Sikaru (Antik Sümer Birası)

@augurs ile reçetelerden konuşurken bahsettim Sümer Birasından. Senin bölgenin birası, sen yap deyince hiç ayrımcılık yapamam deyip araştırmaya başladım. İnternette bu birayla ilgili tarifler var. Ben geleneksel tarifi kendimce modernleştirdim.
Hatta Gemini etiketini bile hazırladı;

Ve reçete;

Geleneksel olarak antik biraların çoğunda eklentiler kullanılıyor. Elbette asıl sebebi o dönemde maltlamanın bugünkü şartlarda olmaması ve alkolü arttırabilmek için şeker ihtiva eden bal, üzüm ve diğer meyveler gibi eklentilere başvurulması.
Diğer bir konu maya. O dönemde sterilizasyon fermentasyon bu kadar teknolojik olmadığı için çoğu birada ekşilik gayet doğal sonuç. Ayrıca malt kuruturken kontrolsüz ısı kullanıldığı için doğal is oluşabiliyormuş.

Tabii bütün bunları ben kontrollü yapmaya çalıştım. Hitit in smoked maltına ilave olarak bu yörenin meşhur firik bulgurunu kullandım. Hurmayı çekirdeğinden ayırmak zahmetli olacağı için püre halinde aldım. Ekşitmeyi probiyotik tabletle yaptım. Bal piyasadaki en ucuz ballardan birisiyle aromasını da çok kaybetmemesi ve başta mayayı çok zorlamamak için ikinci fermantasyon da eklenecek.
Brewday;

pH 4.2 olarak ölçtükten sonra sanırım kapatma tuşu yerine calibreye bastım ve maalesef bir türlü tekrar kalibre edemedim. Devreye duyumsal kalibrasyon girdi. Limonata ekşiliğini yaklaşık 1 saat sonra yakalayınca enzimleri sonlandırmak ve ilk hurma ezmesini eklemek için 15 dk 76 ⁰C lik bekleme ve sonrasında da kaynatmaya geçtim. İkinci ezme eklemesini son 10 dakikada yapacaktım ama ilkinde zorlanınca 45. dakikada ekleyip son15 dakikaya kadar mayşe torbasında olduğunca çözdürmeye çalıştım.

bu arada telefonda konuştuğumuz bazı arkadaşlar (@Ozerrock) “biraz normal bira yapın arkadaş” şeklinde serzenişte bulundu. 1,5 yıldır kazana elini vurmayan arkadaş, kasım ayından itibaren 13 kaynatmanın 3 tanesini deneysel yapan birine dedi bunu :slight_smile: Neyseee :beers:

Günsonu;

Bir gün bir yerlerde içmek dileğiyle…

11 Beğeni

Hurma özü kullanmak daha kolay olurdu : )

1 Beğeni

Sana gelmek ciddi olarak şart, hele hele şu anda tam zamanı gibi :slight_smile:

1 Beğeni

bence bir sosyal sorumluluk projesi olarak bu birayı herkesle paylaşmalısın abi.

birinci sıraya yazıyorum kendimi

1 Beğeni

Sosyal sorumluluk işlerini bıraktım ama senin canın sağolsun :slight_smile:

1 Beğeni

Sosyal bir içici olarak benim ile paylaşmanı yeğlerim abi,:)))

2 Beğeni

Beni bu işe sen bulaştırdığın (Sümer Birası) ve yılda en az 20 bira gönderdiğin için (gerçi zarftan para çıkmıyor) elbette sosyal denek olman gerekir :slight_smile:

2 Beğeni

Tadım şansına nail olarak, iki satır kelam etmek istedim.

Amber rengine yakın koyu turuncu, eşliği hiç bitmeyen, bardakta birayı döndürdükçe yeniden alevlenen köpüğe sahip. Şişe açılışında ekşi koku, ilk yudumlarda ekşi tadlar. Ön planda is tadı ve firik ekşiliği hakimdi.

Açık konuşmak gerekirse sour sevdiğim bir stil değil, içmek için kendimi zorlarken bardakta durup havalandırdıkça şarap gibi bira kendini açmaya başladı. Ekşilik kaybolurken tatlılık daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Artık isli, ballı ve limonlu papatya/ıhlamur çayı tadı gibi gelmeye başladı. Ekşi koku tamamen kayboldu ve ağızda çok acayip tatlar dolaşmaya başladı. Çok beğendim, ufuk açıcı bir deneyim oldu. Ellerine, emeğine sağlık :beers:

7 Beğeni

bir Sümerli olarak teşekkür ederim :wink:

5 Beğeni

1 gönderi mevcut bir konuyla birleştirildi: Oradan Buradan Taşınanlar