Yarın cream ale kaynatacağım. Budweiser’e yakın bir şeyler çıkmasını umuyorum. Reçete şu şekilde:
4 kg Pilsner malt
0.25 Carapils
0.5 kg Corn Flake
0.150g Pirinç
25 g Hallertau Mittelfrüh
Us-05 maya
Sizce bu reçeteye vienna malt eklemeli miyim ? (Bu haliyle çok yavan geldi) Ve de kaynatmaya pirinci kaçıncı dakikada nasıl ekliyoruz ? Daha önce cream ale yapanlar özellikle tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim
Benim sevdiğim bir youtube yayıncısı senin Budweiser tarzı bira için %82 pale, %9’ar da mısır ve vienna malt ile reçete yayınlamıştı. Bir başka Amerikan forum sitesinde bu clone için %68 pale ve %32 pirinç vardı. Ben henüz denemedim ama ben de Bud tarzı kolay içimli bira yapmak için reçete bakmıştım reçete not aldım, inşallah bende bir ara kaynatacağım. Bir kaç kez pirinç kullandım, @EmrU nun dediği gibi pelteleşene kadar kaynatıp birazcık soğuduktan sonra diğer maltlar ile birlikte kullanılıyor. Şimdiden eline sağlık.
white IPA yapmak için ot seçiminde bir türlü karar veremedim. @BoBo 'nun önerisi ile Bergamot ekleyeceğim, aldım bile, iki gün önce de @Ozerrock de sağolsun bana Turunç verdi ilave olarak bir miktar turunç da ekleyeceğim. En sonunda white IPA için aşağıdaki otları kullanayım dedim, birbirine uymayacak veya bergamot ve turunç ile çok zıt olduğunu düşündüğünüz, değiştirme veya çıkarma öneriniz olur ise dikkate alırım, teşekkürler
Us-05 yerine kölsch mayası tarzı bir maya ile 16 derece civarında fermente ederdim, otu değiştirip american otu vb kullanırdım, pilsner yerine pale malt da opsiyonel olur
O zaman artık geri dönüş yok, otlardan elimde olmayanları da ayarlayıp kolları sıyırayım, yakın olduğun için ilk tatanlardan biri de sen olacaksın zaten
Yani Columbus u aroma da kullanmak yerine acılıkta kullansan daha mantıklı olur gibi.
Onun dışında tam reçeteyi paylaşırsan diğer öneriler de ortaya çıkar. Gerçi o zaman çok mu karışırız bilemedim
Tam reçete ne yazık ki değişmez sanırım, belki sadece ilave malt olabilir, çünkü maltları kırma öncesi karıştırıp kapalı bir kovada kırım için bir süredir bekliyor, malt karışımı aslında @magunay’ın White IPA Snow White and the Seven Hops’dan esinlenmeydi. Programa girip karşılaştırmam lazım ama aklımda bu reçeteden yola çıktığım kaldı. Hatta ben Sabro ile white IPA yapacakken sabro bu türe uymaz denildiği için otlarda kala kalmıştım:) 21-22 litre gibi bir son bitiş hedefliyorum. Grainfather’dan kopyalamak biraz vakit alıyor, yapıp bu akşam paylaşırım, ben elimde olmayan otları yine de alayım, her zaman kullanılabilir
Colombus’u acılıkta mı kullansam diye bende düşündüm en sonunda Simcoe acılıkta olsun Colombus sadece dry hop olsun dedim. Simcoe ile Colombus yer mi değiştirsin yoksa Simcoe hiç olmasın yerine Colombus geçsin dry hop’da Colombus da olmasın mı diyorsun?
Abi bir de ben çok sık kaynatmıyorum tamamen algı meselesi diyor, bir de ya ben bu birayı beğendim ama tadını anlamadım bir tane daha mı içsek dendiğinde de bütün birayı 3-4 günde içtik deniyor, kesin mutfakta başka birileri daha var o evde