Maya Bankası Oluşturma ve Starter Hazırlama

bu maya çoğaltma ile ilgili aklıma takılan bir soru var. starter yaparken ya da maya çoğaltırken neden stir plate kullanıyoruz? Şıranın hava ile temasını arttırıp oksijen yada başka bir gaz girişini sağlamak ve süreci hızlandırmak için mi? bunun dışında başka bir neden var mı?

eğer esas nedeni mayayı ajite edip oksijen ile beslemek ise bunun yerine erlene direk saf oksijen veremez miyiz? bu işlem en başta olabilir yada belirli aralıklarla olabilir.

Şıra köpürüp taşıyor bu yöntem daha önce denenmişti.

2 Beğeni

Boşta corni varsa, dip tüpe bir hava pompası (akvaryum pompası) bağlayıp çoğaltılabilir.

şöyle bir sistem yaptım kafamdan bir mantığı var mı yoksa saçmalıyor muyum fikirlerinizi alabilirsem sevinirim.

Brewer’s frıend’in yeast pitch rate and starter calculator’üne göre 1gr dry yeast 10Milyar hücre olduğu varsıyımı ile yola çıkarsak, bu 1gr dry yeast için (biz garanti olsun diye 1,5gr da diyebiliriz)

2L 1.050’lik bir starter hazırlarsak stir plate birlikte işlem sonucunda 383Milyar hücre elde ediyoruz.
5L 1.050’lik bir starter ile 942Milyar
10L 1.050’lik bir starter ile 1.874Milyar diye gidiyor.

Yani 10 litrelik bir starter ile başlangıçta ki mayamızda ki hücre sayısını 18 kat kadar arttırabiliyoruz. Fakat normal erlen ve stir plate şartlarında 5+ litre üstü bir starter karışımı idare etmek ve karıştırmak tahminim çok pratik ve uygulanabilir olmayacaktır.

Aşağıda resimde ki gibi bir düzenek kurarsak

Bu düzenek ile de atıyorum 25L 1.050’lik bir starter hazırladık diyelim ve 1-1,5gr yani 10Milyar hücre dry yeastimizi de attık içine. Kovayı alttan bir sistem ara ara yavaşca sallıyor/titreştiriyor. oksijen tüpüde selenoid vana yardımı ve hava taşı ile ara ara o2 yi veriyor. hava kilidi ekstra o2 yi ve oluşan co2 yi vs. tahliye ediyor. hatta bütün sistemi de 25-30C civarı sıcaklıkta tutan fermantasyon dolabını da yerleştirdik diyelim. Yani bir nevi 25L starter’ı çevirebilicek stir plate yaptık diyelim.

Brewer’s friend in calculator’e 25L 1.050’lik starter yaptım 10Milyar hücreyi de içine attım dersen sana işlem sonucu 4.670Milyar hücre çıkacağını söylüyor yani başta ki 1-1.5gr mayamızda ki hücre sayısını 467 kat arttırdık. Bu sistem çalışırsa onlarca falcon tüp slurry çıkması lazım 1-1,5gr mayadan. ondan sonra istediğin tüpü eşe dosta gönder istediğini dondur at dondurucuya.

Böyle bir sistem ilk olarak çalışır mı mantıklı mı? Çalışabilirse, TR de zor bulunan mayaları toplu bir şekilde çoğaltmak forum içinde dağıtmak için falan kullanılabilir mi?

3 Beğeni

1050 den ziya 1040 og li bir starter daha doğru maya çoğaltmak için,
Bu dediğiniz yapılabilir elbette, ama 1.5 gram mayayı 25 litre startera direkt atamazsınız, step starter şeklinde daha az litrelerden arttıra arttıra olabilir bunun 25 litreye gelebilmesi baya bir zaman alır , dağıtımı ayrı bir uğraş ama bunu yapana da şapka çıkartılır

2 Beğeni

anlıyorum belki o zaman 1.5gr yerine 7-10gr direk bütün paketi atabiliriz 25L şıraya öyle olunca step starter a gerek kalmayabilir.

mayaya bu şartları sağlayıp çoğaltabiliyoruz hücre sayısını orası ok ama benim kafama takılan bu sağladığımız şartlar aşağı yukarı mayşeye maya atıp fermantasyona başlattığımız ile aynı şartlar. yani maya mayşeye atılınca fermantasyon yapıyorda startera atılınca neden fermantasyon yerine çoğalma yapıyor. Bir starter içinde mayanın çoğalmasının bittiğini, fermantasyonun başladığını nasıl anlayabiliriz?

