Aslında istenen bir durum
Şu yazıda W34-70 mayanın soğuk ve sıcak fermente edilmesi arasında anlamlı bir fark olmadığı belirtilmiş🤔
haven’t done the side by side yet (pulled samples independently), but I’ve got a Schwarzbier that I split that’s testing exactly this. Both got pitched at ~47ºF, one was held at standard lager temps, other other was moved to room temp (highest ferment temp recording was 71ºF). The warm ferment batch, besides finishing nearly a week before the cold batch, doesn’t have anything especially off about it compared to the cold batch.
Bu da farklı bir örnek
Bu bağlamda lager sıcaklığında hiç uğraşmaya gerek yok sonucu çıkar benim aklıma pek yatamadı o çalışma.
26 profesyonel diyebileceğimiz tadımcı var , üç tadım bardağının ikisi sıcak biri soğuk fermente edilmiş ( hepsi de 34/70 ile) , 12 si ayırt edebilmiş 14 ü ayırt edememiş bu yarı yarıya gibi gözükse deaslında bu oran 3 bardak arasından yapıldığı için çok daha fazla denilebilir yanılmıyorsam %660 üstü bence gayet kafi, buradan sonra artık insanların beğenisine kalıyor ki bu bir zevk meselesi olduğu gibi stilin içinde olması olmaması gibi konulara girmiyorum tat, ester, vb, soğuk fermente edilen birayı tahmin eden 12 kişiden sadece ikisi soğuk fermente edilmiş birayı daha çok beğenmiş.
Biri seni durdursun
Her Durul ne der bilemedim
Hazır gaza gelmişken fıçıları doldurmak lazım
Doldur tabii abi yil biter bitmez randevu listene benide alirmisin
Sen verdiğim birayı içmemişsin ki daha😉
Suan kiyamiyorum valla devami varmi😄
Olsa dükkan senin… Yenilerine bakıcaz
Vienna lagerden sonra 2 çeşit doppelbock yapmak istiyorum. Birinde tütsülenmiş malt kullanacağım. Diğerini normal düşünüyorum. İkisinde de caramel rye kullanacağım. Decoction yapacağım.
İki reçeteyide gözden geçirip yardımcı olursanız sevinirin.
Bu reçeteyle doppelbock olmaz, schenkerlanın doppelbockunu bile hedeflemiş olsan en fazla tap 6 weisendoppelbocka yaklaşır ama onun için bile çavdar miktarı çok çok az, weisendoppelbock yani tap 6 hhedefleniyorda çavdar veya buğday maltı en az pilsner maltı kadar olmalı, amaç doppelbock yapmaksa vital veriler her ne kadar uysa dapilsner maltı %25 civarı geri kalan maltlar viyana ve/veya munich %75 civarı olmalı
Reçete yapmayı beceremiyorum sanırım. Biraz örnek reçetelere bakayım tekrar revize edeyim. Üstünde düşüneyim. Teşekkürler.
Örnek reçetelere bakmadan önce bjcp den de stili incele derim, hatta reçete oluşturmadan önce bir çok yabancı sitelerden stili inceliyorum ben
Önce stilin özelliklerine bakalım.
Genel İzlenim
Hem soluk hem de koyu çeşitleri olabilen güçlü, zengin ve çok maltlı bir Alman lageridir. Daha koyu versiyonlar daha zengin gelişmiş, daha derin malt tatlarına sahipken, daha soluk versiyonlar biraz daha fazla şerbetçiotu ve kuruluğa sahiptir.
Aroma
Çok güçlü maltlık, muhtemelen hafif karamel notaları ve orta dereceye kadar alkol aroması. Neredeyse hiç şerbetçiotu aroması yoktur.
Koyu versiyonlar önemli, zengin Maillard ürünlerine, derinlemesine kızarmış malta ve muhtemelen hafif çikolata benzeri bir aromaya sahiptir, ancak asla kavrulmuş veya yanmış olmamalıdır. Erik, koyu üzüm veya meyve derisi gibi orta derecede düşük koyu meyvelere izin verilir.
Soluk versiyonlar zengin ve güçlü, genellikle kızarmış, malt varlığına sahiptir ve muhtemelen hafif çiçeksi, baharatlı veya bitkisel şerbetçiotu vurgusu içerir.
Görünüm
Büyük, kremsi, kalıcı bir kafa ile iyi berraklık.
Koyu renkli versiyonlar bakırdan koyu kahverengiye kadar değişen renklerde, genellikle yakut vurgulara ve kirli beyaz bir kafaya sahiptir.
Soluk versiyonlar koyu altın ila açık kehribar rengindedir ve beyaz bir kafaya sahiptir.
Lezzet
Çok zengin ve maltlıdır. Şerbetçiotu acılığı orta ile orta derecede düşük arasında değişir, ancak her zaman maltın lezzete hakim olmasına izin verir. Hafif şerbetçiotu aroması isteğe bağlıdır. Çoğu örnek damakta oldukça malt-tatlıdır, ancak bitişte bir zayıflama izlenimi bırakmalıdır. Tatlılık izlenimi eksik fermantasyondan değil, düşük şerbetçiotundan kaynaklanır. Temiz fermantasyon profili.
