdıracak bankanın oluşturulma süreci var. ^^

Maya Bankası Oluşturma

Bu noktada maya bankası oluşturma nedir? Hangi noktalara dikkat ediyorum gözlemlerimi ve okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.

-18 C sıcaklıktaki maya bankasında tutulan mayaların, en az 3 yıla muhafaza edilebileceğini biliyorum.

Gelelim maya bankası oluşturma sürecine. Neler gerekiyor.

  • Mümkünse ilk nesil maya.
  • Falcon Tüp. 50 ml (Isolab tercihen) veya Cam Vida Kapakli Deney Tüpü 12 veya 21 ml
  • Bitkisel Gliserin
  • İzopropil Alkol (Tercihen)
  • Maya için Cam Beher veya Kavanoz
  • Enjektor veya Cam Damlalık
  • Ameliyat Eldiveni,
  • Düdüklü veya düdüksüz tencere
  • Strafor Köpük Kutu ve Buz Kasetleri/Buz Torbası
  • Starsun

Başlayalım, önce karışım yazırlayalım. Ben %30 Gliserin %70 su karışımı kullanıyorum. Elimde 50 ml bir gliserin var buna 120 ml ml kadar su ekliyorum ve karıştırıyorum. Karışımdan 15 ml alıp 50 ml’lik falkon tüplere dolduruyorum.

Burada 12 veya 21ml lik tüpler de tercih edilebilir. Ancak bu tür küçük tüplerde saklanan mayalar, her tür için olmasada (Bkz. Underpitch Gereken Bira Türleri) mayşeye eklenmeden önce kademeli bir starter hazırlık sürecinden geçmesi gerekiyor.

Ek olarak gliserin kullanım oranının %30 düzeyinde tutulmasının sürece olumlu etkisi olduğu ifade ediliyor. Eğer bu oran slurry konduktan sonra %50’ye ulaşacak şekilde ayarlanırsa, canlı maya miktarının azalacağı ancak maya hücrelerinin tam donmayacağı ifade ediliyor. Canlılığı azalmış mayalar kademeli starterla (3 yada 4 kere) eski canlılığına kavuşabiliyor. Buda 72 saat ve üzeri ilave bekleme süreleri, ek speise veya DME kullanımı demek. Bizim forumun deneyimlileri bu miktarın az olduğu konusunda hemfikir. O yüzden maceraya gerek yok diyorum.

Neyse falkon tüperin kapakları sıkıca kapatıyorum. İçine su konmuş ve düdüklü tencere içine bir kap koyup içine atıyorum. Kap, düdüklü tencere zeminine tüplerin ve enjektörün direk değmemesi için.

10 dk kadar kaynıyorlar. Bu tercih edilen yöntem. Normal bir tencerede de kaynatabiliriz. Ancak küçük bir detay var. Düdüklü Tencerenin içindeki sıcaklık 121 C kadar çıkıyor ve vahşi maya sporları dahil herşeyin kökünü kurutuyor. Ancak Düdüksüz Tencere 100 C kadar sıcaklığı arttırabiliyor. Evet mikroplar ölüyor ancak bazi vahşi maya sporlarının bu sıcaklıklarda dahil ölüme meydan okudukları ifade ediliyor. Amaan bir şey olmaz dediğinizi duyar gibiyim. Ama olursa ihtimallerden biride bu. Falkon tüplerin ilk kez kullanımı olmasada 2 seferden itibaren düdüklü tencere kullanmak daha yerinde bir uygulama gibi gözüküyor.

Pratik hayatta bir çok kişi, karışımı ve slurry’yi falkon tüplere kaynatma sonrasında ekliyor. Düdüklü Tencerelere yerleştirdiğim falkon tüplerin içinde karışım içinde olsun istiyorum. Bu şekilde hazırlamış gliserin ve su karışımı içindeki istenemeyen her türlü mikrop ve vahşi maya sporunu öldürmüş kabul ediyoruz. Neyse, 10 dk kaynama sonrasında düdüklü tencerenin altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Gidip bir bira açma zamanı. 2 saat kadar bırakalım soğusun. Bu hobi aceleye gelmez.

