Yine @Soyhan ile Ortak kaynatmamız olan urquel i paylaşmadan olmaz. Aslında reçete çok sade ve normalde tek malt tek ş.otu, ama biraz desktrin ve acılıkta b.gold eklemeden duramadık.
Tek kademe decoction yaptık. Maya sağolsun hiç bir zaman üşenme nedir bilmeyen @Durul dan.
Cumartesi günü 10 saatlik 2 kaynatma etkinliğinin ilk ürünü;
benim yaptığım pilsner de aynı şekilde 3 haftadır buzdolabında duruyor, lageringin etkisini gördüğüm için ale biralara da mümkün olduğunca uygulamaya çalışıyorum, gerçekten çok farkediyor
Ale veya lager farketmiyor, og’ye göre yapılıyor. Mesela 1040 og’ye 4 hafta, 1050’ye 5 hafta diye gidiyor. Sıcaklık için ölçüm yapmadım buzdolabında son ayarda idi, kaç derece bilmiyorum
Geçen Hafta Çek pilsener yapmak istedim, internette de biraz gömüldüm ve reçete araştırdım, sonuçta en çok rastladığım, senin de yaptığın gibi, ana malt Pilsner ve %5 civarında Carapils gördüm. Ağırlık bu şekildeydi. Bende bu şekilde hatta ilk kez triple decoction deneyerek yaptım. Şimdi kova dibindeki maya ile bir tane daha yapmak istiyorum. Daha önce özellikle Urquel diye reçte arattığımda bu bira için clone bira reçetesi bulmuştum, bu reçetede yine ana malt pilsner %80 ve ilave olarak %10 vienna, %5 Munich ve %5 carapils vardı. Bir sonrakini vienna ve munich malt koyarak yapayım dedim, ama bir bilen olarak ne dersin, başka bir önerin var mı, Urquel’de pilsener dışında bu iki malt örneğini gördün mü diye de sorayım dedim. Amaç konu olsun bize
Yani denenebilir tabii ki, ben bu birada az-öz tarafındayım. Madem tekrar yapıyorsun neden amberini denemiyorsun? @Msk da çok beğenmişti, fıçının dibini sıyırmıştık resmen O da çok basit ve pilsner e ilave carabohemian ekleniyor. Denemelisin. Bence bu biranın olmazsa olmazı decoction. Ha melanoidin ile denenir mi? Neden olmasın…
Elimde carabohemian var, ben carabohemian maltı vienna birasında çok beğendim. Güzel malt…Senin dark biranı da görmüştüm, amber aklıma gelmemişti açıkçası…
2019 da yapmışım şimdi baktım, alameti farikası de oction ve saaz nu biranın, çok da benzemişti açıkçası, benim en beğendiğim açık renk lager-pils ticari bira, yazın da ne gider,
Ayrıca amber demişken amber kellerbier şiddetle tavsiye ederim