Koyu versiyonlar aromaya benzer malt ve ester tatlarına sahiptir (aynı tanımlayıcılar ve yoğunluklar).
Soluk versiyonlar güçlü bir ekmek ve kızarmış malt aromasına, hafif çiçeksi, baharatlı veya bitkisel şerbetçiotu aromasına ve daha kuru bir bitişe sahiptir.
Ağız hissi
Orta-dolu ila tam gövde. Orta ila orta derecede düşük karbonatlaşma. Sertlik, burukluk olmadan çok pürüzsüz. Hafif bir alkol sıcaklığı fark edilebilir, ancak asla yanmamalıdır.
Yorumlar
Doppelbock çift bock anlamına gelir. Çoğu versiyon koyu renklidir ve kaynatma ezmesinin karamelizasyon ve Maillard ürünlerini gösterebilir, ancak mükemmel soluk versiyonlar da mevcuttur. Soluk versiyonlar koyu versiyonlarla aynı zenginliğe ve daha koyu malt ve meyve aromalarına sahip olmayacaktır ve biraz daha kuru, daha hoppier ve daha acı olabilir. Geleneksel örneklerin çoğu belirtilen aralıkların alt ucunda yer alsa da, dengenin aynı kalması koşuluyla bu tarzın ağırlık ve alkol için bir üst sınırı olmadığı düşünülebilir.
Tarihçe
Münih kökenli bir Bavyera spesiyalitesi olup, ilk olarak 1700’lerde Aziz Francis Paula rahipleri tarafından yapılmıştır. Tarihi versiyonlar modern yorumlara göre daha az zayıflatılmış, dolayısıyla daha yüksek tatlılık ve daha düşük alkol seviyelerine sahipti. Keşişler tarafından “sıvı ekmek” olarak adlandırılmış ve Lenten orucu sırasında tüketilmiştir. Bira fabrikaları, 19. yüzyılda Paulaner dışında kimsenin Salvator ismini kullanamayacağına dair bir mahkeme kararından sonra “-ator” ile biten bira isimlerini benimsemiştir. Geleneksel olarak koyu kahverengi renktedir; daha soluk örnekler daha yeni bir gelişmedir.
Karakteristik Bileşenler
Pils, Viyana, Münih maltları. Renk ayarı için ara sıra koyu malt. Geleneksel Alman şerbetçiotu. Temiz Alman lager mayası. Kaynatma ezmesi gelenekseldir.
Stil Karşılaştırması
Dunkles Bock veya Helles Bock’un daha güçlü, daha zengin, daha dolgun bir versiyonudur. Soluk versiyonlar, koyu versiyonlara göre daha yüksek zayıflama ve daha az koyu meyvemsi karakter gösterecektir.
Giriş Talimatları
Katılımcı, girişin Soluk veya Koyu Varyant olup olmadığını belirtecektir.
Ticari Örnekler
Koyu Versiyonlar - Andechs Doppelbock Dunkel, Ayinger Celebrator, Paulaner Salvator, Spaten Optimator, Tröegs Troegenator, Weihenstephaner Korbinian; Soluk Versiyonlar - Eggenberg Urbock 23º, Meinel Doppelbock Hell, Plank Bavarian Heller Doppelbock, Riegele Auris 19, Schönbuch Doppelbock Hell, Staffelberg-Bräu Zwergator
Etiketler
Yüksek mukavemetli, kehribar renkli, soluk renkli, alttan fermente edilmiş, lagerlenmiş, orta Avrupa, geleneksel tarz, bock ailesi, maltlı
Aslında oluşturduğun reçetede viyana maltı pilsner ile değiştirmen büyük kısmı toparlayacaktır.
Doppelbock için ben olsam karamel olarak çavdar kullanmazdım. Kremalı doku için düşünüyorsan olabilir tabii.
İlk reçeteni örnek olarak şu şekilde revize edebildim.
Ben bu reçetedeki cararye ı çıkaetıp pilsner malt oranını düşürüp viyana maltı ekleyinp iki step decoction yapardım
2 step decoction var zaten, alt sayfaya geçmiş
Reçeteyi yaparken bunları yazacağını da tahmin ettim aslında
Çok değişiklik yapmadan @Amo nun reçetesini düzenlemek istedim.
Aslında neden bu kadar düşük batch yaptığını da anlamadım. Yapmışken en az 20 litreye çıkarılabilir gibi.
Cararye’e de katılıyorum. Bir de daha düşük renk profili olabilir, çünkü decoctionlar da rengi arttıracaktır. Münich oranı biraz fazla olduğu için viyana pek düşünmedim ama o kısım da dengelenebilir.
Düşük batch yapmamın sebebi 12 litre normal 12 lt isli doppelbock bana yeteceğini için. Toplamda 24lt doppelbock benim için yeterli yüksek alkol için.
İsli doppelbockta isli malt oranı en çok olması gerekmiyor mu? İsli malt aslında islendirilmiş pilsner malt değil mi?