Bu tencere içinde veya farklı bir tencerede sırınga yada cam damlalık da ısıtılabilir.

Çalışacağınız alanın mümkün olduğunca temiz olması star san uygulanmış olması faydalı olacaktır.

Artık elimizde soğumuş mikroplardan arınmış bir tüp seti ve ekipman var. Eldivenleri ellere geçirme zamanı.

Erlenin dibinde yer alan Slurry’yi bir cam beher’e alıyoruz.

Kapakları açıp 15 ml’lik karışım içine 15 ml kadar slurry ekliyorum ve kapakları ivedilikle kapatıyorum. daha sonra iyice çalkalıyoruz. Gliserin kolay çalkalanmayacak ve karışması biraz zahmetli olacak. Vazgeçmeyin ^^. Bu şekilde 4 tane 50 ml lik tüp dolmuş oluyor. Kimileri tüpeleri tam doldurma taraftarı. Ben biraz alan bırakma taraftarıyım.

Yabancı kaynaklarda kullanılan slurry miktarı 5 ml civarı. Buna 5 ml lik bir karışım ekliyorlar. 10 ml lik tüpleri tam doldurup saklıyorlar.

4 tane falkon tüp izopropil alkol konulmuş bir kap içinde buzluğa gidiyor. Burada amaç mayaların donma sürecine daha komforlu tamamlamaları ve canlılıkların mümkün olduğunca muhafaza etmeleri. 24 saat sonrasında mayaları izopropil alkol bulunan kaptan alıp strafor kutulara alıp etrafını buz kartuşu veya buz torbaları ile kaplıyorum. Bazı buzdolapları Buz çözme işlemi sırasında dolabın yüzeyini ısıtıyor. Bu durum mayaların çözülmesine ve sonradan dondurulmasına neden oluyor. Bu durum mayaların canlılığını olumsuz etkiliyor. Strafor ve buz dolgusu bu riski yönetmemize yardımcı oluyor.

Maya bankamız oluştu. 1-2 falkon sorun değil ancak sayı arttığında işler karışacak o yüzden bir etiket sistemi geliştirmek faydalı bir teamül. Mayanın adı (Wyest 3068, Üretim Tarihi, dondurulma tarihi, mayanın nesli, starter hazırlandı ise starter hazırlanma sayısı gibi bilgilerin kayıt altına alınması yararlı olacaktır.

4 falkondan biri kaldı. En baştan süreci tekrar başlatıyoruz. Belki kademeli starter gerekiyor. Ancak bu döngü devam ediyor. Bu şekilde 1 maya seti ile, yılalr boyunca maya ihtiyacımızı yönetebiliyoruz.

Starter Hazırlama

Elimizde bir grup donmuş maya kültürü var. Ve canımız Kölsch çekti. Haftaya c.tesi ev ahalisi anneannelere gidecekler. Yapılacak ne olabilir kaynatma. O zaman kaynatma gününden 96 saat öncesine gidiyoruz.

Salı sabahı, buzluğu açıyoruz ve bir WLP029 seçip onu o serin yatağından alıyoruz. Doğru buzdolabına. Buzdolabının üst kısımları görece daha yüksek sıcaklıklarda olacağı için oraya temiz bir bezin içerisinde koyuyoruz. Akşam geldiğinizde görüşmek üzere vedalaşıyorsunuz. Akşam 500 ml lik bir erlen de 24 saatlik bir ön starter hazırlıyoruz. Bu özellikle 12-21 ml cam vial üzerinden yapılan maya bankacılığından zaruri. 50 ml için tercih edilir.

Daha sonra, 1 lt bir starter hazırlayıp bunu 48 saat döndürüyoruz.

Burada dikkat edeceğimiz nokta, Falkon tüpler sanite edilmiş olmalı. Kapak açıldığı gibi erlen e dökülmesli.

