Cold IPA
Henüz BJCP de yer almayan fakat yavaş yavaş popüler olmaya başlayan bir stil. Vahşi batının yerinde duracağı yok gibi, otu buldu mu her biraya sürüyor misali çıkmış biralardan biri daha.
Cold Ipa yapmak için bir kaç önemli ayrıntı var. Öncelikle içinde %20-40 arasında pirinç veya mısır olmalı, Pilsner maltı ama Avrupa pilsneri değil Amerikan Pilsner maltı kullanılmalı, karamel malt asla olmamalı deniyor. Ayrıca fermentasyonun lager veya hibrit lager maya ile yapılması isteniyor. Ve tabii ki yeni dünya otları…
Bunları okuyan insanın hemen; “Bu bir IPL ya da Brut Ipa değil mi?”, diyesi geliyor ama değil. Çünkü bu birada özellikle kullanılan lager veya hibrit lager mayalarla ale sıcaklıklarında fermente etmek gerekiyor.
Bunu yaparken temiz bir fermantasyon da isteniyor, bu yüzden çok sülfür üreten bir maya olmayacak. Genelde 34/70 veya kölsch mayaları tercih ediliyor.
Yine Cold Ipa’da özellikle son dakika ve dry-hop otları ön plana çıkıyor.
Muhtemelen bir sonraki Bjcp güncellemesinde 21 başlığı altında yerini alacak Cold Ipa için benim tarifim şu şekilde oldu.
Ben kendi Cold Ipa reçetemi oluştururken Amerikan Pilsneri bulamayacağım için Maris Otter kullanmayı tercih ettim. Yaklaşık %35 pirinç ve mısır, kalan %65i maris otter’e ilave ham buğday eklemeyi uygun gördüm. Ham buğdaydan almak istediğim sadece köpük aslında. Ipa çabuk tüketildiği için en hızlı ve en makul köpüğü ham buğdaydan elde edebileceğimi düşündüm. Pirinci kırık olarak aldım ve ezme olmadığı için nişastanın dönüşümü gerekiyordu. Koji veya enzim kullanmadan 1 gün önceden kaynar suda beklettiğim 2 kg pirinci mayşeleme sırasında ekledim.
Maya olarak çoğaltmış olduğum Kölsch mayasını tercih ettim.
Mayşeleme;
Tam da Cold IPA’ mın ilk bardağını içip ne yaptığımı anlamaya çalışırken bu başlığı gördüm, güzel tesadüf oldu
Benim de reçetem internetten bulduğum tarifleri eldeki otlara göre revize ederek aşağıdaki gibi oldu. FG’ yi 1.063 buldum alkolü de 6.8 denk geldi.
S-23 kullandım çok temiz çalışmış, maya olarak tercih edilebilir bence.
Eline sağlık, 66 ibu dan bağımsız 25 gr cascade in diğer acılık otlarıyla 60 dk kaynatılması bana çok doğru gelmiyor.
Ben aslında ipa stillerinin altında bir acılık seçtim ama zaten derdim aromaların nasıl hissedildiğini görmekti.
Seninki nasıl oldu bu arada, yorumlar mısın?
Alkol yüksek olunca 66 IBU hiç rahatsız etmedi. Aksine iyi bir denge sağlamış.
Cascade’ i neden 60dk doğru değil? Merakımdan soruyorum, diğer otlardan acılık almak daha mantıklı diye mi?
Bu birayı sırf popüler ve elimde S-23 var diye kaynattım. Beklediğimden iyi oldu. Hala bira yorumlayacak kadar ağzım burnum var diyemiyorum ama genel olarak şöyle geçeyim.
S-23 sanki 11-12 derece çalışmış hiç ester bırakmamış. Fermantasyon sırasında sıcaklık 21-22 civarına kadar çıktı. Bizim buralar sıcaktı o vakit.
Citra dry hopda baskın, bol bol kokusu var gayet menun edici. Chinook’ da baharatı tam kıvamında eklemiş.
6-7 gün cold crash yaptım, berraklık gayet iyi. Mısır gevreği etkisiyle renk tam Corona’ ya oturmuş bence, filtre eksik sadece.
%6.8 alkole rağmen lıkır lıkır içilmesi çok tehlikeli, adamı şıkır şıkır eder farkına varmadan
Bu benim tarifi değiştirmeden kaynatırım tekrar, sevdim açıkçası.
Eldeki otları bitirmek için yapmıyorsan 60 dk kaynatılan cascade, chinook veya magnum un tat farkı olacağını düşünmüyorum. Dedim ya 66 ibu dan bağımsız yazıyorum. Madem acılıkta magnum var, 15 yerine 25-30 gr civarında kullanıp 25 gr cascade i son dakikalarda aromada kullanırdım.
Ben de başta 34/70 e niyrtlenmiştim ama sonra hazırda kölsch mayası olunca o yönde karar aldım. S23 güzel maya bence.
Eline sağlık, ben de nasıl bir bira olacağını merak ediyorum.
Ben de yaklaşık 6 ay önce kaynatmıştım ve kesinlikle çok sevdim hatta artık Cold Ipa’yı IPA’ya tercih edebilirim sanki. Kullandığınız otları hiç kullanmamış olsam da eminim güzel olacaktır.
Son 2-3 şişe kalmıştı benim de, dolaba atayım onları. Brewfather
Aslında en çok 34/70 tercih ediliyor ama elindekilerden m54 kullanılabilir. Hibrit lager ve ale sıcaklıklarında kullanılabilir. Şimdiden kesene bereket bu devirde ipa
Yazmayı unuttum, mayayı çoğaltıp kullansan daha doğru olur.
Cold ipa şu an bir tek asante de var. 33cl 130tl şişesi. Yaparak çok daha ucuza geliyor. Kaç gr ot kullansam acaba? 300gr yeter mi? Birde tropik mi yoksa citrus mu baskın yapayım?
Abi bide bu pirinç işini naaıl yapıyoruz? İşi kolaylaştırsın diye değirmenden geçireyim mi? Yoksa pirinç nişastası kullansam olur mu? Pirinci ya da nişastayı kaynatıp lapa haline getirmek yeterli mi?
Pirinci kırıp (kırık pirinç kullanıyorsan gerek yok) pirinç ağırlığının 2 katı kadar sıcaklığı 85 ⁰C deki suyu ekliyorsun. Sıcaklığın fazla düşmemesi için etrafını sararsan iyi olur. 65-85 ⁰ C lerde nişasta dönüşümü oluyor. 2 saat kadar bekledikten sonra pilav ya da lapa kıvamında nişasta dönüşümü sağlanmış olarak malzemen hazır oluyor. Sonrasında diğer malzemeler ile birlikte mayşelemede kullanabilirsin.
Aynı şey değil, Sen önceden pirinç pilavı yaptığını düşün, sadece tuz ve yağ ilave etmeyeceksin Çok mu zor ki önceden hazırlamak? kullanacağın zaten bir miktar pirinç değil mi?
Corn flakes kullanıyorsan gerekli değil, çünkü onun dönüşümü tamamlanmış durumda.
Bu itirazı sana bırakmıştım tabii ki düşmek lazım, başlangıçtan düşmek lazım çünkü aynı oranda su çekmeyecek. Fakat aynı oranda mı düşmek lazım o muamma. Çünkü biz reçeteye flake olarak giriyoruz ve ezmeler sıvı çektikleri kadar aynı zamanda sıvıda bir miktarı çözülüyor. Sen dene, miktar azalırsa alkolümüz, çoğalırsa biramız artar