Merhaba. Belgian Golden Strong Ale reçetesi hazırladım. Maya için @Gulendam a teşekkür ederim.
Mayayı 17-18 derecelerde ekleyip sonra serbest yükselişe bırakacağım çıktığı yere kadar. Bu arada ilk defa alfaasit.com dan alışveriş yaptım hem mayayı hem maltı oradan aldım bakalım nasıl bir sonuç çıkacak.
Recete güzel görünüyor. Sindiden elinize sağlık. Sadece 2. Fermentasyona alıp 4-8C civari en az 2 hafta bekletirseniz daha berrak ve temiz bir bira olur diye düşünüyorum.
Strong ale ben de yapmayı planlıyorum.aklimda bazi sorular var tecrübe eden varsa yardimlarini rica ederim.
M31 mi yoksa m41 mi kullanmali?( Ulasabildiklerim sadece bunlar) Deneyenler arada herhangi bir fark hissetti mi?
Ortalama 1070-1080 aralığında og aldığımızı dusunursek 20-23 litre mayse için bir paket kuru maya yeterli olacak mıdır? Yoksa yapılması gereken başka bir işlem gerekli mi?
Bu türü yaparken yapim fermantasyon ve sonrası için yapılması gerekenler özellikle nelerdir?
Herşeyden önce, Golden strong ale yapmayı planladığınızı varsayıyorum.
Bana kalırsa Tripel ile Golden strong ale aynı şey demekte pek de bir sakınca yok, daha doğrusu o sakınca BJCP tarafından, bu biraların tarihi kökeni filan gibi “gereksiz” şeyler dikkate alınmadan yaratılmışa benziyor. Bu nedenle M31 belki bir tık daha uygun, ama temelde her iki maya da olur.
Maya üreticileri genellikle 23 lt. 1.060 şıraya, plato başına 0,35 milyon aktif hücre ortalamasıyla yetecek kadar maya veriyor, oysa ale için gereken oran en az 0,75. Dolayısıyla 23 lt 1070 OG şıra için bir paket yeterli değil. Starter hazırlayarak eldekini çoğaltabilir veya 2 paket kullanabilirsiniz. İlk seçeneği tercih ederseniz ne kadarlık bir starter hazırlamanız gerektiğini brewersfriend.com’da bulabileceğiniz yeast pitch rate and starter calculator gibi bir araçla hesaplayabilirsiniz.
Belçika biralarını genel olarak nispeten soğuk;15 - 19C arası mayalayıp, sonrasında sıcaklığı serbest yükselişe bırakarak yapabilirsiniz. Ortam sıcaklığını 19C civarında sabit tutmaya çalışmanızı öneririm. Süreci böyle bir ortamda kova sıcaklığına müdahale etmeden tamamlamanız, öncesinde sanitasyona dikkat etmeniz, mayşeleme/kaynatma/soğutma aşamalarını sorunsuz geçmeniz ve oksidasyondan kaçınmanız kaydıyla iyi bir bira elde etmenizi sağlayacaktır.