Nasrettin Hocayla Diğer Fermente İçecekler: Tepache

Hoca’yı bir gün su dolu kovanın başında, elinde maya ile görüp “Aman hocam ne yapıyorsun?” diye sormuşlar. Hoca cevaplamış:
“Suya maya çalıyorum, hard seltzer yapacağım”. Etraftakiler “Aman hocam yapma, su maya tutar mı?” demiş şaşkınlıkla.

Mesel bu ya, başka bir gün Hoca’yı, bu kez elinde ananasla bir kavanozun başında görüp yine sormuşlar: “Aman hocam ne yapıyorsun?”. Hoca bu, durur mu, ver etmiş cevabı: “Bre zındıklar, suyun maya tutacağına inandınız da, ananaslı suyun tutacağına mı inanmıyorsunuz?”

Zevzeklik bir yana, YouTube cehenneminde algoritmik kayboluşlarımın birinde denk geldim ilk kez. Daha önce bilmediğim, Meksika ve ardyöresinde meşhur bir fermente içecek: Tepache. Yapımı, turşu kurmaktan daha basit. Süreci tamamen vahşi mayalar yürütüyor, sanitasyon yok, sıcaklık kontrolü yok, tam benlik, tembel işi. Eski forumda yanılmıyorsam, “Diğer Fermente İçecekler” şeklinde bir konu vardı. Burada, bulabildiğim en uygun başlık olarak bu başlığa ekledim.

Temel bileşenler, bütün bir ananas (yaprakları sararmış, gövdesi kararmış olmamalı), su, şeker (şeker kamışı veya esmer şeker) ve isteğe bağlı olarak yaprak tarçın. Fermentasyon süreci sonunda % 2-3’lük alkol oranına sahip bir hafif içecek elde ediyoruz. İlk ve son yoğunluk ölçmeden karadüzen bir ortalama sanırım. Zira ben de ölçmedim.

Yapılışı ve malzeme miktarı ise şu şekilde. Yapraklarıyla aldığımız ananası yıkıyoruz. Yaprak kısmını ve dibini kesiyoruz, yaprakları atmıyoruz, sonunda ne yapabileceğimizi yazacağım. Ortasındaki yuvarlak koçana gelene dek, gelişigüzel irice dilimler kesiyoruz. Bunları bir kavanoz ya da tercih ettiğimiz herhangi bir fermentöre yerleştiriyoruz. Koçan kısmını almamak önemli, zira acımsı bir tat verebiliyor(muş). 150 gr. kadar esmer şekeri (şeker kamışından elde edilmiş şeker bulmak benim için mümkün değil) kavanoza ekliyoruz. Ben, şekeri suda eriterek ekledim. Yaklaşık 4 litre kadar su ekleyip, yaprak tarçını da ilave ettikten sonra, kavanozun ağzını, bir müslin bez/tülbent vb ile kapatıyoruz. Koşullar elverirse hava kilide de kullanılabilir. Oda sıcaklığında ve ışık görmeyen bir yerde fermente ediyoruz. Fermentasyon süresi zevke bağlı. Daha şekerli bir tat arıyorsak 2 gün, daha “funky” bir lezzet için 4 gün bekliyoruz. Ardından şişeleyip, 10-15 gün olgunlaştırıyoruz. Şişeleme şekeri eklemeye gerek yok. Maya vahşi olduğu için fermentasyon sürecinde hakimiyetimiz sınırlı. O nedenle şişe bombaları veya şelaleleri ile karşılaşmak olası. Bu yüzden lütfen kendi güvenlik önlemlerinizi alın.

Kendi deneyimim, 4 gün fermentasyon, 10 gün şişede olgunlaştırma süresi sonunda oldukça mayhoş, ilk anda bolca köpüren ancak köpüğü anında kaybolan, yaklaşık 50 cl’lik 7 şişe bol gazlı bir içecekle karşılaşmak oldu. İyi ki şişeleme şekeri kullanmamışım diye şükrettim. Şişe bombasıyla karşılaşmamak için, yaklaşık 15 gün içinde buzdolabına aldım. Sadece 1 şişe deneyip ardından yolculuğa çıktım. O haliyle, benim için sadık tüketicisi olunabilecek bir içecek gibi durmuyordu. Bir şişe daha denedikten sonra değişim olacak mı bilmiyorum ancak pek ihtimal de vermiyorum. 2/3 gün fermente ederek de bir şans daha vermek isterim. Fikir vermesi açısından, meyve aromalı soda veya gazozlara iyi bir seçenek oluşturabileceğini söyleyebilirim. Damak tadında uygun, çeşitli biralar veya başka içkilerle karıştırılarak bir nevi kokteyl olarak da içilebiliyor. Tarçın yerine veya yanında başka aromatik tatlandırıcılar da damağa ve hayalgücüne kalmış, mesela hindistan cevizi?

