Mayşeyi Tortudan Arındırıp Kaynatma

yagmurlama sonrası kazandaki mayşeyi kaynatma sonrası gibi süzüp tortuyu alıp kaynatsam nasıl bişi olurduki ?

Çakma Bira deniyor buna. Yapılışı da şöyle:

Elde kalan tortuya yeni açılmış bir petten su ilave etmek yeterli. Tortuyu 5 litrelik bir su damacanasına alıp üstünü de 4, 4,5 litreye tamamladıktan sonra hava kilidini takıp fermentasyon devam ettiriliyor. Bir süre sonra tortu yine dibe çökecek ve bira berraklaşacak. 1 hafta kadar dinlendirdikten sonra şişeleme yapılabilir. Buna da şişe şekeri eklenir.

1 Beğeni

Başlık koyarken biraz daha özen lütfen. Bu haliyle bir şey ifade etmiyor.

2 Beğeni

saygılar efendim 20 :dagger:

yagmurlama sonrası kazandaki mayşeyi kaynatma sonrası gibi süzüp tortuyu alıp kaynatsam nasıl bişi olurduki ?

Ben yanlış anlamışım sanırım.

Söylediğin şey önce süzüp sonra kaynatmak. Ne gerek var ki, kaynat, sonra süz. Zaten kaynatırken içine şerbetçi otu koyacaksın ve kaynatma esnasında zaten bir tortu da oluşacaktır. Bu tortunun çökelmesi için deniz kadayıfı kullanıyoruz ve kovaya çökelmeyen tortuyu almıyoruz.

Dediğin şeyi yapmaya kalktığında yağmurlama sonrası sıcak mayşeyi süzüp kovaya alacaksın. Kazanı temizleyeceksin. Tekrar mayşeyi kazana alıp kaynatacaksın. Bu uzun bir süre alacaktır ve dediğim gibi yine tortu oluşacaktır.

4 Beğeni

Ben bir sitede okumuştum. Kaynatmadaki amaçlardan birisi arpanın içinde bulunup suya geçen ve istenmeyen bir maddeyi buharlaştırarak dışarı atmak. Mayşe içindeyken kaynatmak belki o maddenin arpadan daha fazla suya geçmesine sebep olabilir. Yani bunun kesin cevabını gıda kimyası üzerinde çalışma yapan birisi cevaplayabilir ama risk almaya gerek yok bence.

1 Beğeni

Maltları kaynatmaya almıyoruz zaten. Yağmurlama aşaması ile birlikte mayşeden ayırıyoruz. Bahsettiğiniz dms ise bu pilsner malt için geçerli ve daha uzun kaynatma ile bu sorunu çözüyoruz

1 Beğeni

Mayşeyi süzüp kaynatmaktan bahsediyorum efendim.ocho dedigi zaten norma süreçte kaynatma sonrası süzüyoruz lakin hem sanite sıkıntısı hemde çok çabuk süzdügüm torba tıkanıyor.zahmetli bir iş evet- benim merakım og de bir düşme olurmu.

Party gyle, ama başlık gerçekten çok hatalı olduğu için bir sürü hatalı cevap verilmiş.

Bende yanlış anlamışım bu arada :slight_smile: başlığı detaylandırmalısın bence…

Bununla uğraşıp hayatınızda gereksiz zaman kaybı ve kas yorgunluğu yaşamak yerine, kaynamanın son 10 dakikasinda 1 adet whirlfloc, kaynama bitimi sağlam bir whirlpool, musluk seviyesine kadar kovaya alıp kalanı kazanda bırakın. Hayat standardınızda çok daha fazla bir yükselişin kesin olacağı sonuç.

Dipnot: “Güncel maliyetlerle bir damlayı bile kazanda bırakan bizden değildir” derim :slight_smile:
Dipte kalan tortulu kısım, kova üzeri süzgeç üzerine tül, tül üzerinden süzerek kovaya eklemece. :beers:

1 Beğeni

Ben dipte kalan kısmı süzerek, maya çoğaltmada kullanıyorum. Çarşı israfa karşı😇

3 Beğeni

Ben mevcut ekipmanlarım gereği böyle yapıyorum. Ama maltın iki tür tortusu vardır:

1- Süzgeçten geçmeyen kaba tortu

2- Süzgeçten geçebilen ince unumsu tortu

Eğer biab yapıyorsanız, kaynama öncesi sadece 1 no.lu tortuyu ayırabiliyorsunuz. Her iki tortuyu da kaynama öncesi ayırmak isterseniz o zaman vorlauf-flysparge yapmanız gerek. Ama biab’da kaynama öncesi sadece kaba tortuyu ayırmak yeterli oluyor. İnce unumsu tortu da soğutma sonrası bir yarım saat beklettiğinizde dibe çöküyor zaten ve pompa ile tortusuz bir şekilde fermentere alabiliyorum şırayı. Tortuları kaynama öncesi ya da sonrası ayırmak lezzet anlamında bir fark yaratmıyor zaten. Biab yapıyorsanız ve maltı yağmurlama aşamasında sıkıyorsanız 1 no’lu tortuyu kaynatma öncesi ayırmanız yeterli. Ayırmasanız da olur ama ayırırsanız litre kaybına az da olsa katkı sağlamış oluyorsunuz.

1 Beğeni