Olcun DIPA Reçetesi

Brewfather otomatik hesaplıyor mineralleri.

2 Beğeni

Zamaninda bir youtube videosunda bu proogramdan bahsetmistiniz. Direk su kadar gram gypsum epson ekle kismini goremedim. Bir daha bakacagim.:relaxed:

2 Beğeni

Link için teşekkür ederim. Bazen önündeki göremiyor insan.

1 Beğeni

Ne demek hocam, forumun amacı bu zaten. :slight_smile:

1 Beğeni

C.tesi kısmetse kaynatacağım DIPA için yapılmış su kimyası bilgisi aşağıda yer almaktadır. Program Grainfather

1 Beğeni

TT nin en güzel taraflarında biri, ben olsam şunu değilde bunu eklerim diyerek hazırlanan reçeteler.

Yurtdışındaki Craft Bira barlarında beğenerek içtiğim yüksek IBU lu DIPA ların bir örneğini yapmak biraz eldeki şerbetçi otlarını azaltmak için bu türe giriştim.

2 adet biraz çamurda ihtiva eden 50 ml lik WLP001 tüp erlene döküldü. Bu akşam itibariyle Cold crush e alınacak. Maltları kırıp, cuma akşamından makinayı kuracağım. Sabah kaltığımda suyun ısınmış bir şekilde bulmayı planlıyorum.Sabah kahvaltı hazırlanırken bir taraftan da mayşeleme başlasın. :blush:

Reçetenin en son halini inceledikten sonra, biraz daha puslu (hazy) bir görüntü ve biraz daha dolgun (mouthfeel) bir tat elde etmek için 400 gr kadar ezilmiş yulaf eklemeyi düşündüm. Ek olarak reçeteye 5 gr kadar ascorbic asit eklemeyi planlıyorum. Bunda amacım, şerbetçi otlarının tamamen kaybolma süresini bir derede olsa azaltmak. Bir kısım yabancı bira forumlarında, bu pratiği uygulayan ve memnun kalan bira severler olduğunu gördüm.Ve reçeteyi güncelledim.

Fakat dikkatimi çeken, Brewfather ile grainfather verileri birbirini tutmuyor. Hangisi doğru siz daha iyi bilirsiniz.

Reçete şu şekilde oluştu.



3

3 Beğeni

Bunu kaynatmada eklemek istediğine emin misin? Ben sıcaklık ve oksijene aşırı duyarlı diye biliyorum. @Gulendam dan yardım isteyelim en iyisi.

2 Beğeni

Ascorbic acid acts as a preservative and is used to reduce the risk of oxidation in your bottled beer or wine. Oxidation can leave off aromas and off taste in beer and wine. Ascorbic Acid is an organic acid with antioxidant properties. It is also known as vitamin C. Use 1 teaspoon per 5 gallons. Add when bottling your beer or wine.

Solutions of ascorbic acid should always be freshly prepared and treated into the bulk of the beer without delay, if possible metering into the flow of beer to tank.

Anti-oxidant treatment is more efficient when added before the beer has had contact with air, i.e. as soon as practicable after fermentation.

3 Beğeni

Kaynatmada kullanılmaz. Çünkü güçlü bir antioksidan. Havayla teması halinde , havadaki oksijeni baglar ve işi biter. Şişeleme aşamasında kullanilir ama aromayi narenciyeye doğru etkiler diye biliyorum.
Gerci kullanılan miktar ve stilde tatta farkedilme esigini geçmez zannımca

6 Beğeni

Küçük bir düzeltme geliyor.

“I use some ascorbic acid in all my IPAs and Pale ales. It helps them retain that vibrant hop aroma and flavor longer imho…I use some ascorbic acid in all my IPAs and Pale ales. It helps them retain that vibrant hop aroma and flavor longer.I add to the receiving vessel after the primary. Be it “secondary” for dry hopping or the keg. I add it first and let the transfer mix it in.”

Amount: 1 tsp per 5 gallons

Dolayısyla, birayı fıçıya almadan önce ekleyeceğim. sonra Oksijeni fıçıdan tahliye edeceğim ve birayı kapalı transferle onun üstüne alacağım. Hedefim, “vibrant hop aroma and flavor longer” idi. Ancak okuduğum başka yorumlar, kaynatılacak biranın biraz deneysele doğru ilerleyeceğini hissettirdi. Yoksa birada sülfür tadını kim ister :slight_smile: … Dolayısıyla kullanmamam gerektiğini düşünmeye başladım…

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

2 Beğeni

1075 OG ile fermentere girdi. Ama son urun yaklasik 22 litre cikti.

Preboil 1068 idi. Yaklasik 28 litre ile kaynama basladi. Istanbul musluk suyu 34 C ye kadar sirayi sogutmama izin verdi.

