Nitro Stout Kuramıyorum

Sevgili arkadaşlar,
Evde nitro sistemi kurmaya çalışıyorum ama karışım gaz bulmakta zorlanıyorum. Ankara’da ikamet ediyorum. 50L altında hizmet veren yok araştırdığım kadarıyla. Tecrübesi olanlar paylaşırsa sevinirim. Bulamazsam en son çare 8gr nitrojen kartuşla 10L fıçıda deneyeceğim.

Merhaba,

Bursa’da aynı dertten muzdaribim. 3 LT bir tüpüm var ama toplu dolum yapıldığı için sizin de bahsettiğiniz gibi 50 LT altı tüpe dolum yapamadıklarını söylüyorlar. (ORSEZ)

Bunu yapabilen, bulabilen biri var mı acaba? Yoksa kimse nitro stout yapmıyor mu aramızda?

Nitrojen tüpleri karışım gazdır. 30/70 ya da 40/60 (karbondioksit/azot) olacak şekilde kişisel tercihe göre dolduruluyor. Bu yüzden küçük hacimli tüplerin bitmesi çabuk oluyor. Çünkü 3 litrelik tüpün içerisinde 30/70 oran için 0.9 litre CO2, 2.1 litre N oluyor. Gazlandırma sadece CO2 ile olduğundan çabuk bitecektir.
Firmalarda dolumu ise anında yapılamıyor. Karışım gaz tüpünü bırakıp 3-4 gün sonra alabiliyorsunuz. Ben bulunduğum ilde (Gaziantep) 5 litrelik tüpe dolum yaptırabiliyorum. Ayrıca bu işi sürekli yapan ficibira dan destek alabilirsiniz.

2 Beğeni

“Nitrojen tüpleri karışım gazdır.” İfadesi bu tüpler karışım gazı için de kullanılabilir anlamına mı geliyor? Yoksa örneğin bu ürünü Azot Tüpü 10 Lt - Nestay Online direkt stout için kullanabilir miyiz? Ben bu ürünü saf nitrojen gibi düşünmüştüm mesela. Yanlış mı anladım? Kafam karıştı :slight_smile:

Direkt azot tüpünü alıp kullanamazsınız. Yukarıda yazdığım gibi gazlandırmada CO2 şart. Kısaca nitro deniyor ama karışım gaz aslında. Hatta CO2 tüpü ile gazlandırmada 10 psi seçerken, karışım gazda 30 psi civarını seçiyoruz.
Tüp çabuk bitmesin diye ilk bir kaç gün CO2 tüpü ile gazlandırıp sonra karışım gazlı tüpe bağlayabilirsiniz. Ama sadece azot kullanamazsınız.

3 Beğeni

Çok teşekkürler. Belki saçma bir soru ama, karışım gaz bulamayanlar için alternatif çözüm olabilir mi düşüncesiyle tamamen meraktan soruyorum. Bu mantıkla co2 ile gazlandırıp daha sonra azot basarak “nitrolu” bira yapmak mümkün mü?

1 Beğeni

Peki ben de soruyla cevap vereyim. İlk bir kaç birayı gazlı içtikten sonra gazsız içmek ister misiniz?
Cevabı yukarıda verdim ama siz ille de onaylatmak istiyorsanız maalesef olmaz. Sürekli cornylerde tüp değişimi gerekir ki bu da düzensiz gazlanmaya sebep olur.
Daha önceki denemelerimde tüm cornylere karışım gaz basıp sonrasında CO2 tüpü bağlayıp gözlemlediğimde görsel olarak yer değiştirmeler oluyor ama o kremamsı doku olmuyordu.
FıçıBira karışım gazlı tüp satıyor ama dolum için ya şehrinizde bir yer bulmanız lazım -ki onu bulursanız zaten oradan almanıza da gerek yok, ya da her dolumda İstanbul’a göndermeniz gerekecektir.

