PASLANMAZ ÇELİKLER
Çelikler, bünyesinde barındırdıkları paslanmaz özellikleri sayesinde birçok kullanım alanına hitap etmektedir.
Çelik Paslanır Mı?
Olumsuz çevre koşullarına karşı dayanıklılığı ile birçok sanayi alanında tercih edilen metallerden bir tanesi çeliktir. Çelik piyasada çoğunlukla paslanmaz özelliği ile bilinse de birçok farklı sebepten dolayı çeliğin de paslandığı durumlar vardır. Dolayısıyla “Çelik paslanır mı?” sorunun cevabı; evet paslanır. Paslanmaz çelik olarak bilinen çeliğin bile paslandığı durum ve ortamlar olur.
Çeliğin paslanmasının birçok farklı sebebi vardır. Bu sebeplerden ilki yanlış türde yada çok az miktarda çelik kullanımıdır. Örneğin paslanmaz çelikten üretilen bir mutfak bıçağının metal kısmında kullanılan çelik miktarı bıçağın zaman içinde paslanıp paslanmayacağındaki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Paslanmaz çelik olarak bilinen çelik türleri birbirlerinden kalitelerine göre ayrılmaktadır. Her bir paslanmaz çelik kalitesinin belli bir paslanmaya karşı bir direnci vardır. Paslanmaz çelik olarak bilinen malzemeden üretilen herhangi bir ürün bu direncin üstünde bir olumsuz şarta uzun süre maruz kaldığında direnç kırılır ve ürün paslanmaya başlar.
Paslanmaz çeliklerin paslanma sebeplerinden bir diğeri yanlış alanda yanlış kaliteli çelik kullanımıdır. Kullanıldığı işe uygun olmayan kaliteye sahip bir çeliğin paslanması kaçınılmazdır. Örneğin 430 kalite çelikten üretilmiş bir çelik zincirin deniz suyunda kullanılması demek bu zincirin zaman içinde paslanması demektir. Çünkü o kalitede bir çelik deniz suyunda uzun süre kullanım için uygun bir metal değildir.
Paslanmaz çeliklerin paslanmasının bir diğer sebebi ise gözle görülmeyen bir sebeptir. Üretim esnasında çelik içindeki elementlerin birbiriyle yeteri kadar homojen bir şekilde karışmaması da çeliğin paslanmasına neden olabilir. Örnek bir hesapla %18 Krom ve %8 Nikel bulunduran bir çeliğin içindeki bu elementlerin metalin içinde belli bir bölgede birikmiş bir vaziyette olması demek metalin yüzeyinde yeteri kadar krom ve nikelin olmadığı alanlarda paslanmanın gerçekleşeceği anlamına gelir.
Bira yapmak için kendinize uygun bir kazan arıyorsanız tavsiyem: alüminyum kazan almayın çelik kazan alın. “Peki hangi çelik?” sorunuzun cevabı için, buyurun aşağıdaki yazımızı okuyun ve sonrasında tercihinizi yapın…
430 Kalite Paslanmaz Çelik
430 kalite paslanmaz çelik, düşük karbonlu çelik türüdür. Korozyon direnci düşüktür. İçeriğinde %17 krom barındırır. 430 kalite paslanmaz çelikler, fiyat yönünden 300 serisi paslanmaz çeliklere göre daha avantajlıdırlar. İçerisinde nikel ve molibden bulunmadığı için daha ekonomiktirler. Çok kaliteli bir yüzey görünümü sağlarlar. Polisaja ve parlatmaya oldukça uygundurlar.430 kalite paslanmaz çelik ile üretilen ürünler, içeriğinde nikel bulunmadığı için mıknatıs tarafından çekilmektedir. 430 kalite paslanmaz çelik, darbeye ve sarsılmaya çok daha fazla maruz kalınan alanlarda tercih edilirler.
303 Kalite Paslanmaz Çelik
Bu paslanmaz çelik kalitesi iyi şekil verilebilme konusunda çok iyidir. Oldukça rahat işlenebilmesi ile fark yaratan bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalitedeki paslanmazlar mıknatıs çekmez ve ortalama bir korozyon direncine sahiptir. İçeriğinde yer alan sülfür sayesinde işlenebilirlik açısından önemli bir kolaylık sağlamaktadır ancak bu pozitif etkisinin yanı sıra sülfür bileşeninin olması korozyona karşı dayanıklılığı düşürmektedir. Üretim açısından 303’ün diğer alternatiflerine göre daha zor bir üretim süreci olduğu söylenebilir. 303’ün manyetik özellikleri yoktur ve bu nedenle mıknatıslanamazlar.
304 Kalite Paslanmaz Çelik
Bu paslanmaz çelik kalitesindeki malzemelere iyi şekil verilebilir ve iyi kaynak yapılabilir.
304 kalite paslanmaz çelikler, maksimum korozyon direncine sahip olmaktadır. Bununla birlikte sıcaklığa karşı dayanıklılığı da beraberinde getirmektedir.
