Maya Bankası Oluşturma ve Starter Hazırlama

:laughing: o kadar şerbeti koyacak yer olsa :innocent:

Düzenledim :slight_smile:

2 Beğeni

Biip biip

Edit: Tuborg İzmir fabrikasına giderkendi yanlış hatırlamıyorsam, birkaç yıl önce (internette) denk gelmişti kaydetmiştim.

10 Beğeni

@Msk @ocho hangisi doğru ? 11 g’dan 50 ml mi? 1,5 g’dan 100 ml mi?
@ocho bir paket mayadan nasıl ömür boyu maya elde ettiğinizi anlamadım, 3. nesil mayadan sonra ciddi bir lezzet farkı olduğunu deneyerek anladım yada bana öyle geldi bilemiyorum.

100 ml. saf maya değil, slurry.

1 Beğeni

Şöyle oluyor: Eğer maya yıkama ile yani fermentasyon sonunda kovada kalan slurry ile devam ederseniz 3. nesilde problem oluşabilir ama mayayı aseptik şartlarda paketin 1-2 gramı ile starter oluşturarak kullanarak, sonra bunlardan yeniden maya yıkama yaparsanız 20-30 kova çıkarırsınız.

Endüstride tekil bir maya hücresinin oluşturduğu koloniden bile aynı mayayı defalarca kullandıkları oluyor. Mutlaka mutasyonlar, mayaların kendi eşeyli üremeleri arasında ebeveyn hücrelerden farklı genotipler geliştirmeleri mümkün ama bu olayı çok farklı yerlere görürecek yepyeni hatlar olaştırması biraz güç. Daha önce bahsettiğim gibi şayet aseptik şartlarda çalışılırsa.

6 Beğeni

Ben örnek üzerinden açıklamaya çalışayım;
1050 og 21lt mayse üzerinden ale maya için konuşalım.( Çünkü gravite hacim ve maya türü değişince tüm hesaplar değişecektir. Bir çok uygulamanın ve sitenin maya miktarı hesaplayicisi var.Mutlaka incelemenizi öneririm)
Kova dibinden maya yıkamaya karşı olduğumu da belirterek elimizde 1 paket us 05 var diyelim.
Paketin üzerinde 1gr da kaç milyar hücre olduğu belirtilmiştir. Us5 de 7 milyar olarak hatırlıyorum.
Tüm pakette 200 milyar maya vardır. (Fermentise göre 80 milyar civari. Ama bu genel olarak kabul görmüyor. Açıklaması aşağıdaki yorumda mevcuttur)
Yukarıdaki gibi bir bira için bize 195 milyar hücre gerekiyor. Ya tüm paketi kullanırsınız ya da 1gr tartip kalanini hava gecirmeyecek şekilde buzdolabinda saklarsiniz. 1 gr yani 7 milyar mayayi 2 lt 1040 og maysede 36 saat döndürerek 275 milyar maya olarak cogaltirsiniz. Bir adım daha 2lt mayse ekleyip bunu 538 milyara çıkarırsınız. Yaklaşık 100ml kadar saf maya elde ettiğinizi varsayıyorum. Bunun 35 ml si tüm fermenterinize yeter. Kalanini 10ml olarak tuplere koysanız 6 tüp her birinde yuvarlak hesap 50 milyar mayaniz olacaktır. ( ısterseniz 5er ml de kullanabilirsiniz) her tüp üzerine kaç hücre oldugunu not alın. Her tüp 1.5 lt starter ile yeni biraniz için yeterli olur. 2 lt hazırlayıp Her bir starterdan 2 veya 3 tup daha alabilirsiniz. Bu size uzun zaman yetecektir. Eğer bir sorun olursa sakladığınız kuru mayanin 1 grindan hareketle süreci yeniden baslatirsiniz. Bu böyle devam eder gider… En son us 5 i ne zaman aldiginizi hatırlamazsiniz ve hala saglikli mayaniz vardır…

PS : Yukarıda örnek olsun ve hesaplamanin nasıl yapıldığı ile ilgili yol göstersin amacli verdiğim değerler kesin değerler değil. Lutfen cogaltirken kendi hesabınızı yapınız

32 Beğeni

Bu post için çok teşekkürler Gülendam. Yanlış bir hesaplama mı var acaba? US-05 11.5 gramlık paketlerde. 1 gr. 7 milyar olursa 11.5 gr. 80.5 milyar olur. 200 milyar maya için 28.5 gr. olması gerekir.

Her neyse, biz zaten çoğaltıp milyarlarımıza milyarlar ekliyoruz sonuçta :slight_smile:

6 Beğeni

Aaa evet. Hata var tabi. :blush::see_no_evil: . Örnek olsun diye verip ezberden gitmiştim.Dikkatiniz için teşekkürler.
Ama bunun da bir sebebi var. Şöyle ki ; vahşi kapitalizm sonucu Fermentis firması us 05 için 1 gr da 7 milyar hücre oldugunu söyleyip paket üzerine de aynı değeri yazıyor. Sonucta 21lt 1050 civari mayse için bu durumda 2 paket kullanılması gerekiyor. !!!???
Ama güvenilir ve hassas çalıştığı bilinen otoriteler ve beersmith brewers friend gibi uygulamalar yaptıkları hücre sayımı üzerine bir pakette 200 milyar hücre olduğunu söylüyor ve kabul ediyorlar. ( yani 1 grdaki değer 17 milyarmış) Bunun üzerime çok tartışmalar olmuştu. Ben de 1 pakette 200 milyar olduğunu kabul edip öyle oturtmusum aklimda. Hesaplamada ezberden gidince de böyle olmuş. Özür diliyorum. Burada anlatmak istediğim maya miktarı hesabının kabataslak nasıl yapılması gerektiği…

Tartışmalara bir örnek olsun;
http://beersmith.com/forum/index.php/topic,17356.0.html

10 Beğeni

Fermentis’in verdiği US-05’in teknik verileri şöyle:

Fermentis mayanın gramında 10 milyar cfu/g colony forming unit (koloni oluşturan unite) canlı maya hücresi olduğunu söylüyor. bu hesaba göre 110 milyar hücre oluyor.

