Orval (Klon) Denemesi

Engin o zmn fg çok inecek, tripel tripel quadrupel quadrupel olmaktan çıkacak artı brettin getirdiği aromalar tatlar oluşacak, tabi orvalse mevzuu o ayrı

1 Beğeni

Fg değişmiyor, ölü maya, tortu içinden ayıklanıyor sadece. Fg aynı kalıyor. Sonuçta değişen maya yok, bitmesi gereken yerde bitiyor.

Trippel diyelim 1011 bitti brett bunu minimum 1004 lere kadar indirir abi nasıl değişmez, saccaromyceslerin sindiremediği ne varsa parçalayacak neticede, değişen maya yok derken atıyorum wlp 530 la fermente edip brett ekleyince nasıl değişmiyor anlamadım

Brett’den hiç anlamadığım için soracağım, çok uzun fermanterde beklersen dibine kadar brett çalışır diyorsun, peki 1.020 gibi Brett ekledin ve 1.008-1010 gibi de şişeledin, Brett şişe de çalışmayacak mı? Çalışması risk yaratmayacak mı?

Tripele bret eklemiyoruz, tripel ve quadrupel de yapılan uygulamalar bunlar. Yani 10 ⁰C de 4 hafta bekletmek. Lagering den farklı bir uygulama. Cleaning de deniyor. Orvalde de ilk maya ve tortuyu santrifüj ile ayırıp brett eklemesi yapılıyor. Ben ilk fermentasyon bittiğinde 4⁰C de 1 hafta kadar dinlendirip brett eklemesi yapıyordum. Neticede santrifüj etme şansım yok. Tripel ve quadrupel lerde uygulanan işlem bunda da uygulanabilir diye belirttim. Bugün yapacak olsam o sistemle yaparım, sonra yine 4⁰C de bekletip brettlerim.

Yaratıyor zaten, o yüzden farklı şişe kullanıyorlar. Brett 1.000 lere düşürüyor, hatta daha da düşürebiliyor. Onu tahmin etmek zor. O yüzden ben fermenterde 6 ay bekletmiştim.

1 Beğeni

BB’nın sattığı şişeleri görmüşmüydün? Bu şişeler daha kalın, dediğin özelliği sağlıyor olabilir mi acaba…

1 Beğeni

Kaiser şişeleri kastediyorsan onlar olmaz. Belçika şişeleri daha ağır. Tabii her Belçika şişesi değil. Benim elimde ağır şişelerden toplasan 10 tane çıkmayacağı için riske girmeyip fermenterde beklettim ve o şekilde şişeledim.

1 Beğeni

Şu şişeler normal şişelerden hem daha kalın hemde ağır gibi geldi bana. Gerçi tartmadım hiç :thinking:

1 Beğeni

Yok bu şişelerin genelde boyun kısmından yukarısı kalın ve bu yüzden ağır olabiliyorlar. Benim bahsettiklerim ağırlıklı olarak 33 lük şişeler. Duvel de sanırım normalden ağırdı, normalde tombul efeslere benziyor şişesi ama daha ağır. Örnek olması açısından şu şişe var;
UT83uPlXHtaXXagOFbXt.jpg_960x960

1 Beğeni

2018 de bu birayı alıp içmiştim… Harika ötesi bir bira adamlar yapıyorlar ya… Şişesi halen durur arada dolduruyorum kullanıyorum.

1 Beğeni

Beett 1004-1002 lere düşürüyor, ama 2 ay yetiyor bence ve evet brettler içşn genel olara en ideal sıcaklık 20 derece

Uğur brett sorunca ben öyle anladım ne alaka dedim

Sen de benim yaptığım hiçbir şeyi beğenme :slight_smile:

1 Beğeni

Ben ikinizin de yaptığı biraları beğeniyorum :blush:

1 Beğeni

5 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Weizenbock vs Weizenbock v2

Senin biraları beğenmeyen taş olur

1 Beğeni

20 karakterlik estağfurullah,

Şubat 22 de yaptığım Orval denemesi maalesef hayal kırıklığı oldu. Sanırım elimdeki wlp 510 bozulmuş ve beklenenin çok altında SG (1.002 gibi) bitirmesine rağmen brett ile buluşturmuştum. Fakat çok olumsuz sonuçlar aldım, bazı şişeler hiç gazlanmadı, bazıları sirkeleşti, çok azı ise gazlandı. Gazlananlarda brett etkisi vardı ama açıkçası istediğim tadı yakalayamadım. Son olarak @ers ile konuştuğumda şişeleri (40 adet 33 lük) fıçıya döküp orada gazlandırdıktan sonra şişeleme yolunu denemeye karar verdim. Çok umutlu değilim ama denemek lazım. Yoksa hepsini kolonya olarak kullanacağım.

Yeni denemeyi bu sene biraz farklılaştırdım.
Kaynak olarak ana siteyi baz aldım. İlgilenenler için paylaşayım.

Reçete;


Sitede tek kademe 65⁰C de mayşelemeyi görünce ben de kademeleri kaldırdım. Elimde kalan son styrian goldings e ilave golding şerbetçiotu kullandım. Wlp 510 sorunlu olunca wlp 530 ile fermente etmeye karar verdim.

Mayşeleme;

Kaynatma;

Candi;


Bu sefer 18⁰C de başlattığım fermentasyonu önce 22⁰C ye çıkarıp daha sonra 4⁰C ye düşürerek fıçıya almayı ve fıçıda dry hop yapmayı planlıyorum. Basınç altında fermentasyon bitiminde iyice soğutup maya ve şerbetçiotundan ayırıp şeker ve brett ilavesini yaptıktan sonra şişelemeyi planlıyorum. Biraz daha aslına yakın olur umudundayım. Bir kısmını yine brettsiz deneyeceğim.
6 ay sonra denemek üzere… :wine_glass:

Bu arada maliyet;

7 Beğeni

Bugün şişeleme şekerini eritip transfer edeceğim fıçıya ekledim. Daha donra işin zor kısmı olan dolapta bekleyen sevgili @Taxym in getirdiği 2022 orvali sarsmadan açıp tortusuz şekilde bardağa alıp içtim(!)

Dip tortusunu iyice çalkalayıp fıçıya ekledim ve kapatıp 14 gündür dry hop için bekleyen fıçıdaki birayı kapalı transferle brettle buluşturdum. Bir kaç gün içerisinde elimdeki en dayanıklı şişelere alacağım.

Elimde kalan ilk denemem olan 3 senelik son şişe Orval’i akabinde açıp içtim.

Gerçekten her şişesi çok farklı ve çok güzel ilginç bir bira.

7 Beğeni