Ortak bira yaptığım ve beni her zaman değişik bira yapmaya teşvik eden arkadaşım geçtiğimiz yaz bir makele paylaştı ve hadi deneyelim önerisinde bulundu. Bira ilgimi çekti, bizim tarihi dokumuzdan çıkmış ve bizim topraklardan esinlenip yurtdışında ticari örneği olan bir bira olunca denememek olmaz dedim.
“Dogfish Brewery’nin Head Midas Touch klonu” Reçetesine “Brew Your Own Magazine” de ulaştım.
OG = 1.078 FG = 1.010
IBU = 10 SRM = 6 ABV = %9
3 kg Light malt özütü
1,4 kg bal (kaynatmayın)
0,91 kg Muscat üzüm konsantresi (kaynatmayın)
0,5 çay kaşığı kuru safran (15 dak.)
2,5 AAU Willamette şerbetçiotu (60 dak.) (14 g %5 alfa asit)
2,5 AAU Willamette şerbetçiotu (15 dak.) (14 g %5 alfa asit)
White Labs WLP500 (Manastır Ale) veya Wyeast 3787 (Trappist Tarzı Yüksek Yoğunluklu) maya
(9,5 L) suyu kaynatın, ocaktan malt özü ekleyin ve özüt iyice eridiğinde tekrar kaynatın. Willamette şerbetçiotu ekleyin ve 45 dakika kaynatın. Kaynama süresinin son 15 dakikasında ikinci tur Willamette şerbetçiotu, İrlanda yosunu ve safran ekleyin. Kaynama süresinin sonunda, ocağı kapattıktan sonra bal ekleyin. Balın dezenfekte olması için 5 dakika bekletin.
Şerbetçiotunu süzün, sıhhi bir fermantasyon kabında (7,6 L) soğuk suya mayşeyi ekleyin, ardından Muscat konsantresini ekleyin ve (19 L) tamamlayın. Bunun gibi yüksek yoğunluklu bir fermantasyon için, şerbeti havalandırmayı ve bir maya başlatıcısı yapmayı unutmayın. Biranın (20 °C) soğumasını bekleyin ve 10 ila 14 gün fermente edin.
Tam tahıl seçeneği
Hafif malt özünü (4,3 kg) iki sıralı maltla değiştirin. Tahıllarınızı (11 L) su ve (68 °C) sıcaklıkta 45 dakika mayşeleyin.
Ben malt özütü ile yapmayı deneyeceğim, elbette malt özütü almaya gerek yok, ama daha zahmetsiz olacağını düşündüm.
Midas Dokunuşu: Bira mı, şarap mı yoksa bal likörü mü? 3’üne de ne dersiniz!
Arkeologlar, yaklaşık 2700 yıl önce Türkiye’de hüküm süren efsanevi Kral Midas’ın mezarı olabilecek 150’den fazla geminin kalıntılarını ortaya çıkardıklarında keşfedilen şey tam olarak buydu. Antik biralar ve şaraplar konusunda uzmanlaşmış biyomoleküler arkeolog [Patrick McGovern], kapların titiz testleriyle bir zamanlar içerdikleri içeceğin aslında bira, şarap ve bal likörü kombinasyonu olduğunu keşfetti. Arpa, üzüm ve balın muhtemelen tek bir içecekte birleştirildiğini gösteren spesifik bileşikleri izole edebildi.
Her iyi biyomoleküler arkeolojik [zimologlar] gibi, McGovern da bu eski içeceği yeniden yaratmaya başladı. Tarifi geliştirmek için bir dizi zanaat bira üreticisinden yardım istedi ve sonunda Sam Calagione’nin tarifini en iyisi olarak seçti. Bu bira sonunda Dogfish Head tarafından Midas Touch olarak piyasaya sürüldü ve o zamandan beri büyük bira yarışmalarında bir dizi ödül kazandı.
Brew Your Own Magazine’deki personel, Kasım 2002 sayısında bir klon tarifi paylaşmak için cömert davrandılar.