1 Beğeni

Aslında co2 ile gazlandırınca çözünmüş co2’nin sıvıdan ayrışmayacağını düşünmüştüm. Öğrenmiş olduk. Uzun uğraşlar sonucu bir yer buldum. İlginiz ve sabrınız için teşekkürler :slight_smile:

1 Beğeni

Merhabalar.
Karışım tüplerdeki 40/60 yada 30/70 co2 N2 oranları; gaz fazındaki hacimsel oranları mıdır? 55-60 bar basınçta co2 sıvı fazda ancak bu basınç değerlerinde N2 gaz fazındadır. Bu 40/60 yada 30/70 konusunda beni aydınlatabilir misiniz?

1 Beğeni

30/70 ya da 40/70 co2/azot yüzdesini belirtiyor. 55-60 bar derken sanırım psi demek istediniz. Birayı co2 ile gazlandırdırırken yaklaşık 10 psi verecek şekilde hesaplamanız gerekir. Yani karışım gazda 30/70 için yaklaşık 30-32 psi, 40/70 de ise 25 psi a denk gelir.
Belli bir basınç ve sıcaklık olmazsa her ikisi de gaz halinde kalacaktır.

Menegin önceliklr teşekkür ederim ancak
kastettiğim o değildi. 1 bar=14.5 psi eşit. C02 tüpü 60 bar yaklaşık 800-900 psi basınç altında ve bu basınçta co2 nin çok büyük bir bölümü sıvı halde. Bu basınçta azot sıvı hale gelemiyor. O nedenle sormuştum.

Tamam da, bunun nitro stout ile ne alakası var? Sıvı hâle geçmesinin bize ne faydası var? Ayrıca bizim birada o kadar basınç altında işimiz yok. Ben bize lazım olan kısmından bahsediyorum. Bu sorunuzun cevabının burada verilebilmesi pek mümkün değil gibi, genelde tadın peşinde bu forum ahalisi.

Doğrudur, bir alakası yoktur!

Bende bu tüpü aldım, önce @menegin’nin önerdiği gibi normal şekilde gazlandırdım, sonra da bu nitro tüp ile servis etmeye başladım. İlk fıçı denemem için çıkan sonuç hoşuma gitti, servis gazını önce 50-60 psi gibi yüksek tutmuştum, fazla geldi, 20-30 psi civarı iyi sonuç veriyor. Sadece servis amaçlı bile kullanırken nitro gaz çabuk azalıyor…

2 Beğeni

augurs mesele bu zaten; azotun çabuk bitmesi! Karışım tüp de olsa başlangıçta ve bitişe doğru co2-N2 yüzde oranları aynı kalmıyor, dolyısıyla "tat"da aynı olmuyor. Derdimizi anlatamadık vesselam!

Yazılanları okudum. Sayısalcı olmamama rağmen anladım sanırım. Ve denilenler varsayımsal olarak bana doğru geldi. Ama ben aktif olarak 1.5 yıl kullandığım nitro tüpüm bitmedi.
Oranların değişmesi olayı teorik olarak olabilir evet ama pratikte ben bir farkını göremedim şimdilik.
Tüm söyleyeceklerim bu kadar ve saygılar.
PS; inşaat mühendizi ne anlar kimyadan

2 Beğeni

Kimya kimsenin tekelinde değildir!
#ibrahimkeloğlantutuklansın

1 Beğeni

Aferin size Doktor Bey. Fakat soruya dikkat ederseniz 40/60 ve 30/70 konusu sorulmuş. Ben de o konuda bildiklerimi paylaştım. Hatırlarsanız karışım gaz tüplerimizi beraber almıştık. Hâlâ benimki de dolu ve en az 6 keg kullandım ve birini de hep beraber Antakya’da tükettik, sanırım onda da sorun olmadığını herkes görmüştür.
Neyse, karışım gazı aldığım firmadaki Reşat Bey i aradım ve sordum. Karışım gazları özel yöntemlerle doldurduklarını söyledi ve çok açık bilgi vermedi. Bilip bilmediğini açıkçası ben de bilmiyorum ama benim bilmem gereken kısmı bira içmeme yetiyor.
Bu yüzden de bildiğim kısmları paylaşabiliyorum :wink: Bu yüzden lütfen kusura bakmayın!

4 Beğeni

Doktor bey tevazu gösteriyorsunuz :slight_smile: hemodinami hidrodinamiğin özel bir alanıdır bildiğiniz gibi, fiziksel prensipleri aynıdır.