Maya Bankası Oluşturma ve Starter Hazırlama

Stoklarda yok, kısa durdu ve bitti

Onu diyorum işte; “ısrarla isteyiniz” :slight_smile:

LME’ leri açtıktan sonra bozulma riski oluyor mu?

Bunu bir kere kullandım sorun yaşamadım ama hem fiyatı yükseldi hem de stok yok. Bu fiyata almam artık. 40 lera olmuş. :slight_smile:

Valla ben fermantasyon u yaptığım meşrubat dolabında saklıyorum serin ortamda 1 yıldır falan bu şekilde starter hazırlıyorum. Şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım. Ağzını sıkıca kapatıyorum tabii ki.

2 Beğeni

Merhabalar,
Krausenden topladığım steril kavanozda sakladığım wyeast 3068 buzdolabında, 4 derecede, yaklaşık 1 senedir durmakta.
Sizce bu maya işlevini yitirmiş midir?
En azından bir 6 ay daha bu mayayı kullanmayacağım. Şimdiden atsam, hiç uğraşmasam?
Kullanacağım zaman starter yapıp denememi mi önerirsini, yoksa?

2 Beğeni

öncelikle mayaların ne kadarı canlı bilmek mümkün değil. ancak 1 yıl uzun bir süre. Bu süre jelatinlenmiş olarak - 18 olsa idi şu an farklı konuşurduk.

Yapılacak en mantıklı şey, 1020 gibi bir OG ile800 ml lik mayşe kullanarak maya aktivitesi gözlemlemek. Eğer bir Krausen oluştuğunu görürseniz 12-24 saat sonrasında daha büyük bir Erlen de 2Litre + mayşe ile (1035-1040 OG) 48 saat döndürmek mayanın canlılığını arttırmak. Muhtemelen bu süreci en az 1 kez daha yapmak gerek.

Ancak bu ilk yapacağınız starter sonrasında belli olur.

5 Beğeni

Ben 3068’i tekrar tekrar kullandım ve şunu söyleyebilirim ki tekrar kullanımlarda karakteri diğer mayalara nazaran daha çok değişiyor.

Yaklaşık 9-10 ay sonra kullandığım parti şu an kovada, bir 20 gün içerisinde durumu yazamaya çalışırım.

6 Beğeni

Ziyan etmeyin derim mayayı, starter yaptığınızda anlaşılacaktır krausen olusumundan.

2 Beğeni

Şu kısmı azıcık açarmısınız ? :slight_smile:

Tabii ki…

İlk kullandığımda çok güzel bir muz aroması vardı ve ben de acaip memnun kalmıştım. Daha sonra aynı süreçleri kullanarak yaptığım biralarda aynı ya da yakın tatları yakalayamadım ve sanki daha ekşi biralar elde ettim. Bütün bunların yanı sıra, çok hızlı tüketmediğim biraların tadı da öncekilere nazaran daha hızlı bir değişim göstermişti.

4 Beğeni

Tabii ki bu değişimin maya haricinde pek çok sebebi olabilir ve ben de sık sık söylerim aynı birayı iki kez yapmanın mümkün olmadığını ama bahsettiğim biralarda daha belirgin bir fark olmasından dolayı ben mayaya yordum.

Sık sık kullanan başka arkadaşlarımız da var, onlar da deneyimlerini yazarlar diye tahmin ediyorum.

3 Beğeni

Beklenmedik ekşilik kelimesi bana hep beş harflileri anımsatıyor. :microbe: Evlerden uzak!!!

Bakteri mi yani?
6 harfli ama o…
:slight_smile:

2 Beğeni

Yok yav, Vahşi kelimesini anmak istemedim. Son zamanlarda Rusya dan transfer ettiğimiz bir ekipmanla takıma dahil oldu sanırım. O yüzden adı sıkça anar oldum.

1 Beğeni

Bateri nin ne zararı var?

2 Beğeni

Bateri candır…
Hele ki Hetfield gibi bir virtüözün elinde keyfine doyum olmaz.

1 Beğeni

bagetler kovaya vurulmadığı sürece sorun yok sanki

1 Beğeni

:zipper_mouth_face:
20 karakterde 20 karakter yokmuş.

Düğün organizatörü değil miydi o ?