Menegin's Ambrée Bière de Garde (BJCP 24C)

Araya yine bir bira kaynattık :wink:

Epeyce araştırdıktan sonra bu haftanın birasının Bière de Garde olmasına karar verdim. İlk olarak wlp 500 ü çoğaltmaya çalıştım lakin 4 günde hiç bir şey olmayınca wlp545 i çevirdim.

Stilin BJCP’deki çevirisini de unutmadan paylaşayım.

Tarzın üç ana varyasyonu bulunmaktadır: Sarışın (blonde), Kahverengi (brune) ve en geleneksel Amber (ambrée).

Genel İzlenim
Sarışın, kehribar veya kahverengi renge uygun bir dizi malt aromasına sahip, pürüzsüz, oldukça güçlü, maltlı, fıçıda bekletilmiş artizan Fransız birası ailesi. Hepsi maltlı ancak kuru ve temiz tatlara sahiptir. Daha koyu versiyonlar daha fazla malt karakterine sahipken, daha soluk versiyonlar malt odaklı biralar olarak kalırken daha fazla şerbetçiotuna sahip olabilir.

Aroma
Genellikle karmaşık, hafif-orta yoğunlukta, kızarmış ve ekmeksi karakterli, belirgin malt zenginliği. Düşük ila orta derecede esterler. Düşük baharatlı, biberli veya bitkisel şerbetçiotu isteğe bağlıdır. Genel olarak oldukça temizdir, ancak daha güçlü versiyonlarda ısındıkça hafif, baharatlı bir alkol notası olabilir.

Daha soluk versiyonlar hala maltlıdır, ancak daha zengin, daha derin aromalardan yoksundur ve biraz daha fazla şerbetçiotu içerebilir.

Görünüm
Sarışın, kehribar ve kahverengi varyasyonları mevcuttur ve renk buna göre değişir: altın sarısından kırmızımsı bronza ve kestane kahverengisine. Berraklık parlak ile orta arasındadır, ancak biraz bulanıklığa izin verilebilir. İyi şekillendirilmiş kafa, genellikle beyaz ila kirli beyaz (bira rengine göre değişir), ortalama kalıcılık.

Lezzet
Orta ila yüksek malt zenginliği, genellikle tost, bisküvi, şekerleme veya hafif karamel karakteri. Düşük ila orta esterler ve alkol aromaları. Orta-düşük şerbetçiotu acılığı, damakta ve ağızda kalan tatta malt dengesi sağlar. Orta-kuru ila kuru bitiş, tatlı, tıkayıcı veya ağır değil. Düşük baharatlı, biberli veya bitkisel şerbetçiotu aroması isteğe bağlıdır.

Malt aroması, derinliği, zenginliği, yoğunluğu ve karmaşıklığı bira rengiyle birlikte artar. Daha koyu versiyonlar, daha soluk versiyonlara göre daha zengin bir malt izlenimine sahip olacaktır, ancak kavrulmuş görünmemelidir. Daha soluk versiyonlar biraz daha fazla şerbetçiotu aromasına sahip olabilir.

Ağız Hissi
Orta ila orta-hafif gövdeli, genellikle pürüzsüz, kremsi-ipeksi karakterli. Orta ila yüksek karbonatlaşma. Alkol orta derecede ısıtır, ancak asla sıcak olmamalıdır.

Yorumlar
Literatürde sıklıkla bahsedilen mahzen, küflü, küflü veya rustik karakter, taze, otantik ürünlerin değil, yanlış işlenmiş ithalatın işaretleridir. Yaşlanma ve oksidasyon da meyvemsi ve karamelli tatları artırabilir, ancak sertliği de artırır. Karamel ve meyve stilin bir parçası olabilirken, oksidasyon karakterini uygun temel bira ile karıştırmayın.

Tarihçe
Adı kabaca saklamak için bira anlamına gelir. Kuzey Fransa’da Lille çevresine özgü geleneksel bir çiftlik evi birası olup, tarihsel olarak ilkbaharın başlarında üretilir ve sıcak havalarda tüketilmek üzere soğuk mahzenlerde saklanır. 1800’lerde var olduğu belgelenmiş olsa da Jenlain, ilk olarak 1940’larda şişelenen prototip modern amber lager versiyonudur.

Karakteristik Bileşenler
Temel maltlar bira rengine göre değişir, ancak genellikle pale, Viyana ve Münih türlerini içerir. Değişken renkte kristal tipi maltlar. Şeker katkısı kullanılabilir. Soğuk ale sıcaklıklarında fermente edilen lager veya ale mayası ve ardından uzun soğuk kondisyonlama. Kıta şerbetçiotu.

Stil Karşılaştırması
Bunu çiftlik evi birası olarak adlandırmak, tamamen farklı bir dengeye sahip olan Saison ile karşılaştırmaya davetiye çıkarır - Bière de Garde maltlı ve yumuşaktır, Saison ise hoppy ve acıdır. Aslında malt profili açısından Bock’a daha çok benziyor.

Giriş Talimatları
Katılımcı sarışın, amber veya kahverengi Bière de Garde belirtmelidir. Renk belirtilmemişse, jüri ilk gözlemine dayanarak karar vermeye çalışmalı ve renkle eşleşen bir malt tadı ve dengesi beklemelidir.

Ticari Örnekler
Ch’Ti Blonde, Jenlain Ambrée, La Choulette Brune, Russian River Perdition, Saint Sylvestre 3 Monts Blonde, Two Brothers Domaine Dupage

Aslında çok gerekli olduğundan emin olmadan bir kaç g0n öncesinden candi şurubu hazırladım.

Renk göründüğü kadar koyu değil aslında, bayağı kızıldı.
Her şey hazır olunca akşamdan maltı kırıp sabah erken kaynatmaya başladım.

VID-20241206-WA0009_1

Soğutup kovaya aldıktan sonra ölçüm aldım ve verimliliğin öngörülen gibi çıkmadığını görüp reçetede düzelhmeleri yaptım. Neyse ki sınırlar içinde ve renk istediğim gibi.

Sıradaki bira Cream Ale. :beers:

9 Beğeni

Çok güzel stil, bi de lagerlersin, Og kaç çıktı bu arada?

1 Beğeni

1065 işte, reçete de düzeltme yaptım, ilkinde 1069 gibi görünüyordu.

1 Beğeni