Mayanın Kısa Sürede Dibe Çökmesi

Saygı değer arkadaşalar, bu hobiye yeni başlamış biri olarak bir maya neden kısa sürede dibe çöküp çalışmayı bırakır?
Malt özü ile bir kit kurdum ve yeni başladığım için doğal olarak sıcaklık kontrolü yetisine sahip bir ortamım maalesef yok. Bu yüzdendir ki Kveik maya kullanarak ilk biramı kurdum. Temizliğe çok önem verdim ve hiçbir hava kaçağının kati olmadığını söyleyebilirim. Mayalama sıcaklığım 30 dereceydi ve 30-32 arası seyretti. Maya atımında ilk 15 dakika kadar hava kabarcıkları çıkarırken yavaş bir hızla tamamen durdu. Mayaya baktığımda dibe çökmüştü ve sıvı üzerinde hiçbir maya büyümesi yoktu. Duru bir şerbet. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

30-32 derecenin kveik mayalar için çok yüksek değerler olduğuna dair herhangi bir kaynak gösterebilir misiniz?

2 Beğeni

Arkadaşlar sorun çözülmüştür. Uzun bir oklava sanite ettim ve kovanın dibini güzelce karıştırdım. Fermentasyon birkaç saat içinde yavaş yavaş hızlanarak başladı. Dibe çöken maya için çözüm 1. seçenek 48 saat sabır 2. Seçenek fermenterin dibini karıştırmak ama yavaş bir şekilde. 3. Seçenek ise maya sıcak seviyorsa ısıtmak soğuk seviyorsa soğutmak olacaktır. Bunlarda işe yaramazsa maya eklemek gerek sanırım. Çok bilgi sahibi olmamakla birlikte çözüm olarak sadece bunları buldum. Yeni maya konulacaksa maya besini ve bir çay kaşığı şeker ile uyandırma işlemi yapmayı tavsiye edenlerde vardı. Dip not olarak yazayım.

Bu yazdıklarınıza cevap versek ayrı vermesek ayrı sorun maalesef. Yeni başlayanların yanlış bir şeyler yapmaması için bir kaç kelam yazmak gerekiyor yine de.

15 dakikada başlayıp biten herhangi bir fermentasyona ben rastlamadım henüz. Bir ara kveik mayaları süpersonic sanıyorduk ama yine de 3-5 gün sürüyordu.

Evde bira macerasına başladıysanız en önemli kurallardan birisi sabır. Kovadan mümkün olduğunca uzak durmak sağlıklı fermentasyon için önemli.

Fermentasyonun başladığını yüzeyde oluşan krausen ile anlaşılabilir. Hava kabarcığı değişen sıcakıklarla bile olabilir.
Mayalar tek hücreli canlılar, mayşe de onlar için besin alanları. Onlar yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyorlar, koloni kuruyorlar. Sıcak veya soğuk sevip sevmediklerini bilmiyoruz ama sıcakta ve soğukta farklı tatlar ürettiklerini, bazılarının soğuğa dayanıklı olup yaşamlarını devam ettirdiklerini bazılarının sıcakta bizim istemediğimiz tatları üretmediklerini biliyoruz.

Genel olarak mayaların çoğu 30 ⁰C de uyanıyorlar, ekstra şekere ihtiyaç yok. Bu yüzden fermentere eklemeden önce bu yöntemi çoğumuz kullanıyoruz.

Forumumuzda yeni başlayanlar için başlık var, oraya göz gezdirirseniz çoğu sorunuza cevap bulabilirsiniz…

4 Beğeni

Sanırım yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla ilk maya atımında gaz çıkışı olması fermantasyonun başladığını göstermiyor. Fermentasyonun başladığını krausen oluşumu gösteriyor. Teşekkürker.

2 Beğeni

Doğruluğundan emin olmadığınız ya da doğruluğunu farklı ve güvenilebilir kaynaklardan teyit edemediğiniz bilgileri paylaşmayınız.

Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim ki size yanıt veren ya da soru soran birine yanıt vermemek nezaketsiz bir davranıştır. Tabii ki nasıl hareket edeceğinizin kararı size aittir ancak bana bir şeyler sormak ya da bir uyarıda bulunmak için emek verip zaman harcayan birini karşılıksız bırakmayı kaba bir davranış olarak gördüğümü de ifade etmek isterim.

Bilginin hatalı olduğunu farkedip gönderiyi zaten sildim. Güncel olarak bir gönderi kalmadığı için cevap verilmesi gereken bir durum bulunmamaktadır. Önemli olan insanları mutlu etmek değil de doğru bilginin forumda olmasıdır diye düşünüyorum.

Kaldı ki yazılan her şeye kibir ve ego oranı yüksek şekilde cevap verilmesine kimse bir şey demiyorsa bu forumda böyle ufak detaylara takılmamak gerekir. Zira takılacak daha çok şeyler var.

Bilginin hatalı olduğunu fark edip gönderinizi silmediniz. Sizi uyardım ve bu uyarı sayesinde yazdıklarınızın doğru olmadığını görüp yazdıklarınızı sildiniz. Doğru bilginin forumda olmasına önem veriyor olmanız çok güzel; bundan sonra yazıp uyarıldıktan sonra yazdıklarınızı silmek ve başka insanların emek ve zaman harcamalarına neden olmak yerine doğruluğundan emin olmadığınız şeyleri paylaşmamanız hepimizin yararına olacaktır.

Siz istediğiniz şeylere takılabilirsiniz tabii ki ama başkalarının neye takılıp takılmayacağına, başka insanlar için hangi detayların ufak hangilerinin büyük olması gerektiğine karar vermeye çalışmayın lütfen.

2 Beğeni