Geldik Cuma ya, Ertesi gün büyük gün. Kokluyoruz hazırlanmış starter içindeki maya kültürünü. Eğer sıkıntı yoksa dökebiliriz. Ha sıkıntı ne demek, Emin olun burnunuzun tanışmak istemeyeceği kadar kötü koku. Mikrobu kapmış demektir. Çöptür dökülür.

Bu yazıyı oluşturmamım sebebi, okuyanların elinin altında derli toplu bir kaynak olması ve yanlış bildiklerimizin düzeltilmesi.

Bu kaynak eğer forum da müsade ederse, içerdiği yanlış ve tam olmayan bilgiler tespit edildikçe güncellenecektir.

Afiyet olsun.

29 Beğeni

Bu mayaları nerelerden sipariş edip de getirtiyorsunuz çok merak ediyorum :slight_smile: Yurtdışına gidip gelenlerden mi istiyorsunuz, alışveriş sitelerinden mi alıyorsunuz?

TR’de satışı yok bildiğim kadarıyla. Yurtdışında satışı olan bir çok site var. Gideceğiniz ülkeye göre web sitelerinden temin mümkün. Ben eğer yurtdışına gideceksem gideceğim yere sipariş veriyorum. Gelirken kendim getiriyorum.

Otellerdeki minibarlarda muhafaza ediyorum. Dönerkende strafor köpük kurulara buz koyup mayaları içine atıyorum. Daha sonra, strafor kutuyu aluminyum ve streç film ile sarıp atıyorum bavula.

4 Beğeni

Merhaba , 3 sorum olacak

1.tüpleri steril olarak alırsam; avantajı sanırım ilk kaynatma işlemini yapmamamak ve direrkt olarak kullanabilmek mi?,non steril olarak da tüp alınabilir mi?
2. örneğin US-05 ten 15 ml gliserin karışımı +35 ml maya tortusu stater yapılınca 23 lt wort için yeterli olacak mı ?
3.Sıfır mayayı çoğalttığımda yaklaşık 500- 750 ml tortu elde etmiştim,yani 35 ml tortu koysak 14-15 tüp starterlik maya mı elde edeceğiz ?

2 Beğeni
  1. Tüpleri ambalajlı olarak (Steril olduğundan emin olamayız her haklükarda) aldığımda tencerede kaynatmaya evet.Ancak 2. kullanımda vahşi mayaların 100 derece yaşaması ihtimalini ber taraf etmek için düdüklü daha güvenilir bir çözüm.

  2. Yabancılar bizim kadar kullanmıyor. 10 ml lik tüple kademeli starter hazırlıyorlar. Ben 50ml tüpte %50 maya %50 çözelti kullanıyorum. 2 litre ile starter hazırlayıp veriyorum fermentere. Sıkıntı olmadı.

  3. Sıfır sıvı mayayı çoğalttığımda (2.0 litrelik şerbetle) 100-150 ml ancak maya elde edebildim. 3 veya 4 < adet 50 ml lik tüp doldurabiliyorum.

  • 3068’i 10 ml lik tüplerde dondurup, 1 litrelik starter ile fermentere vermeyi planlıyorum. Bazen az maya çok etki eder prensibinden hareketle.
4 Beğeni

Burda bir hata var hocam, o kadar maya tortusu “yeast cake” elde edemezsiniz.

3068 mayada az maya, az oksijen :+1::+1:

1 Beğeni

siz ne kadar elde ettiniz hocam?

1 Beğeni

Ben bir paket mayayı stir plate ile hiç çoğaltmadım ve gerekte yok. 1-1.5 gram mayayı 2-3 gün çevirerek çoğaltırım ve dolapta 2 gün bekletip kavanoz dibindeki mayayı 2 adet 50 ml. falcon tüpe koyarım. Dolapta saklarım. 1-2 ay içinde kullanmayacaksam falcon tüpte çökeltip tüp dibindeki mayayı gliserin ve su ile karıştırıp dondurucuya koyarım. Kullanacağım zaman 1-1.5 gram maya ile çoğalttığım 2 falcon tüpten birini tekrar stir plate ile 1-2 gün çoğaltıp öyle kullanırım. Dondurucudaki tüpler benim maya bankamdır.

