Sevgili arkadaşlar,
Evde nitro sistemi kurmaya çalışıyorum ama karışım gaz bulmakta zorlanıyorum. Ankara’da ikamet ediyorum. 50L altında hizmet veren yok araştırdığım kadarıyla. Tecrübesi olanlar paylaşırsa sevinirim. Bulamazsam en son çare 8gr nitrojen kartuşla 10L fıçıda deneyeceğim.
Merhaba,
Bursa’da aynı dertten muzdaribim. 3 LT bir tüpüm var ama toplu dolum yapıldığı için sizin de bahsettiğiniz gibi 50 LT altı tüpe dolum yapamadıklarını söylüyorlar. (ORSEZ)
Bunu yapabilen, bulabilen biri var mı acaba? Yoksa kimse nitro stout yapmıyor mu aramızda?
Nitrojen tüpleri karışım gazdır. 30/70 ya da 40/60 (karbondioksit/azot) olacak şekilde kişisel tercihe göre dolduruluyor. Bu yüzden küçük hacimli tüplerin bitmesi çabuk oluyor. Çünkü 3 litrelik tüpün içerisinde 30/70 oran için 0.9 litre CO2, 2.1 litre N oluyor. Gazlandırma sadece CO2 ile olduğundan çabuk bitecektir.
Firmalarda dolumu ise anında yapılamıyor. Karışım gaz tüpünü bırakıp 3-4 gün sonra alabiliyorsunuz. Ben bulunduğum ilde (Gaziantep) 5 litrelik tüpe dolum yaptırabiliyorum. Ayrıca bu işi sürekli yapan ficibira dan destek alabilirsiniz.
“Nitrojen tüpleri karışım gazdır.” İfadesi bu tüpler karışım gazı için de kullanılabilir anlamına mı geliyor? Yoksa örneğin bu ürünü Azot Tüpü 10 Lt - Nestay Online direkt stout için kullanabilir miyiz? Ben bu ürünü saf nitrojen gibi düşünmüştüm mesela. Yanlış mı anladım? Kafam karıştı
Direkt azot tüpünü alıp kullanamazsınız. Yukarıda yazdığım gibi gazlandırmada CO2 şart. Kısaca nitro deniyor ama karışım gaz aslında. Hatta CO2 tüpü ile gazlandırmada 10 psi seçerken, karışım gazda 30 psi civarını seçiyoruz.
Tüp çabuk bitmesin diye ilk bir kaç gün CO2 tüpü ile gazlandırıp sonra karışım gazlı tüpe bağlayabilirsiniz. Ama sadece azot kullanamazsınız.
Çok teşekkürler. Belki saçma bir soru ama, karışım gaz bulamayanlar için alternatif çözüm olabilir mi düşüncesiyle tamamen meraktan soruyorum. Bu mantıkla co2 ile gazlandırıp daha sonra azot basarak “nitrolu” bira yapmak mümkün mü?
Peki ben de soruyla cevap vereyim. İlk bir kaç birayı gazlı içtikten sonra gazsız içmek ister misiniz?
Cevabı yukarıda verdim ama siz ille de onaylatmak istiyorsanız maalesef olmaz. Sürekli cornylerde tüp değişimi gerekir ki bu da düzensiz gazlanmaya sebep olur.
Daha önceki denemelerimde tüm cornylere karışım gaz basıp sonrasında CO2 tüpü bağlayıp gözlemlediğimde görsel olarak yer değiştirmeler oluyor ama o kremamsı doku olmuyordu.
FıçıBira karışım gazlı tüp satıyor ama dolum için ya şehrinizde bir yer bulmanız lazım -ki onu bulursanız zaten oradan almanıza da gerek yok, ya da her dolumda İstanbul’a göndermeniz gerekecektir.
Aslında co2 ile gazlandırınca çözünmüş co2’nin sıvıdan ayrışmayacağını düşünmüştüm. Öğrenmiş olduk. Uzun uğraşlar sonucu bir yer buldum. İlginiz ve sabrınız için teşekkürler