Maya Fazları ( Genel )

İki yıl önce yazdığım bu yazı yeni başlayanlara yardımcı olabilir belki. Olabildiğince özet geçip sadelestirdim.

Mikrokozmosun süper kahramanları

Ninkasi’nin büyücü ordusu

Orta Dünya mantarlarının Elfleri

Tek hücrelilerin efendileri

**Konumuz mayalar

Bir yıl öncesine kadar haklarında denizde bir damla kadar bilgim olan (hala öyle…) minik dostların dünyalarına merak saldım. Bu büyüleyici canlıları deneyimleyerek öğrenme isteği evi küçük amatör bir laboratuvara çevirmeme neden oldu.

Kendimi ;

  • Binoküler mikroskoplar neden bu kadar pahalı !!!

  • Kromotografi cihazı mı?? Saçmalama, DNA analizi bir ev hobisi değildir

şeklinde düşünürken bulunca biraz yavaşladım. Okuyup öğrenecek daha çook şey var. Abartmaya meyilli bünyemin sizi detaylarda boğmasına izin vermeden, mayanın fermantasyon aşamalarını anlatacağım.

Bira yapımında kullanılabilen mayaların çeşitliliği gerçekten göz kamaştırıcı… Milliyetçi-muhafazakar saccharomyces’den anarşist ruhlu brettanomyces’e çevredeki ot çöp çiçek meyve hava hatta kendi cildimiz üzerinde bulunan gerçek hunili vahşi mayalara kadar uzanan farklılıklarıyla bize değişik biralar yapabilme olanağı sağlıyorlar.

Mayşeleme ve kaynatmanın ardından onlar için besi yeri, bir çeşit yaşam alanı olan şerbet hazırlanır.Ama bu kadarla kalmıyor elbette.Bu ortamın fiziksel koşulları çokomelli : sıcaklık, pH, oksijen, basınç, kullandığımız maya miktarı vs vs… Diyelim ki tüm şartlar uygun.Mayayı şerbete ekleyince neler oluyor? Bilim insanları yanıtı 3 aşamada veriyorlar.

1- LAG FAZ ( İlk 3-24 saat)

Bu aşama şerbetle mayanın ilk randevusu, ilk buluşma anı…Maya şerbetten vitamin mineral aminoasitleri hücre içine almaya başlar. Bunları sağlıklı yeni hücreler oluşturmak için kullanacaktır. Şerbet gerekli bileşenler açısından yeterince zengindir. Bileşenler hücre içine alındıktan sonra çoğalma için gereken enzimler aktif hale geçer.Şerbette çözünmüş olarak bulunan oksijenin de emiliminin ardından, yeni hücrelerin duvarları oluşturulmaya başlar. (Yetersiz oksijen = sağlıksız maya)

Bu aşamada herhangi bir aktivite gözlemlenmez. Ama görülmese de büyük işler olmaktadır. ‘ Fermantasyon başlamadı…Gaz çıkışı yok maya öldü mü…Hava kilidindeki suyun dengesi sola kaydı bir şey olur mu…’ gibi sorulara ve endişelere mahal vermeyiniz. Kullanılan mayanın özelliğine göre süreç 1-2 gün sürebilir.

Lag fazında sıcaklık, yeni hücre oluşturma reaksiyonları sonucu biraz artacaktır. Bu yüzden şerbetin başlangıçta istenilen sıcaklığa düşürülmesi önemlidir. Genel olarak Ale mayalarda sabit 20°C’lik ortam bu fazın sonunda 23°C’lere kadar tırmanır.Sonra tekrar 20°C’ye düşer. Tabii ki ortamın sıcaklığını sabit tutmak, her sıcaklıkta farklı ürünler oluşturan mayanın kafasına göre takılmasını engellemek boynumuzun borcudur.

Burada kullandığımız maya miktarının da önemine değinelim. Eğer az maya kullanılırsa, yeterli sayıda hücre oluşamayacağından, fermantasyon bir türlü başlamaz. Doğru miktarı ekleyerek sorunu çözebiliriz. Ama ya fazla maya kullanılırsa??? Bunun bir sorun yaratmayacağını düşünen çok sayıda ev biracısı bulunuyor. Ama ‘overpitched’ denen sorun ortaya çıkar. Fazla maya kullanmak, mayanın, şerbetten gerekli bileşenleri almadan hemen şekere saldırmalarına neden olur. Lag faz neredeyse atlanmıştır. Hücre içinde yeni oluşacak bireyler için yeterli miktarda vitamin mineral protein oksijen bulunmadığından sağlıksız hücreler oluşur.Gaz çıkışının ve gözlemlenebilir fermantasyonun 1 saatten önce başlaması overpitch’in bir işareti olabilir. Bu durumda fermantasyon yarım kalabilir. İstemediğimiz yoğunlukta ve tatta bira ortaya çıkabilir. O yüzden erinmeyiniz. Kullanmanız gereken maya miktarını hesaplayınız, hesaplatınız…

2- EXPONENTIAL GROWTH FAZ ( 1-5 gün)

Sıra baloncuk sesiyle mest olduğumuz aktif fermantasyonun gerçekleştiği büyüme fazına geldi. Bu aşamada maya hücreleri hızla artar. Alkol ve diğer bira bileşenleri üretilmeye başlanır.Bol krausen oluşur. Maya şerbetteki şekerleri tüketiyordur. Minik dostların sofrasında önce en basit şeker olan glukoz tüketilmeye başlar. (bir nevi çorba) Glukoz tüm şerbetteki şekerlerin yaklaşık %15’ini oluşturur. Hemen ardından früktoz ve sukroz fermente edilir. (ara sıcak) Basit şekerlerin ardından maltozu tüketmeye başlayan mayalar, bu noktada biraya karakteristik tadını veren esterler fenoller gibi bileşenleri üretir. Sofranın en az %60’ı maltozdur. (ana yemek). Mayanın genetik farklılıkları sonucu bu noktada özel mekanizmalar geliştirilir. Farklı enzimler sentezlenir, farklı ürünler ortaya çıkar. Sofraya en son maltrioz gelir.(tatlı…) Mayanın bu kompleks şekeri fermente edip edememesi ya da ne kadar fermente ettiği, hepimizin aşina olduğu bir kavramı belirler; attenuation.

