Ben 3 yıl kadar önce basınç altında fermantasyonu araştırdığım dönemde brulosophy’deki araştırmaları ve farklı sitelerdeki makaleleri okumuştum. Endüstriyel ölçekte özellikle lager üretimlerinde dev fenmenterlerin soğutma maliyetlerini düşürmek amacıyla basınç kullanımına gidildiği bu şekilde daha yüksek sıcaklıklarda mayanın sterese girmeden çalıştırılabildiği ile ilgili makaleler denk gelmişti. Yani amaç lager sınır değerleri üzerinde bir sıcaklıkta da lager üretimi yapabilmek. Ayrıca farklı araştırma yazılarında da basıncın maya kaynaklı esterleri baskıladığı gibi şerbetçi otundan gelen aromatik yağ salınımını da baskı altına alabileceği ile ilgili bilgilere rastlamıştım. Bu yüzden de basıncın nötr tat aranan stillerde kullanılmasının daha doğru bir seçim olacağı ile ilgili yorumlara rastladım. NEIPA özelinde ise brulosopy’de bazı deneysel çalışmalar okumuştum. Aynı reçete basınçlı ve basınçsız şekilde fermente ediliyordu. Yapılan kör tadımlarda basınç uygulanan NEIAPA aromalarının basınç uygulanmayana göre perdelenmiş olduğu ile ilgili sonuç yorumları vardı.
Ben de okuduklarımdan hareketle yaptığım NEIPA yı basınç altına almamıştım. Zaten kullandığım maya da NEIPA mayası olduğu için bol miktarda stile özgü ester beklentim vardı. Bunu baskılamak istemedim. Sonuç olarak güzel bir bira olmuştu.
Hey gidi günler…