Msk Hefeweizen | Alman Buğday Birası

Merhabalar,

Daha önce üç defa kaynatmıştım aynı reçeteyi. Amacım weihenstephaner tarzı bir bira yapmaktı. Bunun için aslında üç kademe decoction öneriliyor fakat ben protein rest kademesindeki decoctionu zor bulduğum için sonraki kaynatmalarda yapmadım. Mayamız wyeast 3068. Muz aroması için “underpitch” yani az maya eklenmesi öneriliyor. Ben de falkon tüpte çökelmiş kısmı yaklaşık 10-15ml gelecek kadar maya ekliyorum. Fermentasyon sıcaklığını 22-23C civarlarında tutmakta fayda var.

Screenshot_1

Hefeweizen

Weissbier

5.1% / 12.7 °P

Recipe by

Msk

All Grain

Jet 30L

75% efficiency

Batch Volume: 20 L

Boil Time: 60 min

Mash Water: 19.96 L

Sparge Water: 8.98 L

Total Water: 28.94 L

Boil Volume: 25.48 L

Pre-Boil Gravity: 1.044

Vitals

Original Gravity: 1.051

Final Gravity: 1.012

IBU (Tinseth): 13

BU/GU: 0.25

Color: 4.1 SRM

Mash

Temperature — 55 °C10 min
Decoction — 63 °C30 min
Decoction — 72 °C30 min
Temperature — 78 °C10 min

Malts (4.32 kg)

2.85 kg (66%) — Weyermann Wheat Malt Pale — Grain — 2 SRM
960 g (22.2%) — Weyermann Pilsner — Grain — 1.7 SRM
510 g (11.8%) — Weyermann Munich I — Grain — 7.1 SRM

Hops (35 g)

20 g (9 IBU) — Saaz 3.5% — Boil — 60 min
15 g (4 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.3% — Boil — 15 min

Miscs

3 ml — Lactic Acid — Mash

Yeast

10 ml — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen 77%

16 Beğeni

Yeni nesil 3068 ile efsane oldu bu tarif.
Buğday birası yapmak isteyen herkese tavsiye.

1 Beğeni

Decoction için 30 dk boyunca tencere başında 1/3 oranında alınmış malt su karışımı 63 ve 72 C sıcaklıklar korunarak karıştırılıyor. 30 boyunca bu sürekli karıştırma biraz sıkıntılı değil mi ?

Yok 63 derecede mayşelenen maltın 1/3 ü bir tencere( ben büyükçe bir vog kullanıyorum) içinde 100 dereceye gelene kadar karıştırılıyor, sonra 15 dk daha karıştırılıyor gerekirse çok kurursa mayşeden ekleniyor ( ki gerekiyor)

2 Beğeni

Eksik ifade etmişim Durul. Ayrı bir tencerede karıştırılıyor. Benim aklıma takılan, 72 derece muhafaza edilecek ve 30 dk boyunca bu şekilde ısı kontrolü ve karıştırma saplanacaktı şeklinde.

Ancak sizin belirttiğiniz şekilde iş nispeten kolay. 100 C ye kadar karıştır. Sonra 15 dk daha kaynar vaziyette karıştır.

2 Beğeni

3 step decoctiondan diğeri 63 teki mayşelemeden sonra 72 derecede de mayşelendikten sonraki decoction olabilir

1 Beğeni

O zaman kusura bakmayın adımları yazmak istiyorum.

MAyşe sıcaklığı 63 C olduğunda mayşe + sudan oluşan karışımdan ( Mash Water+Grain Amounts / 3) kadar alıyoruz. Bunu ayrı bir tencereye alıp 100 dereceye kadar karıştırarak ısıtıyoruz. 100 C sonrasında 15 dk daha karıştırıyoruz. Bu kısmı daha önceki Decoction uygulamalarından hatırlıyorum. Ancak Sami Bey’in reçetesinde bu değer 30 dk. gözüküyor. Bu kafamı karıştırdı.