304 paslanmaz çeliğin özellikleri arasında kaynaklanabilirlik niteliğinin yüksek olması yer almaktadır. Şekil verilebilmesi kolay olduğu gibi paslanmaz özelliği ile üstün bir dayanıklılığa sahiptir. Dünya üzerinde en sık kullanılan çeliklerden olan 304 paslanmaz çelikler, %18 krom, %8 nikelden oluşmaktadır.
Yüksek oranda talep gören bu ürünler, suya dayanıklı formuyla da son derece kusursuz bir işlevsellik sunmaktadır. 304 paslanmaz çeliğin manyetik özellikleri yoktur ve bu nedenle mıknatıslanamazlar.
316 Kalite Paslanmaz Çelik
Bu paslanmaz çelik kalitesindeki malzemelere iyi şekil verilebilir ve iyi kaynak yapılabilir.
316 kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çeliğin içine molibden ve daha fazla nikel eklenerek elde edilen bir paslanmaz kalitesidir. Bu içerik sayesinde 316 kalite paslanmazların korozyona dayanımı sert koşullu ortamlarda (deniz suyu, asidik sıvılar vs.) dahi yüksek seviyededir. 316 kalite malzemelerin kopma dayanımı da 304 kalite malzemelere göre daha yüksek seviyededir.
316 paslanmaz çelikler, %16 krom ve %10 nikelden oluşmaktadır. Buna ek olarak bünyesinde %2 oranında molibden barındırmaktadır. 316 kalite paslanmaz çeliklerin en belirgin özellikleri arasında molibdenin sağladığı ekstra korozyon direnci bulunmaktadır. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara dayanım direncine sahiptir.
316 paslanmaz çelik, düşük karbon özelliği ile ön plana çıkmaktadır Pitting korozyon direnci son derece yüksek olan 316 paslanmaz çelikler, Mo ilave kapsamında sıcaklığa karşı daha dayanıklı bir forma dönüşmektedir. 316 paslanmaz çeliğin manyetik özellikleri yoktur ve bu nedenle mıknatıslanamazlar.
303 ve 304 Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
303 içeriğindeki sülfür sebebi ile korozyona daha dayanıksız olduğundan korozyon unsuru bulunan ortamlarda 304’ün tercih edilmesi gerekir. Kaynak yapılabilirliği açısından da 304’e kıyasla daha kötüdür.
303’ün farklılığının avantaja dönüştüğü nokta ise 304’e göre işlenebilirliğinin daha yüksek olmasıdır. İşlenebilirliğin önemli oluğu şartlarda 303’ün tercih edilmesi gerekir.
Fiyat/fayda açısından korozyona karşı dayanıklılığı iyi bir seviyede olan 303 sıklıkla karşılaşılan bir alaşımdır. Ancak genel kullanımda 304’ün avantajlarının daha fazla olması ve kullanım alanı çeşitliliğinin çok olması nedeniyle 304 tercih edilir. 304 kalite çeliklerin korozyon dayanımı, 303 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha fazladır.
304 ve 316 Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Paslanmaz çelik 304 ile 316 arasındaki fark, genelde kullanım alanlarından kaynaklanmaktadır. Birbirine yakın mekanik özelliklere sahip olan bu çelikler, nikel ve krom oranları kapsamında farklılık içermektedir.
304 ve 316 arasındaki fark korozyon direnci esasında değerlendirilmektedir. Bu yüzden farklı kullanım alanlarına hitap etmektedir.
316 paslanmaz çelik, düşük karbon özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Pitting korozyon direnci son derece yüksek olan 316 paslanmaz çelikler, Mo ilave kapsamında sıcaklığa karşı daha dayanıklı bir forma dönüşmektedir. 304 kaliteye nazaran maksimum dayanıklılık sağlamaktadır.
304 ve 430 Arasındaki Farklılıklar nelerdir?
Kalite 304, %18 krom ve %8 nikel içermektedir. Her iki element bakımından zenginlik gösteren 304 kalite pas ve korozyona karşı oldukça dirençlidir. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir.
Kalite 430, %18 krom içermekte, nikel ise içermemektedir. Nikel içermediği için 304 kaliteye göre mat bir görünümü vardır. Krom bazlı bir paslanmaz çeliktir. Fiziksel görünümü açısından daha etkileyicidir.
Kalite 304 mıknatıslanma yapmamaktadır. Kalitesi bir mıknatıs yardımı ile kolayca ayırt edilebilinir. Kalite 430 ile üretilmiş ürünler mıknatıs tarafından tutulabilmektedir. 430 kalite paslanmaz ürünler içeriğinde nikel bulunmadığı için mıknatıs tarafından çekilmektedir.
304 kalite paslanmaz çeliğin şekillenmesi içerdiği nikel ve krom oranları nedeni ile daha kolay olmaktadır.430 kalite paslanmaz çelik ise işlenme açısından işletmeleri daha fazla zorlamaktadır.
430 kalite paslanmaz çelik ürünler fiyat olarak 304 kaliteye göre daha uygun olmaktadırlar. İçerisinde nikel ve molibden bulunmadığı için daha ekonomik olmaktadırlar.