Neden Hava Kilidinde Hareket Yok?

Fermentasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamanın yegâne yolu hidrometre kullanmaktır.

Hava kilidi, fermentasyonu devam eden mayşenin havayla temas etmesini olabildiğince engellemek amacıyla hazırlanmış bir aparattır. Her ne kadar hava kilidinde göreceğiniz hava akışı fermentasyonun başladığına işaret edecek olsa da, hava kilidinde herhangi bir aktivite olmaması fermentasyonun başlamadığını ya da fermentasyonla ilgili bir sıkıntı olduğunu göstermez.

Hava kilitlerinin iş görme prensibi son derece basittir ve içerisinde bulunan sıvı ve basınç farkları sayesinde dışarıdan fermentöre hava girişini engellerken, fermenterde devam eden fermentasyon sürecinde üretilen karbondioksidin çıkabilmesine imkân tanırlar.

Temel anlamda, en sık kullanılan iki çeşit hava kilidi vardır.

  • İki parçadan meydana gelen hava kilitleri
  • Üç parçalı hava kilitleri

Mayayı x gün önce attım ancak hava kilidinde herhangi bir hareket yok.

Öncelikle sakin olun. Fermentasyonun başlaması arkadaşlarınızın söylediğinden, bira yapım kılavuzlarında ya da web sitelerinde anlatılanlardan veya sizin umduğunuzdan daha uzun sürebilir ve hiç hava çıkışı gözlemleyemeden gerçekleşen fermentasyonlara da rastlanabilir.

Hava kilidinde herhangi bir aktivite olmaması, sadece kova içindeki basıncın dış basıncı yenebilecek düzeyde olmadığını gösterir.

Hidrometreniz olmamasına rağmen fermentasyonun başlayıp başlamadığına dair bazı ipuçlarını görmeye çalışabilirsiniz. Örneğin:

  • Kovanızın kapağında hafif de olsa bir şişme var mı?
  • Bir fener ya da kuvvetli bir ışık kaynağını kullanarak kovaya baktığınızda, şerbet / şıranın üst sınırında köpüklenme ya da çizgi şeklinde bir iz görebiliyor musunuz?

Bu göstergeler varsa, fermentasyonun başladığına kanaat getirebilirsiniz ancak bir kez daha tekrarlamakta yarar var, emin olmak için bir hidrometre sahibi olmalısınız.

Fermentasyonun başladığına emin olmak için hidrometre ile ölçüm yapmalısınız ama bunun için de acele etmeyin ve fermentasyonun gerçekleştiği ortamı kendi başına bırakıp bir çay doldurun kendinize.

Merak edecek bir durum yok, her şey yolunda çok büyük ihtimalle.

İhtiyacınız olan yegâne şey sabır…


Fermentasyonun başladığına dair herhangi bir fiziksel belirtinin olmayışı pek çok şeyden kaynaklanıyor olabilir.

Hava kilidinizde hareket yoksa, fermentasyon sonucu ortaya çıkan karbondioksit başka bir yerden, örneğin yerine düzgün yerleşmemiş hava kilidinin yanından ya da yerine tam olarak oturmayan kapağın çevresinden tahliye oluyor olabilir. Bunun bir diğer olası sebebi ise hava kilidinde fazla sıvı bulunmasıdır.

Endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok zira bu durum biranızı etkileyecek bir sorun değildir.

Öncelikle hava kilidinizin düzgünce yerleşmiş olup olmadığını ve kapağın olması gereken şekilde yerleştirildiğini kontrol edin. Hava kilidinizdeki sıvı miktarı uygun düzeyde olsun.

Bunlarla ilgili bir sorun göremiyorsanız, muhtemelen fazla acele ediyorsunuz.

Her şeye rağmen çok büyük bir endişe içerisinde olmaya devam ediyor ve bir şeyler yapmadan duramayacağınızı hissediyorsanız, hava kilidinin dip kısmına teflon bant ve kova kapağınızın etrafına streç film sarıp olası kaçağı engellemeyi deneyebilirsiniz.

Bittiyse çayınızı doldurun ve sabırla beklemeye devam edin.

25 Beğeni

Fermentasyonun 4. günündeyim, dakikada 10 yüz bin baloncuk çıkıyor hocam, ne yapmalıyım? İlk soran olmak istedim

5 Beğeni

Ne yazık ki çöp olmuş biranız.
(ilk diyen olmak istedim)

4 Beğeni

Hocam o zmn lahama mı yani?

2 Beğeni

Hiç şüphe yok ki…
Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Zahmet edip yapmışsınız, dökmek olmaz.

3 Beğeni

4.defa kit kurdum ve daha yeni ilk defa hava kilidinden baloncuklar çıktığını farkettim.Starsan sıktığımda bir süre sonra baloncuklar görmeye başladım.Pek üstüne düşmemek gerektiği söyleniyor.Belli ki conta gevşemiş bir dahakine yeni sipariş ederim artık.Şu an çözüm olarak bal sürdüm etrafına bakalım bir sıkıntı olmayacakır.

