Midas Dokunuşu (Midas Touch Clone)

Ortak bira yaptığım ve beni her zaman değişik bira yapmaya teşvik eden arkadaşım geçtiğimiz yaz bir makele paylaştı ve hadi deneyelim önerisinde bulundu. Bira ilgimi çekti, bizim tarihi dokumuzdan çıkmış ve bizim topraklardan esinlenip yurtdışında ticari örneği olan bir bira olunca denememek olmaz dedim.

“Dogfish Brewery’nin Head Midas Touch klonu” Reçetesine “Brew Your Own Magazine” de ulaştım.

OG = 1.078 FG = 1.010
IBU = 10 SRM = 6 ABV = %9

3 kg Light malt özütü
1,4 kg bal (kaynatmayın)
0,91 kg Muscat üzüm konsantresi (kaynatmayın)
0,5 çay kaşığı kuru safran (15 dak.)
2,5 AAU Willamette şerbetçiotu (60 dak.) (14 g %5 alfa asit)
2,5 AAU Willamette şerbetçiotu (15 dak.) (14 g %5 alfa asit)
White Labs WLP500 (Manastır Ale) veya Wyeast 3787 (Trappist Tarzı Yüksek Yoğunluklu) maya

(9,5 L) suyu kaynatın, ocaktan malt özü ekleyin ve özüt iyice eridiğinde tekrar kaynatın. Willamette şerbetçiotu ekleyin ve 45 dakika kaynatın. Kaynama süresinin son 15 dakikasında ikinci tur Willamette şerbetçiotu, İrlanda yosunu ve safran ekleyin. Kaynama süresinin sonunda, ocağı kapattıktan sonra bal ekleyin. Balın dezenfekte olması için 5 dakika bekletin.

Şerbetçiotunu süzün, sıhhi bir fermantasyon kabında (7,6 L) soğuk suya mayşeyi ekleyin, ardından Muscat konsantresini ekleyin ve (19 L) tamamlayın. Bunun gibi yüksek yoğunluklu bir fermantasyon için, şerbeti havalandırmayı ve bir maya başlatıcısı yapmayı unutmayın. Biranın (20 °C) soğumasını bekleyin ve 10 ila 14 gün fermente edin.

Tam tahıl seçeneği
Hafif malt özünü (4,3 kg) iki sıralı maltla değiştirin. Tahıllarınızı (11 L) su ve (68 °C) sıcaklıkta 45 dakika mayşeleyin.

Ben malt özütü ile yapmayı deneyeceğim, elbette malt özütü almaya gerek yok, ama daha zahmetsiz olacağını düşündüm.

Midas Dokunuşu: Bira mı, şarap mı yoksa bal likörü mü? 3’üne de ne dersiniz!

Arkeologlar, yaklaşık 2700 yıl önce Türkiye’de hüküm süren efsanevi Kral Midas’ın mezarı olabilecek 150’den fazla geminin kalıntılarını ortaya çıkardıklarında keşfedilen şey tam olarak buydu. Antik biralar ve şaraplar konusunda uzmanlaşmış biyomoleküler arkeolog [Patrick McGovern], kapların titiz testleriyle bir zamanlar içerdikleri içeceğin aslında bira, şarap ve bal likörü kombinasyonu olduğunu keşfetti. Arpa, üzüm ve balın muhtemelen tek bir içecekte birleştirildiğini gösteren spesifik bileşikleri izole edebildi.
Her iyi biyomoleküler arkeolojik [zimologlar] gibi, McGovern da bu eski içeceği yeniden yaratmaya başladı. Tarifi geliştirmek için bir dizi zanaat bira üreticisinden yardım istedi ve sonunda Sam Calagione’nin tarifini en iyisi olarak seçti. Bu bira sonunda Dogfish Head tarafından Midas Touch olarak piyasaya sürüldü ve o zamandan beri büyük bira yarışmalarında bir dizi ödül kazandı.
Brew Your Own Magazine’deki personel, Kasım 2002 sayısında bir klon tarifi paylaşmak için cömert davrandılar.

6 Beğeni

Evet, bunu enine boyuna konuştuk ve detaylı linkleri de paylaştın :pray:. Benim de ilgimi çekti ve biraz da ben araştırdım. Üzüm suyu konsantresi yerine üzüm suyu, malt özü yerine arpa maltı kullanacağım. Benim maya tercihim wlp 720 den yana. Artık bu başlık altından ilerleriz :wink:

4 Beğeni

Bende Maya için wy 3787 çoğaltmaya başladım, geçtiğimiz kış gelmişti, işler o kadar yoğundu ki dolapta unuttum gitti, allahtan hala canlı, ilk turda çok köpük olmadı ama ikinci turda coştu.

1 Beğeni

Malt özü artı bal acaba sindirim olacak mı, biraz hard seltzerde yaşanan sıkıntılar olabilir gmi acaba , ben de olsam Engin gibi malt mayşeleyerek yapardım, bu arada ciderı da öyle yapıyorum

2 Beğeni

Valla Engin benim de bugün kafamı karıştırdı, büyük ihtimal 4kg malt mayşeleyip eğer hedef OG tutturamazsam elimdeki malt özünü gerektiği kadar kullanırım diye düşünmeye başladım.

2 Beğeni

Aman tanrım bu birayı çok merak ediyordum. Şu mayalar var mı satışta acaba?

@menegin ile ilginç bir şekilde eş zamanlı olarak düşündüğüm reçeteyi dün kaynattım. Clone reçete olarak bulduğum yukarıdaki reçeteyi uygulamayı düşünsem de, dış güçlerin etkisi ile biraz değiştirdim ve aşağıdaki şekilde kaynattım :sweat_smile: OG 1.085’i tutturdum bakalım maya görevini yaparak hedef gerçekleşecek mi :pray:

Batch Size Boil Time Mash Volume Sparge Volume
21 L 60 mins 13.25 L 11.16 L
OG (SG) FG (SG) IBU ABV
1.085 1.018 13.4 8.82%
Fermentables Usage
DME - Extra Light 2.00 kg (29%) Extract
Honey 1.60 kg (23%) Late Addition
Pilsner 1.57 kg (23%) Mash
Grape Consantre 1.00 kg (14%) Late Addition
Maris Otter Malt (winter) 0.50 kg (7%) Mash
Wheat Malt 0.25 kg (4%) Mash
Hops Amount Usage Time
Willamette (IBU: 7.9) 14.00 g (50%) Boil 60 min
Willamette (IBU: 5.5) 14.00 g (50%) Boil 15 min
Yeast Attenuation
Wyeast Trappist High Gravity 3787 79%
Extras Amount Usage Time
Saffron 0.5 tsp Boil 5 min
5 Beğeni

Ahh o dış minnaklar.
Neyse, güzel olacak her şekilde. Yalnız tarihi ve bilgileri yazmayı sana bırakmıştım ama sen dümdüz reçeteyi atıp bırakmışsın :slight_smile:

2 Beğeni

Hep o dış minnaklar ,kim ki onlar…

1 Beğeni

En başta yukarida bahsettim. Ben öyle senin gibi güzel ve havali yazmayi ve @BoBo gibi de güzel foto çekmeyi beceremiyorum :face_with_peeking_eye:

1 Beğeni

O minnaklara giriş yasaği var, gravity 1.055 de şu anda.

1 Beğeni

Reçete değiştirttiren minnaklardı kastettiğimiz :wink:

1 Beğeni