Durul zaten cevaplamış o kadar yüksek hacimde şıraya o kadar az maya atılamayacağını.
Oksijen tüpü yerine hava pompası, akvaryum pompası da kullanılabilirsiniz. Yalnız her iki durumda da havayı bakteri yükünden kurtarmanız gerekir. Bunu da öncelikle pompadan çıkan hortumu starsan dolu kovaya hava taşı ile bırakırsınız. Bu kovanının hava kilidinden çıkan temiz havayı da şıra ve maya olan kovaya daldırırsınız.

1 Beğeni

Maya çoğaltma için hazırlanan şıranın 1035-1040 gravite aralığında ve 1-1.5lt aralığında (10-11.5gr tek paket/kapsül için) olması gerekli. 10-11.5gr’lık tek kapsül/paket mayayı stirplate ile çoğalttığımızda bu işlem sonunda 10-11.5gr’lık toplamda yaklaşık 3 paket/kapsül mayamız daha oluyor ve mayayı bu işleme her tabi tuttuğumuzda nesli de artmış oluyor. Normal mayalamada ise 3. kullanımdan sonra mayamız artmaya başlıyor (yıkanmış maya tortusu artık 250ml’nin üzerine çıkmaya başlıyor). Bunu büyük ölçekte yapacaksak o halde 1035-1040og arası 23lt bir şıra için her biri en az 10gr’dan yaklaşık 20 kapsül kuru maya gerekli olur diye düşünüyorum ki bu da ekonomik bir durum olmaz büyük ihtimal. Bu şekilde çoğaltılan 20 kapsül maya, sonrasında 20-23lt - 1050/1054og bir şıra için yeterli gelecek olan her biri 250ml yaklaşık 55-60 adet sıvı maya verecektir tahminimce. Bunun 20 adedini yeniden büyük ölçekte çoğaltmak için ayırsak kaldı geriye 35-40 adet 250ml’lik, eşe dosta dağıtmalık sıvı maya. Aslında herkes kendi stirplate’ini yapıp kendi mayasını kendisi çoğaltsa daha makul olacaktır diye düşünüyorum. :sweat_smile: :smile:

tam anlamamak ile birlikte şunu anladım sanırsam, bir paket 10-11gr mayayı alıp 23+ litre şıranın içine atıp (stir plate şartlarını sağlasak dahi) çoğaltamıyoruz bize daha fazla miktarda maya gerekiyor böyle olunca da ekonomik açıdan mantıklı olmuyor.

ben hesaplarımı brewer’s friend’in calculator’ünden yola çıkarak yapmıştım ama tabi orada demiyor kardeşim 3-5gr maya ile 20 küsür litrelik starter yapamazsın diye ben direk doğru orantılı gibi düşünmüştüm olayı :rofl:

1 Beğeni

Ben de bu zamana kadar ki maya kullanımından edindiğim tecrübeler (maya çoğaltma, maya yıkama vb.) ile böyle amatör bir çıkarımda bulundum aslında :sweat_smile: :smile:. Eminim ki daha akademik bir tecrübeye sahip olan usta hobidaşlar daha sağlıklı bilgiler sunacaklardır. Maya faaliyetleri konusunda bir döneme damgasını vurmuş @Gulendam hocam çok daha iyi bilir bu işleri. Topu kendisine sallayalım. :slight_smile: :+1:

Stir platte bol oksijeni ve besin kaynağını gören mayalar ilk başta (1-3 gün arası) kendi hücre duvarlarını kalınlaştırıyor bu oranda da çoğalıyorlar. , ilk işleri çoğalmak fermentasyon değil yani, sonrasında fermentasyona başlıyorlar, çoğalma işleminin bittiği erlende krausenden belli oluyor

6 Beğeni

Merhaba iyi akşamlar. Yakında Amerika’dan bir grup yaş maya getirteceğim bunları olabildiğince uzun kullanmak niyetindeyim o yüzden bu başlığı okuyorum. Konuda aradım fakat bulamadım. Falkon tüp alacağım fakat bu tüpler plastik. Kafam pek almadı, emin olamadım plastik olması ve 120C sıcaklığa çıkması sorun olmuyor gibi anlıyorum. Doğru mu?