Bence bu durum şundan kaynaklanıyor olabilir, Firma ürününün raf ömrünün en azından yarısını geçtikten sonra bile garanti ettiği maya sayısına ulaşılması ve başı ağrımaması için teknik verilerinde pakette 110 milyar maya hücresi olduğunu açıklasa da satışa aslında 200 milyar civarında maya hücresi ile ürün sunuyor.

6 Beğeni

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
1051 OG 23 lt için mayşe için
1,5 g US-05 1400 ml FG 1040 da yakşalık 80 ml tortu elde ettim.
BeerSmith2 programı dediğiniz gibi 1 paket (11 g) için 200 milyar hücre diyor.
Yine beerSmith2’e göre 1,5 g maya 0,13 paket maya ediyor,sisteme 0,13 paket girdiğime 140 milyar hücre veriyor ve bu da yetersiz alıyor.Bu durumda 80 ml tortu bile yetmiyor.
Sonuç olarak 80 ml tortunun hepsini mi kullanaym yoksa 40 ml tortu yeter mi?

Suyu ve gliserini sanite etmek için önce karışımı tüplere doldurup kaynatınca içindeki su ve gliserinin sıcaktan etkilenme durumu olabilir mi? mesela gliserinin erimesi yapısının bozulması, yada suyun buharlasarak tüpün kapağını patlatması. Bir de ben slurry’den değilde direkt krausen’den ilk nesil mayayı toplamak istiyorum, Krausenide şırıngayla mı basmak lazım?

Gliserini kavanoza koyup kapağını gevşek bırakıp içine 2cm seviyesinde su konmuş düdüklü tencerede sterilize edilebilir. Sonra buradan gliserin ayrıca sterilize edilmiş tüplere doldurulabilir.

2 Beğeni

Stir plate ile çoğalttıktan sonra bir kısmını tüpe alıp dondurmak daha mantıklı. Mecbur olmadıkça krausen ya da dip tortusu yıkaması pek önermem.

3 Beğeni

Belirli bir sebebi var mı ?, Açılmamış paketi ilk kovaya temiz temiz kullanıp birinci nesilin krausenlerini tüpleyi düşünmüştüm, Kullanacağım zamanda bu tüpleri stir plate kullanarak çoğaltıp öyle kullanırdım.Bunun ne gibi bir dezajavantı olur? sıfır paketi stir plate ile çoğaltmak biraz zahmetli gibi, hem paket açılmış olacak kalanını değerlendirmek sorun olabilir. Ayrıca falkon tüpleri küçük olduğu için içine 15-25 ml maya girecek, bunun tamamının krausen olması daha güçlü mayalar tüplediğimiz anlamına gelmez mi?

1 Beğeni

Tamam bu çok doğru ama krausen toplayabilmek için de belirli şartlar var; ibunun çok yüksek olmaması, OG/Abv çok yüksek olmaması gibi…

Kuru malt özü ile hazırlanmış 1032’lik bir litre mayşede 1 gr wb06, yaklaşık 60 saat dönecek olur mu acep başarılı ?

Son birkaç defadır dolapta bekleyen ve aynı şekilde stir plate ile döndürüp ikiye bölerek kullandığım mayalardan verim alamadım. Stuck fermantasyon oluyor.
Bu defada elde açılmamış kalan son paketi bu şekilde en azından min. 10 defa kullanır mıyım düşüncesi ile giriştim bu işe.

Tutar mı sizce ?

3 Beğeni

Erlanmayer’in hacmi 2 litre olduğunu farzedersek içinede 1-1.5 litre koyduğunuzu farzedersek (resimden gördüğüm) 60 saat ile daha fazla maya elde etmeniz biraz zor, ikinci bir pasaj yapıp bir ek 24 saat gerekebilir.

Yani demem şu: (1gr maya+1,5 litre worth )*36saat + (ilk çevirmeden dip mayalar+1,5 wortlitre)*24saat

1 Beğeni

1 litre erlenmayere giren hocam. Nerede ne zaman yazdı hatırlamıyorum ama mayaların üstadı @Gulendam böyle bir hesap yapmıştı sanki. Elimde kalan son dme kullanılmış oldu. Haftasonu girişecektim bira yapımına, tekrar mayşeleme mi yapmak gerekecek bu durumda :pensive:

2 Beğeni

Bir şey yapmana gerek yok Ümit. Sonuçta çevirdiğin buğday mayası ve miktar az olması çoğunlukla istenilen durum.

4 Beğeni

Burda yırttık :slight_smile:
O zaman ölçülerim yetersiz diyebilir miyiz ?
Diğer tür mayalar için @Okurtman ın yazdığı gibi 1 lt + 1 lt olarak mı gitmek lazım 1 gr maya için.
Yada 1 lt mayşeye en az 2 gr maya mı eklemeli ?