Hava kilidinin contaya girdiği yere teflon bant saracaksınız hocam.

1 Beğeni

5gönderiler yeni bir konuya bölündü: Hava Kilidinde Neden Fazla Aktivite Var

1 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Neden Hava Kilidinde Çok Aktivite Var?

Üstadlara bir sorum var bir ale birayı 18 in altında uzun süre tutarsak 12-15 civarlarında dolayısıyla fazla hareket olmayacaktır fakat merakım şu yönde bu hareketsizlik tat profiline olumsuz olarak yansır mı? yoksa iyi olur bu da lageringe benzer bir durum diyebilir miyiz?

Üstad olmamakla birlikte, fermentasyon başlangıcından itibaren söylediğiniz sıcaklıklarda duracaksa korkarım süreç tamamlanamayacaktır mayaların bu sıcaklıkta uyku moduna geçmelerinden dolayı. Fermentasyon bittikten sonra ise kastınız, ben sizin yerinizde olsaydım kovayı iyice soğutup(1-4 derece arası) cold crash işlemi uygulayıp daha berrak bir şekilde şişeleme yapardım.

3 Beğeni

hocam durumu biraz açabilirim sanırım evde olmadığımız anlarda malum doğalgazın 850 tl gelerek bizi baya şaşırtması sonucu eşimle artık evde olmadığımız zamanlarda doğal gaz yakmamaya karar verdik bunun sonucunda da kovanın bulunduğu oda sadece günün belli saatleri 18-20 derecelere gelebiliyor. Ev biracılığında fazla sıcaklığın kötü tatlar ürettiğini ve sıcaklık dengesizliğinin iyi olmadığını biliyorum fakat bu daha önce hep yüksek sıcaklıklar için konuşuldu şimdi ise tersi bir durum mevcut bu oluşacak 12-20 arası dalgalanma bize kötü tatlar olarak döner mi acaba diye kafamda soru işaretleri oluştu.

2 Beğeni

Kullanılacak maya önemli olmakla beraber benim önerim sıcaklığı sabit tutabilmek adına kovayı sarmanız ya da izolasyonlu (straforla kaplanmış) kutuya koymanız. Bu şekilde en azından ısıyla alâkalı dalgalanma olmayacaktır.

5 Beğeni

Sabit 15 derecede dursa çok da güzel olur belki süreç biraz uzar ama 12 dereceler sıkıntı, bir de bu ısı dalgalanmaları istenmeyen tatlara sebep olabilir

3 Beğeni

En iyisi stabil sıcaklık, maya da önemli tabi, lallemand nottingam ale maya olmasına rağmen 10 C bile çalışır, keza kölsch mayaları da öyle.

Ben fermenteri kullanmadığım ayrı bir odaya koyup peteği kapatıyorum, sıcaklık 15’i geçmiyor o zaman, kova içi de 16-17 max oluyor.

10 gün kadar böyle mayalayıp sonra peteği açıyorum mayalar biraz hareketlensin diye.

Eğer müsait oda yoksa arkadaşların dediği gibi izolasyonlu bir kutu da ısı kaybını azaltır.

8 Beğeni

ısıtma yeleği ve termostat ile işi çözdüm sayılır arkadaşlar sıcaklık dalgalanmaması için umarım ısıtma yeleği işini yapar ve güzel bir bira içeriz yazan fikir belirten herkese teşekkürler.

7 Beğeni

Merhabalar,
Dün pilsner kitini yaklaşık 6 7 ay önce yıkanmış k97 ile kurdum . 28 saat oldu ama hala krausen oluşmamış ve hava kilidinde hareket yok . Hidrometreyi geçen gün kırdığım için henüz sipariş vermedim o yüzden ölçüm yapmadan kurdum. Maya yi 16 C de ekledim. Sıcaklık şuan 19 C de . Elimde k97 yok sizce ne yapmalıyım?

6-7 ay önce yıkanmış mayanın çoktan mefta olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Elinizde her zaman yedek maya bulundurmanız ve maya uyandırma yaparak yıkadığınız mayanın çalışırlığını kontrol etmeniz iyi olur.

Sıcaklık kontrolü yapabilecekseniz aynı markanın w34/70i, yapamayacaksanız us-05i iş görür. Bu mayalara çok hızlı ulaşamayacaksanız kitinizin yanında gelen mayayı vakit kaybetmeden kullanmanız daha sağlıklı olur.

Elimde 34/70 1 paket var o da yeterli gelmez diye düşünüyorum ama Us05 ve S04 yeteri kadar mevcut. Sizce biraz daha ısıyı yükseltip beklemeli miyim yoksa vakit kaybetmeden değişik bir maya mi ilave edeyim

Acele etmemelisiniz. Beklemelisiniz.