Şundan almayı planlıyorum uygun mu acaba?;

Evet genellikle bu tüplerden kullanıyoruz. Cam olanları da var ama daha pahalı tabii.

Bu arada, nerede vardı hatırlamıyorum ama bunların dibi konik ve kendi başına dik durabilenleri var, onlar biraz daha pratik oluyor.

1 Beğeni

steril hale getirmek için düdüklü tencerede kaynatabilirsiniz fakat ben tüpü ve kapağı starsan ile fısfıs yaptıktan sonra mikrodalgada iki dakika çeviriyordum.
Bu arada kesinlikle isolab marka tüp almanızı öneririm sizin eklediğiniz linkteki ürünün kapağı tam tutmuyor diş atıyor bir çoğunun.

https://isolab.com.tr/tr/yasam-bilimleri/tüpler-santrifüj-şeffaf-konik-tabanlı-vida-kapaklı

3 Beğeni

Isolab önerisini gördüm fakat tekli satmıyorlar. 50 tane pahalı ve gereksiz geldi başka ihtiyacı olan varsa paylaşalım :slight_smile:

Arkadaşlar merhaba. Kendim için yeni bir sorun sizin için yeni bir soruyla geri geldim. Biraz taradım fakat ne bir cevap bulamadım. Şimdi çoğunuzun elinizdeki mayaları banka oluşturarak kullandığını biliyorum ama aklıma takılan şu; biz bir maya aldığımızda bunu banka oluşturmak için çoğaltmamız gerekiyor. Tamamen örnek olarak bir batchde 10 gram kullanacaksam ve elimde de 10 gramlık bir maya varsa bunu bankaya koyabilmem için çoğaltmam gerekiyor.

Bu durumda bir starter kurup iki katına çıkardığımı var sayıyorum. Elimdeki surry sanırım adı onun, tortuyu ikiye bölüp birini fermenterime ekliyorum. Diğerini de buradaki bilgiler dahilinde ya dondurup buzluğuma atıyorum ya da tekrar çoğaltıp iki ayrı tüpte buzluğa kaldırıyorum. Sonra bira yapmak istediğimde birini çözdürüyorum starter kurup çoğaltıp kullanıyorum. Benim anladığım süreç bu. Tüm bu süreci kulağından kuyruğundan tutarak düzenlesem bile starter işin içine girdiği zaman nesil ilerletiyorum gibi geliyor. Elimdeki ilk mayayı zaten çoğalttığımda zaten 2. nesile geçmiş olmuyor muyum? Sonra o ikinci nesil mayalarımdan birini buzluğa kaldırdığımda birisini kullanmak için starter kurduğumda 3. nesile geçmiyor muyum? Hatta elimde kalan diğer 2. nesili çoğaltıp birini tekrar buzluğa kaldırdığımda dolaba kaldırdığım 3. nesil olmuyor mu? Bu iş nasıl yıllarca sorunsuz ilerliyor kafam çok karıştı açıkcası ya atladığım anlayamadığım bir şey var. Ya da starter nesil sayımına dahil değil gibi geliyor. Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler, saygılar.

Ek; bir de dolaba “bankaya” kaldırılan slurrydeki miktarı hesap edebilmenin bir yolu var mı? Yani ben şimdi starter aracı kullanıp ortalama bir değer girebiliyorum fakat buzluktakine nasıl bir değer gireceğim de elimdeki mayayı çoğalttığımda yeterli olup olmadığını anlayabileceğim?

2 Beğeni

Aslında konuyu baştan okusanız sorduğunuz soruların cevabı var. Elinizdeki kuru maya ise hepsini tek seferde çoğaltmak yerine az miktarda mayadan kuracağınız kadar çoğaltmak daha doğru çözüm olacaktır. Sıvı maya ise kademeli olarak çoğaltıp yine kullanacağınız kadarını fermentere alıp kalanını falkon tüplerde gliserinleyip dondurucuda saklamak mümkün.

@Gulendam detaylı anlatmış.

2 Beğeni

En güzeli senin dediğn gibi. Kurudan çoğaltmak.

Teşekkür ederim, dikkatimden kaçan şeyler olmuş yine de bazı noktalar eksik kalıyor kafamda özellikle yaş maya konusunda. Artık başka kaynaklardan detaylıca öğrenip buradan da paylaşım yaparım.

1 Beğeni

MAYA BESİ YERİ

8 Beğeni