Ananasın yapraklı kısmına gelince… Onu da bir saksıya dikiyoruz. İstenirse dikmeden önce su dolu bir vazo/kavanoz vb. içinde bekletilerek köklendirebilir. Saksıya dikilen bitkinin yetiştirilmesi mümkün olabiliyor. Ben bu kısmı başaramadım.

Gökten üç ananas düşmüş, birincisi ve ikincisi tembellikten (hadi meşguliyet diyelim) aşırı olgunlaşınca mideye inmiş, üçüncüsü kavanoza girip Tepache olmuş.




25 Beğeni

Vay ananasına? Ne tarifler var bu dünyada. :slightly_smiling_face: :ok_hand:

4 Beğeni

Merhaba sizin tarifiniz biraz farklı gibi. Bende 3 gün içinde yapıcam ancak aşağıdaki videodaki gibi düşünmüştüm. Sizin fikriniz nedir ? . Bu videodaki farklı bir stilimi var yoksa meyveden dolayımı farklılık gösteriyor ?

Bu yazdığınızı yazmadan önce başlığı okuyup eklediğiniz videoyu izlediğinizden eminmisiniz? Başlığı açan kendi araştırmaları sonucu bir yöntem bulup bir deneme yapmış ve paylaşmış. Gönderdiğiniz linkte bambaşka bir yöntem kullanılmış, sizin fikriniz nedir sorusu en hafif tabirle abesle iştigal bence zira başlık sahibi sadece fikrini değil eylemini de paylaşmış bizlerle. Önünüzde iki farklı deneme var.Mantığınız hangisini kabul ederse onu yapın…

8 Beğeni

Yapması en kolayı ama fermente etmesi en zoru, maya besini olmadan yapılırsa hayal kırıklığı yaşanmazı garantili

1 Beğeni

Merhaba, @hozkan’ın linkini gönderdiğiniz videosunda Hard Seltzer yapımı anlatılıyor. Benim sözünü ettiğim içeceğinse Hard Seltzer’la ilgisi bulunmuyor. Fikren bana cazip gelmediği için hiç Hard Seltzer denemedim, o nedenle kıyas yapabilmem de mümkün değil.

4 Beğeni

Bu konunun basligi sarap yapimi sanirim. Cok pardon

Dekstroz ve american ale ile fermante etmede sorun cikarmi cidden ?

Maya besini önermişti sonradan @hozkan abiler de

Başlık konusunu ben karıştırdım korkarım…
Başka bir yerden taşıdım ilk gönderiyi ama başlık yanlış yönlendiriyor gerçekten de…
Düzelteyim hemen…

Ama başlık güzeldi de

1 Beğeni

Evet kesinlikle de yanlıştı işte…
Başka bir şeye dönüşüyordu.
İnsan hatasını da bilebilmeli yeri geldiğinde.
Başka güzel başlıklar bulurum ben size, hiç merak etmeyiniz. :slight_smile:

1 Beğeni

Kac gram civari gerekiyor

Gene benimi trolluyorsunuz anlamadim.

Ürün içeriğinde yazıyor olması lazım

2 Beğeni

Ne haddimize eline su dökemeyiz…

Hayır hocam.
Anlamanız gereken temel şey bizim kimseyi tröllemediğimiz.
Başlığı ben yazmıştım ve Hard Seltzer videosu paylaşmanıza neden olduğu için de yanlış yönlendirdiğini düşünüp değiştirdim.
Yani dediğimden ibaret olan biten.
Biraz daha dikkatli okumayı denerseniz daha iyi olacak.

7 Beğeni

Merhaba konuyu tamamen okudum ve hard seltzer ile ilgili oldugunu dusundugum icin videoyu paylastim ve yöntemleri farkli olduğu için 2 sinden birinde hata olduğunu düşünüp yazdim. Başka konularda yapılmış olan yorumlardan dolayi boyle dusunmus olabilirim. Tesekkurler.

:slight_smile: Her ne kadar hazır kit ile bira yapanlarıda küçümsemediğinizi söylesenizde. İçinizdeki derinlikten öyle olmadığını anlayabiliyorum. Şahsi fikrim populizm çok yüksek bu forumda. 5 10 yıllık üyeler birbirlerini koruyor gibi hissediyorum. Ankaradaki buluşmada birbirimizi daha iyi tanıyabileceğimizi düşünüyorum.

Kit ile bira yapma aşağılık kompleksinizi anlayamıyorum. Sizi tedavi etme gibi bir çabam da yok benim. Evet ben tam tahıl bira yapıyorum ve bu çok yüce bir olay. Müthiş bir şey tam tahıl bira yapımı. Çünkü piyasadaki kit türlerine bağlı kalmıyorsunuz. Mesela piyasada balkabaklı bira kiti yok, ıhlamurlu veya safranlı bira kiti yok. Ama ben bunları tam tahıl ile yapma imkanına sahibim.

Herhalde bunları duymak istiyorsunuz.

7 Beğeni