Daha sonra kaynamış decoction karışımını mayşeye döküp 72 dereceye gelene kadar karıştırıyoruz.

  1. dereceye gelince ilk paragraftaki süreç devam ediyor.

Daha sonra sparge süreci. ve kaynatma.

Bu decoction ile ilgili kapsamlı bir başlık açacağız foruma ancak detaya girmeden, ufak bir düzeltme. Decoction için mayşeyi olabildiğince az almanız lazım. Yani tencereye aldığınız kısım büyük oranda malttan meydana gelecek ve içindeki mayşe de yanmamasını sağlamak için olacak. Yani 21 lirelik bir toplam varsa elinizde, 7 litresini almayacaksınız.

1 Beğeni

@BoBo herşeyin gramla dk ile C ile yönetildiği bir ortamda “olabildiğince az kavramını” bir az daha spesifik bir hale getirebilirsek çok faydalı olacaktır.

Hocam bunun için spesifik olmaya imkân yok, ama asıl önemlisi gerek de yok. Göz kararı yapılabilen bir şey. Kullandığınız toplam maltın üçte birini alın, hepsi o. Nasıl yapacaksınız bilmiyorum ama maltı alırken zaten bir miktar sıvı (mayşe) de gelecek, o kadarı yeterli. Baktınız mayşe çok buharlaştı ve maltlar yanacak, bir cezve ya da sütlükle mayşe ekleyin.

Decoctiona alacağınız malt miktarı konusunda hassas davranmak ve gramla hareket etmek istiyorsanız, maltı üç torbaya bölerek ekleyebilir ve her decoction için de torbalardan birinin içeriğini kullanabilirsiniz ama diğer türlüsünde (ve bildiğim kadarıyla genel uygulamada) gramaj konusuna çok takılmıyor insanlar.

2 Beğeni

O zaman, 5-6 kg lik bir malt kullanımı olan bira yapımında, 1,5 - 2 Kg civarı malt alırsak bir kase veya kepçe ile iş görecektir. Suyu kaynama sebebiyle azaldıkça da mayşeden eklemeye devam.

1 Beğeni

En azından ben böyle biliyor ve yapıyorum diyeyim… :slight_smile:

1 Beğeni

Daha ne olsun. Ben maltın bir miktar su çekmesi sebebiyle 5,5/3 aldığımda en azından yarısını malt olur diye düşünüyordum.

Nerden kaldıysa aklımda 1/3 malt kullanılsın ama yarısı su olunca biz normal malt sepetinin 1/3’ünden azını decoction’a almış oluyoruz. Ama bu şekilde de çalışıyorsa zaten söylenecek bir şey yok :slight_smile:

Buna şöyle bir ilave yapayım 63 derecede 30 dk( genel yaklaşım) mayşelendikten sonra alıyoruz 1/3 lük kısmı decoctiona

3 Beğeni

Bu guzel bir detay okdu. Tesekkurler @Durul

2 Beğeni

Selamlar

Yeni olduğum için galiba konu açamadım. Buraya yazmak doğru geldi.

Bugüne kadar yaptığım tüm buğday biralarinda hep karanfil notalarini fazlasıyla aldim ancak hiç muz notalarini alamadim. Muz notalarini ön plana alabilmek için neler yapabilirim? Elimde piyasadan bulabileceğim m21 ya da wb 06 olacak ve decoction yapacak imkanim yok sadece kademeli Maysr yapabilirim.

Yardımlarınızı rica ederim

Açık fermantasyon denenebilir

Hocam ilk gönderide yazan reçeteyi kaynatın ama sıvı buğday mayasını öneririm. Muz için biraz sıcak bölgede(23-24C) fermentasyon öneririm.

3 Beğeni

Maalesef sivi maya bulamıyorum, güzide ülkemizde sadece kuru maya satiliyor :frowning:

Decoction için önerim maltları alırken delikli süzgeç kullanın, sonrasında mayşe az gelirse bir şekilde eklenebilir.

3 Beğeni