Bazen de kova dibindeki mayayı yıkayıp kavanoza alırım ve bir sonraki kovada kullanırım. Stir plate sahibi olmadığım eski yıllarda yıkadığım mayaları 6-7 nesil rahatlıkla kullanıyordum. Her kovadan yıkanmış 2 kavanoz maya çıkıyordu. Her nesili tekrar yıkayıp kullandığınızda 1 paket maya ile 7 nesil sonunda 254 kova bira yapmış oluyorsunuz.

Stir plate ile çoğalttığımda ve dondurucuda sakladığımda 1 paket maya bana ömür boyu yeter, bir aksilik olmadığı sürece.

6 Beğeni

Diyelim ki 11gr kuru mayayı 2lt starter hazırlayarak çoğalttık, bunun sonucunda yaklaşık 50ml çökelmiş maya elde edersiniz.

4 Beğeni

2000 litre yazmışsın yanlışlıkla😉

1 Beğeni

:laughing: o kadar şerbeti koyacak yer olsa :innocent:

Düzenledim :slight_smile:

2 Beğeni

Biip biip

Edit: Tuborg İzmir fabrikasına giderkendi yanlış hatırlamıyorsam, birkaç yıl önce (internette) denk gelmişti kaydetmiştim.

10 Beğeni

@Msk @ocho hangisi doğru ? 11 g’dan 50 ml mi? 1,5 g’dan 100 ml mi?
@ocho bir paket mayadan nasıl ömür boyu maya elde ettiğinizi anlamadım, 3. nesil mayadan sonra ciddi bir lezzet farkı olduğunu deneyerek anladım yada bana öyle geldi bilemiyorum.

100 ml. saf maya değil, slurry.

1 Beğeni

Şöyle oluyor: Eğer maya yıkama ile yani fermentasyon sonunda kovada kalan slurry ile devam ederseniz 3. nesilde problem oluşabilir ama mayayı aseptik şartlarda paketin 1-2 gramı ile starter oluşturarak kullanarak, sonra bunlardan yeniden maya yıkama yaparsanız 20-30 kova çıkarırsınız.

Endüstride tekil bir maya hücresinin oluşturduğu koloniden bile aynı mayayı defalarca kullandıkları oluyor. Mutlaka mutasyonlar, mayaların kendi eşeyli üremeleri arasında ebeveyn hücrelerden farklı genotipler geliştirmeleri mümkün ama bu olayı çok farklı yerlere görürecek yepyeni hatlar olaştırması biraz güç. Daha önce bahsettiğim gibi şayet aseptik şartlarda çalışılırsa.

6 Beğeni

Ben örnek üzerinden açıklamaya çalışayım;
1050 og 21lt mayse üzerinden ale maya için konuşalım.( Çünkü gravite hacim ve maya türü değişince tüm hesaplar değişecektir. Bir çok uygulamanın ve sitenin maya miktarı hesaplayicisi var.Mutlaka incelemenizi öneririm)
Kova dibinden maya yıkamaya karşı olduğumu da belirterek elimizde 1 paket us 05 var diyelim.
Paketin üzerinde 1gr da kaç milyar hücre olduğu belirtilmiştir. Us5 de 7 milyar olarak hatırlıyorum.
Tüm pakette 200 milyar maya vardır. (Fermentise göre 80 milyar civari. Ama bu genel olarak kabul görmüyor. Açıklaması aşağıdaki yorumda mevcuttur)
Yukarıdaki gibi bir bira için bize 195 milyar hücre gerekiyor. Ya tüm paketi kullanırsınız ya da 1gr tartip kalanini hava gecirmeyecek şekilde buzdolabinda saklarsiniz. 1 gr yani 7 milyar mayayi 2 lt 1040 og maysede 36 saat döndürerek 275 milyar maya olarak cogaltirsiniz. Bir adım daha 2lt mayse ekleyip bunu 538 milyara çıkarırsınız. Yaklaşık 100ml kadar saf maya elde ettiğinizi varsayıyorum. Bunun 35 ml si tüm fermenterinize yeter. Kalanini 10ml olarak tuplere koysanız 6 tüp her birinde yuvarlak hesap 50 milyar mayaniz olacaktır. ( ısterseniz 5er ml de kullanabilirsiniz) her tüp üzerine kaç hücre oldugunu not alın. Her tüp 1.5 lt starter ile yeni biraniz için yeterli olur. 2 lt hazırlayıp Her bir starterdan 2 veya 3 tup daha alabilirsiniz. Bu size uzun zaman yetecektir. Eğer bir sorun olursa sakladığınız kuru mayanin 1 grindan hareketle süreci yeniden baslatirsiniz. Bu böyle devam eder gider… En son us 5 i ne zaman aldiginizi hatırlamazsiniz ve hala saglikli mayaniz vardır…

