OX3 Ozerrock Italian Grape Ale




Hazır bu yıl şarap yapımına el atmışken grape ale denemesem olmazdı😅
Yaptığım şaraptan kalan 2 kg kadar posa ve marketten aldığım 2.5 kg(ne çeşit olduğunu bilmediğim) pembe ve siyah üzümü patlatarak kaynamanın son 15 dakikasında malt torbasıyla birlikte ekledim. Malt tabanını sade tutmaya özen gösterdim. Bakalım wlp 007 maya nasıl bir iş çıkaracak. Bu arada su ayarını tutturamama sebepli 28 lt 1053 ile kovaya aldım.

10 Beğeni

Grape ale yaparken kovada birlikte fermente olması gerekmez mi Özer, kovaya da grape mi ilave etsen, şöyle yapabilirsin, 3-4 kg üzümü bir kovada patlatıp pmbs ekleyip bekletirsin sonra kovaya ilave edebilirsin.

Abi %100 üzüm suları ile yapmak ne kadar mantıklı ya da tat profili için ne kadar uygun?

1 Beğeni

İngredents kısmı önemli, “the must is fermented WİTH the beer” diyor.

1 Beğeni

İtalyan grape ale yapmış adam. Onda kaynatılabiliyor

4 Beğeni


Başlığı düzenledim, yanlış işaretlemişim stili. Yapmak istediğim temelde malt tabanı sade, maya nötr ve şerbetçiotu aroması çok belirgin olmayan, daha çok üzüm karakterini ön plana çıkaran bir denemeydi.

3 Beğeni

Zaten Özer’ in baba tarafı İtalya Liceli. Sormanız hata aslında.

2 Beğeni

Bjcp ile tamamen farklı, ne bu?

Bjcp Italian grape ale bu

https://www.bjcp.org/style/2021/29/29D/grape-ale/

Bi önceki mi, yenisi bu

1 Beğeni

Extensiveley, çok da kasarsan yani, olur tabi, var orada buldum, ama sonradan “yhe must is” denmiş. Ki bence kaynatma öncesi kullanım, wildness gelmesinn diyedir, son 5 dk kaynatma öncesi kullanımda koku arıma falan baya azalır

İtalyanlar aslında ellerinde kalan cibreyi ( şarap sonrası sıkılmış üzüm posasını) sirke ve türev şarap dışında nasıl kullanabiliriz diye düşündüklerinde buldukları bir çeşit aslında grape ale. Tutunca zaten taze üzüm de konmaya başlanmış ve işler uzamış hatta farklı kategoriye taşınmış.
Türev şarap yapanlar bilir. Maserasyon sonrası presleme işlemi yapılınca artan posaya su şeker ve bazı kimyasallar ekleyerek türev şarap yapılabiliyor. (@FAtE daha iyi bilir) ve postanın tadı ve rengi olabildiğince çözeltiye geçiyor.
Geçen sene benim yaptığım örnekte ben bu Şiraz cibresi üzerine şeker ekleyip sulandırıp tekrar presleyip şarabımsı bir sıvı elde etmiş ve onu kaynamanın son 5 dakikasına eklemiştim. Tadı ve rengi oldukça fazla geçmişti. Tabi tat profili olarak üzüm tadından daha çok şarabın tat profili hakim olmuştu. İçenler beğenmiş hatta izevbirde tek başına katıldığı kategoride 3. olmuştu.

Velhasıl kelam @BoBo gibi uzattım. Her halükarda güzel şarap olacak

6 Beğeni

Asla!

Tarihsel başlangıcına elbette lafım yok tabi de, o preslemede geçen tanen miktarı çok fazla oluyordur diye düşünmekle beraber buranın yerel kokolu üzümüyle yaptığım grape ale muhteşem olmuşken bjcp de böyle yönlendiriyorken hazır, tekrar yaparsam üzümle yapar ve tavsiyem de bu yönde olur, bir dene tekrar yaparsan Cenk.

2 Beğeni

@Özer ile aldığımız üzüm’den bir miktar dondurdum, bir de geçen sene grape ale denemesi yaptığım üzümden (Caberne) bu senede ayırdım ve dondurdum, eğer bir vakit yaratabilirsem bu sene biri Alfonse diğeri Caberne ile yapmak istiyorum, fantezim de kaynatma miktarını azaltıp Pilsener ve Pale malt ile seçenekleri arttırmak ama bu bir fantezi olarak kalacak sanırım :slight_smile: Ben yapana kadar @ozer den içmeye başlarız bile

5 Beğeni

Beyaz üzümle grape ale olur mu, deneyen oldu mu hiç?

Olur, üzümün rengi önemli değil grape ale için.

2 Beğeni


1004 ile fıçıya aldım bu gece.

8 Beğeni

Öncelikle renk muhteşem. Köpük dayanımı güzel, gazlanma yüksek. Damakta oldukça sek hissediliyor. Çok geriden ve az miktarda okside tatlar geliyor. Genel olarak çok keyifli bira olmuş. Eline sağlık, teşekkürler :beers:

9 Beğeni