Sirke 101: Adım Adım Sirke Yapıyoruz

Aslında hiç sevmem ben sirkeyi. Ne salatada ne sosta kullanmak asla aklıma gelmez.

Sirke yapma isteği nereden hasıl oldu tam hatırlayamıyorum ama ev yapımı sirkenin lezzetli bir şey olduğu konusunda @menegin ve @magunay ile yaptığımız bir iki fikir teatisinin ardından bir deneme yapmaya karar verdim. Sevgili @magunay’ın tarafıma tevdi etmiş olduğu sirkeanasını da şarap sirkesi için kullanmıştım ve mecburen yeni bir partiye başlamak gerekti.

Yutubu videoları falan izlendi, farklı farklı kaynaklardan notlar alındı ve kendi yolumda yürümeye başladım.

Peşinen söylemiş olayım, bu başlıkta yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve iyi bir sonuç garantisi verilmemiştir.

Kendi deneyimlerinizi bu başlık altında paylaşabilir, sirke yapımıyla ilgili tavsiyeleriniz varsa burada paylaşabilirsiniz.


30.07.2022

Aslında ilk plan elma sirkesi yapmaktı ama komşuların bahçelerinden kayısı çalmak zorunda kalınca (bizim bahçeye düşüyorlar ve hayatıma yeni dâhil olan, yerden çürük meyve toplamak gibi bir iş olması can sıkıcı), kayısı da kullanmaya karar verdim.

Elmaları iyice yıkadım öncelikle.

Sonra çürük yerlerini elimden geldiğince ayıklayarak dilimledim ve çekirdekleriyle birlikte cam kavanoza doldurdum. Kayısıyları ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkardım. Neden derseniz cevap vermem çok mümkün değil.

Renk vermesi için 10 tane de vişne koydum.

Bir kaşık bal ekledim.

Sonra kavanozun ağzına kadar içme suyu doldurdum ve ağzını hava almasına imkân verecek bir örtüyle kapatıp paket lastiğiyle yerine sabitledim.

Kavanozu evin karanlık ve serin bir yerine (halihazırda 22 derece civarı) koydum. Gün aşırı karıştıracağım.

9 Beğeni

02.08.2022

Arada yaşadığım ufak bir aksaklık yüzünden fotoğraf çekememiş olsam da, bir gün içinde fermentasyon başlamıştı.

Gün aşırı karıştırmayı planlamış olsam da fermentasyonun başladığını görünce gün içerisinde birkaç kez karıştırdım.

Bugün üçüncü gün ve fermentasyon coşkulu bir şekilde devam ediyor ve meyveler tamamen dibe çökene dek düzenli olarak karıştırmaya devam edeceğim.

9 Beğeni

Üstünü örtmek için tülbent gibi ince bir şey daha iyi olur bence, hem hava alır hem de sirke sineklerinin işi kolaylaşır.

Bir de fermente aşamasındaki bira, şarap vs yanında yapmamak lazım bu işi, tüm ürün bozulabilir…

5 Beğeni

Ayy diyorum o zaman…
İlk fırsatta yer değiştirmem lazım demek ki.
Bira kovalarımla yakın ama kovalar dolapta.
:thinking:

Bira mı bozulur, sirke şırası mı bozulur?

1 Beğeni

Bira bozulabilir, sirke olmaya başlayınca sirke sinekleri üşüşecek, teoride bira kapalı fermentasyon olduğu için etkileme olasılığı düşük ama risk her zaman var tabi, hele ki şarap yaparken maserasyon sürecinde açık ortamda tam bir halil ibrahim sofrası sinekler için…

8 Beğeni

E peki bu sinekler kalıcı olur mu?
Biliyorsunuz, küçüktür ve mide bulandırır.
Hem nereden gelecek ki bunlar?

Bir de karanlık ortam şart mıdır?

Nerden geldiklerini hiç araştırmadım, eğer beslenebilecekleri bir ortam kalmazsa kendilerini sirke tanrısına kurban edip yok oluyorlar.

