Zaman ne kadar çabuk geçiyor, Kabak birasına sevgili Engin’nin paylaşımı ile sevdalandım, yine reçete paylaşımlarında Bobo’nun kabak ile yaptığı stout reçetesi aklımdaydı, tam bir stout değil de koyu bir ale’i kabak ile yapmak gibi bir düşüncesi ile yola çıktım. Reçeteden roasted barley ile amber malt’ı çıkarsam mı diye hala karar veremedim. Her türlü öneri değerlendirilir
(ilk kabaklı birayı pumpkin spice ile yapmıştım, baharat benim hoşuma gitmişti, ikinci denemede ayrı ayrı baharatları oluşturdum ve çok fazla hoşuma gitmedi, gerçi malt tabanını farklı idi, ilkinde baharat karşımını sevdiğim için yine kullanacağım).
Çok sık yaptığım bir tür değil ama bana 250 gram kavrulmuş arpa fazla olur gibi göründü. Stout yapan arkadaşlar da katkıda bulunurlar mutlaka ama ben çavdarı da biraz garipsedim, özellikle de 1 kilo olunca.
avdar’ın güzel bir lezzet vereceğini düşündüm, ama %17 oran gerçekten fazla gibi, bu oranı %9’lara almak daha iyi olabilir, rosted barley %4 ile bana çok gelmedi, gördüğüm reçetelerde rosted ile Chocolate toplamda %9-15’lere kadar olabiliyor,
Şimdi maç başladı, devre arasında çavdara bakmak şart gibi, sağol abi…
Çavdarı %14’e çekiyorum, bir de çavdar olduğu için 42C’de 30 dakika Beta-glukan aşaması ekleyeceğim. %10’lara inmeye elim gitmedi, çavdar biraz yüksek olsun ve etkisi hissedilsin istedim. Yüksek protein’den dolayı kaynatma aşamasında inşallah dip tutması olmaz.
Herkese merhaba…
Haftaya kaynatmak üzere bir reçete oluşturdum kendimce. Ben olsam şöyle yapardım, böylesi daha doğru olabilir dediğiniz yerleri söyleyebilirseniz çok memnun olurum. Reçetem aşağıdaki gibidir.
Belgian Blond Ale
6.5-7 kg’ye kadar jet 30’da sorun yok, pirinç kabuğun var ise her birada kullanmanı öneririrm, çok işe yarıyor, bir de sınırları zorladıkça mayşelemenin ilk yarım saatı gözün üzerinde olması ve arada karıştırman gerekebiliyor, ben yağmurlama aşamasına kadar üsteki tel süzgeci takmadan karıştırıyorum, bu kadar yüksek malt’da mayşe ilk yarım saatte tam devir daim olmayıp fazlaca yükselebiliyor, mayşelemenin ortalarında her şey yoluna giriyor. Sen başında durmayacaksan üst süzgeci mutlaka takmayı atlama
Yaklaşık 10kg malt var ve 38lt su. Yağmurlama için su kalmamış. Tek makine veya tek seferde mayşeleme için çok baş ağrıtır. Bi de hani wee heavy deyince en azından 120dk kaynatma mı yapsan karamel tatlar için?
Şimdi biliyorsunuz bu tarz “büyük biraları” birinci fermentasyon bittikten sonra dip tortusundan kurtulup ikinci fermantasyon için başka bir kaba boşluk kalmayacak şekilde aktarmak çok mantıklı ve faydalı oluyor. O yüzden ben olsam ya hacmi 20lt olarak hedeflerim kovada bir hafta on gün fermente ettikten sonra 19lt civarı fıçıya aktarırım ve orda yaklaşık bir ay beklettikten sonra şişelerdim ya da hacmi 16 lt hedefler kovada birinci fermentasyon sonrası 15lt cam damacanaya aktarır orda bekletirdim.
En son yapmış olduğum barley wine birayı 1.5 ay civarı cam damacanada bekletmiştim ve tüm tortular dibe çökmüştü.