Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm barleywine için, 1,5 ay önce maple syrup aldım, 3 hafta önce mayayı çoğalttım, geçen hafta da maltları kırıp hazırladıktan sonra geriye iki eksik kaldı, kova ısıtıcısının boşa çıkması ve motivasyon.
Reçete aşağıdaki gibi;
Bu reçetede unutmazsam tuzları ve laktik asidi kullanacağım. Maltlar garanti, artık değişme şansı yok ama son anda eldeki şerbetçi otlarına bağlı olarak değişim mümkün!
Diğer birçok programın yaptığı gibi sanırım Grainfather da tuz miktarlarını hesaplamak için bir matris oluşturup çözümünü yapıyor. Bulduğu değerleri de doğrudan listeliyor.
O kadar karanlık maltın mayşeleme suyuna sodyum bikarbonat tamam da, şimdiye kadar yağmurlama suyuna bikarbonat eklenmesini tavsiye eden bir tek kişiye rastlamadım. Tam tersine, Martin Brungard ve bazıları zinhar koymayınız diye uyarıyor. Sebep de, yağmurladıkça pH’ın zaten yükselecek olması, tanen salınımının 5.80 pH’dan itibaren hızla artacağı ve bir de bikarbonat koyup bu sınıra yaklaşarak riski artırmanın gereksizliği.
Hele ki bir yandan asit ekleyip öte yandan bikarbonatla bunun etkisini zayıflatmak ne derece doğru, düz mantıkla bakınca pek bir anlam veremiyorum. Ama belki de kimya ilminin derin sırlarına vakıf olanların vardır bir izahı.
Öte yandan, tam da dün akşam nereden denk geldiysem Chris Colby’nin tanenli bir yazısını okudum. Diyor ki, bazı bira türlerinde aslında tanen dengeleyici bir lezzet katarmış. Sanırım barleywine da o listedeydi.
Special W’nin kuru meyve aromaları ile şarap lezzetine yaklaşan bu reçetede kontrollü bir tanen konsantrasyonu da fena olmayabilir. Ama bunu öneri olarak yazmıyorum, sadece konu dahilinde sözü edilmiş olsun diye koyuyorum buraya. Ben herhalde beşinci altıncı barleywine reçetemden sonra cesaret ederdim böyle birşeye.
Tabletimden yazının adresini yakalayabilirsem onu da eklerim bu mesaja.
Araya girmiş gibi olacağım ama ben üşengeçlikten sadece mayşe suyuna ekliyorum tuzları. yağmurlamaya eklemiyorum. Doğal olarak PH yükseliyor yağmurlamadan sonra. Ama zaten hemen süzüp kaynatmaya geçtiğim için bir sıkıntı olmayacağını düşündüm hep. Gerçekten öyle mi acaba ?
Şekerin suya geçmesi için biraz zaman tanımak gerekir.
Ben yağmurlama suyunu ekleyip maltı iyice karıştırdıktan sonra 15-20dk civarında bekletiyorum. Tabi malt yatağını yerinden oynattığım için tekrar vorlauf yapmam gerekiyor. Eğer pH 5.80’i geçmişse bu toplam süre tanen salımı için yeterlidir herhalde.
Ama ikinci parti yağmurlamadan sonra bile pH 5.60 üzerine hiç çıkmadı benim kaynatmalarımda. Ayrıca ikinci partide aldığım şıranın yoğunluğu da 1.020 civarında oluyor. Alt sınır kabul edilen 1.010’u hiç görmedim daha. Yani çok hırslı davranmazsak tehlikeli pH ve yoğunluk sınırlarına yaklaşmadan güvenli yerde kalırız gibi görünüyor.
İş barleywine-arpa şarabı olunca tanen istenen bir şey olabilir, Üzüm ve meyve şaraplarında da burukluğu verenenin tanen olduğunu düşünürsek bence gayet mantıklı…