Ben balkonda bir dolaba koydum, kapısını hafif aralık bıraktım, baya faaliyet var içerde şu anda :slight_smile:

1 Beğeni

Bu sinek meselesi hoş değil…
Karanlık yerde dursun diye benim sirkeyi Bodrum’a koydum ve kullanabileceğim başka bir yer de gelmiyor aklıma.
Baklım neler olacak.

1 Beğeni

Abi durum şöyle bende


Mümkünse gölge bir yere dışarıya koy derim.

2 Beğeni

Ayyyy!
Ya biliyorsun, öyle bir yer yok ne yazık ki burada.
O zaman çöp oldu benim sirke.
Dökeyim.

Sirke çöp olmaz ya ama dikkat et başka şeylere bulaşmasın, senin ortamı bildiğim için dışarısı iyi olur dedim.

Latife ediyordum zaten. :slight_smile:
O zaman dışarı koymak zorunda kalacağım ama malum, hava çok sıcak.
Neyse, kısmet diyorum ve akşam bahçeye çıkarıyorum.
Danke.

1 Beğeni

Benim ortam tam da böyle. Şarap, bira ve sirke dolu. Sirke sinekleri uçuşuyor. Bakalım ne elde edeceğim :slight_smile:

1 Beğeni

03.08.2022

Fermentasyon tam gaz devam ediyor.

Renk fena değil ve her şey olması gerektiği gibi gelişiyor diye tahmin ediyorum şimdilik.

Elimden geldiğince sık sık karıştırmaya çalışıyor olsam da dışarıda kalan meyvelerin durumu canımı sıkıyordu. Ben de turşu yaparken kullandığım minik bir aparatı devreye aldım.

6 Beğeni

Tam da onu diyecektim, aklın yolu bir…

2 Beğeni

Geçtiğimiz aylarda her yerde kırmızı erik vardı. Bende oğlana erik suyu yaparız diye almıştım bir miktar. Hanım onu kaynatıp biraz da şeker ekleyip erik suyu yaptı. Sonra bir kavanoz kadarı dolapta durduğu yerde fermente olmaya başladı. Ekşiliği artınca ben bunu dökmiyim sirke yapayım dedim. İçine başka hiç bir şey eklemeden ağzına peçete geçirip karanlık bir yere koydum. 2 güne sirkeye dönmeye başladı. Sirke anası oluştu ve 2-3 hafta içinde dibe çöktü. Aslında roze şarap gibi berraktı ama ben biraz yüzeydekiler çöksün diye sallayınca bulandı. Rengi çok hoş. Kokusu da keskin bir sirke olacak diyor. Uzun lafın kısası; çöpe atmayın değerlendirin :d.

11 Beğeni

Bu da hünnap sirkesi. Bir miktar hünnap meyvesini dolapta unutmuşuz, biraz gevşemişti. Bende dilim dilim doğrayıp çekirdeğini çıkardım. 1 litrelik kavanoza koyup üzerine biraz bal gezdirdim ve başka bir doğal sirkeden bir kaşık kadar koydum.

Şu an tadı çok güzel. Zaten oldum olası tadını elmaya benzetmişimdir hünnapın. Bahçemde ağacı fln olsa bundan cider de denerdim. Bence oluru var.

7 Beğeni

Analar, analarımız.

5 Beğeni

@menegin 'in witbier kaynatmasında kullandığı bolca çileği görünce paylaşmak aklıma geldi, malum her şeyi değerlendirmek lazım, çilek saplarını neden çöpe atalım?

Keserek ayıkladığımız çilek parçalı sapları, uçlarda veya diplerde beyaz ya da siyah gözükenleri (yani normalde olsa çöpe atılacak ne varsa) bir kavanoza koyup üzerini geçecek kadar beyaz sirke ile kaplayıp, kapağını kapatıp minimum 15 gün bir yere kaldırıyoruz.

Süre bitimi içindekileri süzüyoruz.

Son bir tülbent süzmesi sonrası çilek sirkemiz tüketime hazır. Uygun görülen bir kaba alıp başta salatalar olmak üzere sirke ile yakıştırılan ne varsa hepsinde kullanarak lezzet katmanı ile fark yaratıyoruz.

10 Beğeni