Geçtiğimiz hafta yaşanan 4 günlük kar telaşı sebepli tatilde madem bira kaynatmıyoruz bari uzun zaman önce aldığım schneider tap1,2,4,6,7’lerin mayasını devşireyim diyerek işe koyulmaya karar verdim. Koyulmadan önce ne kadar tortu ve maya kalıntısı varsa dibe güzelce çöksün diye kendilerini 1 hafta dolapta ağırladım.
Arkadaşları sırayla lıkırdatmak için bardağa alırken dipteki kısımlarını şişede bırakmak için azami gayret gösterdim. Ağızlarını starsanlı folyo ile kapatıp yine dolaba kaldırdım. Hepsi bitip işleme hazır olunca elimdeki lme’yi erlende kaynatıp soğutarak 1 lt. 1020 O.G.'li mayşe hazırlayıp şişelerin 1/4 - 1/5’i gibi dolacak şekilde şişelere alıp ağızlarını yine folyo ile kapatarak oda sıcaklığına çıkardım. Aklıma geldikçe çalkalayarak işlemleri ertesi sabaha bıraktım.
Sabah kalkınca erlende kalan mayşe ile şişedeki arkadaşları buluşturup stirplate döngüsünü başlattım. 12 saatlik döngüde ortaya çıkan görüntü;
Döngü 24 saate tamamlandığında hepsini bir kavanoza alıp soğukta bekletmeye aldım. Ertesi gün dipte çoğalan mayayı görmek mümkündü;
Bu sefer 1.25 lt. 1045 O.G.li yeni bir mayşe hazırladım. Kavanozun üstündeki fazlalığı dikkatlice döküp dibinde kalan 250 ml. kısmı mayalarıyla birlikte çalkalayıp erlene ekleyip 1.5 lt.'yi döndürmeye başladım. Yine 12 saat sonundaki görüntüsü;
Döngü yine 24 saati bitirdikten sonra kavanoza alıp soğuğa kaldırarak çöktürdüm. Gözle görülür şekilde mayalarda artış görüldü;
Mayaya özel ayırma hunisi sipariş ettim. Geldikten sonrası 50 ml. falkon tüpe dipteki mayadan 30 ml. + 10 ml. Gliserin + 10 ml. içme suyu ile buzluğa uğurlama.