PS : Yukarıda örnek olsun ve hesaplamanin nasıl yapıldığı ile ilgili yol göstersin amacli verdiğim değerler kesin değerler değil. Lutfen cogaltirken kendi hesabınızı yapınız

32 Beğeni

Bu post için çok teşekkürler Gülendam. Yanlış bir hesaplama mı var acaba? US-05 11.5 gramlık paketlerde. 1 gr. 7 milyar olursa 11.5 gr. 80.5 milyar olur. 200 milyar maya için 28.5 gr. olması gerekir.

Her neyse, biz zaten çoğaltıp milyarlarımıza milyarlar ekliyoruz sonuçta :slight_smile:

6 Beğeni

Aaa evet. Hata var tabi. :blush::see_no_evil: . Örnek olsun diye verip ezberden gitmiştim.Dikkatiniz için teşekkürler.
Ama bunun da bir sebebi var. Şöyle ki ; vahşi kapitalizm sonucu Fermentis firması us 05 için 1 gr da 7 milyar hücre oldugunu söyleyip paket üzerine de aynı değeri yazıyor. Sonucta 21lt 1050 civari mayse için bu durumda 2 paket kullanılması gerekiyor. !!!???
Ama güvenilir ve hassas çalıştığı bilinen otoriteler ve beersmith brewers friend gibi uygulamalar yaptıkları hücre sayımı üzerine bir pakette 200 milyar hücre olduğunu söylüyor ve kabul ediyorlar. ( yani 1 grdaki değer 17 milyarmış) Bunun üzerime çok tartışmalar olmuştu. Ben de 1 pakette 200 milyar olduğunu kabul edip öyle oturtmusum aklimda. Hesaplamada ezberden gidince de böyle olmuş. Özür diliyorum. Burada anlatmak istediğim maya miktarı hesabının kabataslak nasıl yapılması gerektiği…

Tartışmalara bir örnek olsun;
http://beersmith.com/forum/index.php/topic,17356.0.html

10 Beğeni

Fermentis’in verdiği US-05’in teknik verileri şöyle:

Fermentis mayanın gramında 10 milyar cfu/g colony forming unit (koloni oluşturan unite) canlı maya hücresi olduğunu söylüyor. bu hesaba göre 110 milyar hücre oluyor.

Bence bu durum şundan kaynaklanıyor olabilir, Firma ürününün raf ömrünün en azından yarısını geçtikten sonra bile garanti ettiği maya sayısına ulaşılması ve başı ağrımaması için teknik verilerinde pakette 110 milyar maya hücresi olduğunu açıklasa da satışa aslında 200 milyar civarında maya hücresi ile ürün sunuyor.

6 Beğeni

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
1051 OG 23 lt için mayşe için
1,5 g US-05 1400 ml FG 1040 da yakşalık 80 ml tortu elde ettim.
BeerSmith2 programı dediğiniz gibi 1 paket (11 g) için 200 milyar hücre diyor.
Yine beerSmith2’e göre 1,5 g maya 0,13 paket maya ediyor,sisteme 0,13 paket girdiğime 140 milyar hücre veriyor ve bu da yetersiz alıyor.Bu durumda 80 ml tortu bile yetmiyor.
Sonuç olarak 80 ml tortunun hepsini mi kullanaym yoksa 40 ml tortu yeter mi?