Yarin sabah 18 derece de WLP001 maya ekleyecegim.

2 Beğeni

Dry hop fermantasyon tam bitmeden, Kapalı transfer ise doğru şeklilde yapılırsa C vitaminine gerek yok bence, Bildiğim kadarı ile ticari biralarda da C vitamini eklenmiyor. Baştaki iki yöntem oksijeni elimine ediyor. Ayrıca fermantasyon akabi fıçıda gazlanacağı için hep 4-5 derecede duracak, Bu bile oksidasyonu ciddi yavaslatıyor. Dolayısı ile bu şartlarda o biranın okside olması için uzun zaman gerekli, Oksidasyon olmayınca Hop aroma da zarar görmüyor.

Ben C vitamini kullanımını Hop ağırlıklı biralardaki aroma kaybını azaltabilir mi acaba diye düşündüm. Zira geçmişte bunu deneyip başarıya ulaşan bir kaç kişi hatırlıyor gibiyim. 300 + şerbetçi otu kullanınca onun bir şekilde fıçıda kalmasını istiyor insan ancak zamanla o otlar uçuyor.

Bugun FG aldım. 1010 olmuş. Direk Cold crush’e davettim ettim. C.tesi öğlene kadar ki yakşalık 40 saat cold crush te kalır sonra fıçılanır. Yanlız ilk kez bu bu birayı yine yaparım dedim. Alkol etkisi hiç yok. ABV 8,53 bu arada.

Maya fena çalışıyor. Merak ediyorum bu Chico mayası 1056, US05 WLP001 hepsi aynı mı sonucu mu veriyor. Eh öyle ise US05’i 4 USD ye almak varken neden WLP001’e 8 USD ödeyelim.

1 Beğeni

Bu bahsettiğiniz mayaların hepsinin kökeni (us-05,wlp001 vs…) Siebel Enstitüsü isimli bir üniversitesinin Bry-97 isimli bir suşundan pasajlandığından bahsediliyor. Siebel Enstitüsünün bu suşunu resmi olarak kullanan firma ise Lallemand olduğu bahsediliyor. Siebel institute of technology. LalBrew® BRY-97 West Coast Ale Yeast

Mutlaka firmalar pasajlamalar sonrası daha farklı karakterde hatlar yaratmış olsalarda çok farklı olmadıklarını düşünüyorum.

5 Beğeni

Aramak neydi emekti. Öncelikle düzgün sorgulamadan bu merakı sizlerle paylaştığım için özür dilerim.

Yazılarını ilgile okuduğum Brusolophy’de bunu merak etmiş ve bir test yapmış. Aşağıda ulaştığı kanaati sizlerle paylaşıyorum.

“The beer fermented with WLP001 was very clean, allowing the malt and hops to take a starring role; while I’d still describe the US-05 fermented beer as clean, it had an interesting spiciness to it, not necessarily phenolic, and it was quite subtle. My preference when choosing blindly was consistently for the WLP001 fermented beer.”

WLP001!in temiz, içindeki malt ve şerbetçi otu aromalarını öne çıkaran bir iş çıkadığını buna karşılık, US05 ile mayalanmış biranın, temiz ve ilginç bir şekilde baharatlılık içerdiğini belirtiyor. Ek olarak daha az gövdeli olduğunu, ve gerektiği kadar fenol içermediği bilgisini veriyor.

kısaca varsa 001 yoksa 05 ten devam. :laughing:

6 Beğeni

Dün 1010 FG ile bitmiş 15 psi basınç altında 15 gün gazlanmış DIPA’yı deneme fırsatı buldum. Tadı hoşuma gitti. Ancak 1010 FG’ye rağmen hala tatlılık var. Biraz daha az olmasını tercih ediyorum sanıyorum. Belki yanlış okudum ve 1012 idi. ancak bir sonraki sefer 1008’i test edeceğim.

Fırsat bulursam görseli paylaşacağım.

Yanlız ağızdaki dolgun tada etkisi hayli iyi. Ama o tatlılığın bir tık arkadan gelmesi birayı daha dengeli bir bira haline getirecektir.

Bir sonraki sefer buna dikkat ediyor olacağım.

3 Beğeni

Merhaba hayat suyun değerlerine nerden ulaştınız?

Etiketinde yazıyor büyük kısmı.
Web sitesinde olabilir.
Birkaç yıl önce bir su kalite araştırması vardı, orada tüm markalarla alakalı bilgiler yer alıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
Google da yardımcı olmaya çalışır muhtemelen.

1 Beğeni

Etiketlerde kalsiyum magnezyum gibi başlıklar olmuyor. Google a da baktım ama göremedim. Teşekkürler

1 Beğeni