Maltriozu daha çok kullanabilme yeteneği olan mayanın flocculation değeri daha düşük olur.

3- STATIONARY FAZ ( 3-10 GÜN)

Duraklama, durulma, olgunlaşma dönemine hoş geldiniz. Bu noktaya geldiğimizde, maya, tat bileşenlerinin neredeyse tamamını üretmiştir. Ama henüz işini bitirmemiştir.Bu dönem ‘Fermantasyon bitti artık şişeleyebilirim’ hatasının yapıldığı dönemdir.Bırakalım da minik dostlarımız başladıkları işi bitirsinler ama…Maya bu süreçte kendi ürettiği ürünlerin dönüşümünü gerçekleştirir. Mesela diasetil gibi off-flavour bileşiklerini geri emilim ile hücre içine alıp hidrojen ve sülfür gazı olarak ortamdan uzaklaştırır. Bu da bir nevi temizlik olarak adlandırılabilir. Bu fazın sonunda maya işini bitirmiş, çökelti oluşmuş ve can dostlarımız aşağı inip dinlenmeye çekilmişlerdir.

Dilerseniz onları alıp, tekrar canlandırabilirsiniz.

Emeğinize sağlık minik becerikli sevimli kahramanlar. Teşekkürler…

31 Beğeni

Bi’ ara dersime çalışayım da bu kısım hakkında konuşalım.
Benim hatırladığım esterler faz1de oluşuyordu ama tekrar bakmam gerekir emin değilim.

10 Beğeni

Ben de bazi esterlerin faz 1 de oluşmaya basladigiyla ilgili yazılar okumustum. Ama genel olarak biradaki en büyük tat bileşenleri olan esterler , mayanin karbonhidrat metabolizması sonucu oluşur ( ki tam aydinlatilabilmis degil; bir çok faktör etkiliyor) gibi bir genel.kanı hakim…

13 Beğeni

Dersime çalıştım geldim ve sanırım ben yanılmışım. Ester üretimi daha çok etanol üretimi esnasında gerçekleşiyor. Beni yanıltan mevzu John Palmer şöyle der; mayayı eklemeden şırayı fermentasyon sıcaklığına düşür öyle ekle, eğer mayayı ekleyip şırayı soğutursan mayalar strese girer ve off-flavor olarak ester üretiler. İşte bu esnada ester ürettiği için ben esterler lag fazında ortaya çıkar diye düşünmüştüm. John Palmer abiden gelsin;

The pitching rate affects the ester character of the beer. Lower pitching rates tend to produce
more aromatics and esters than higher pitching rates. A lower pitching rate will encourage
more yeast reproduction due to the perceived abundance of resources. The yeast will
reproduce until the total yeast mass reaches the limit for what the wort resources can support.
Esters are metabolic byproducts that are formed by the yeast during the growth phase
when they need to eliminate excess waste. The yeast utilize the oxygen from aeration to
synthesize sterols and other essential lipids. Short-chain fatty acids are created as intermediate
compounds during the synthesis of long-chain fatty acids, which are incorporated into the
various types of sterols and lipids that the yeast need to live and reproduce. It is the synthesis
of these sterols and lipids that are actually the limiting factor for yeast growth. Each time the
yeast cells reproduce by budding, they share their lipid reserves with the daughter cell.
The leftover short-chain fatty acids are essentially industrial waste that is toxic to the yeast. The
yeast combines these fatty acids with other waste products (the alcohols) to produce a nontoxic
ester that it can excrete into the environment. There are two main stages that facilitate
esterification. The reaction starts between an alcohol (ethanol or fusel) and a fatty acid and uses
acetyl coenzyme A, which conveys the carbon atoms in the fatty acids into the citric acid cycle,
or Krebs cycle, in yeast metabolism (this produces energy for the yeast cell). The esterification
reaction is catalyzed by the enzyme alcohol acetyltransferase, which transfers an acetyl group
from the alcohol to the ester chain. Different combinations of fatty acids and alcohols produce
different esters, and the spectrum of esters produced tends to be specific to the yeast strain.
Yeast tends to produce more esters during stressful fermentations; conditions that amount to
either a famine or a feast (orgy). Famine conditions are low nutrients (i.e., low levels of FAN,
minerals, or lipids), low oxygen, and low temperatures. Feast conditions are high nutrients, high
oxygen, and high temperatures. Both of these sets of conditions are stressful for the yeast,
leading to non-optimum metabolism and the formation of more short-chain fatty acids that
need to be esterified. Low pitching rates lead to famine conditions. Sufficiently high pitching
rates with normal fermentation temperature, oxygen levels, and nutrient levels, are the least
stressful conditions for fermentation and tend to produce the least esters. Very high pitching
rates (all else being nominal) would push the system toward famine conditions again.

13 Beğeni