Şişe Patlayacak Anksiyetesi

Son zamanlarda bende her şişelemeden sonra ya şişeler patlarsa anksiyetesi oluşmaya başladı.

Her kurulum öncesi kovayı ve diğer aletleri PBW ile yıkıyor duruluyor ve star san uygulaması yapıyorum.
OG FG almıyorum ama kovayı en az 2 hafta ortalama 20 derece civarında sıcaklıkta bekletiyorum.
Her şişeleme öncesi şişelere PBW ile fırçalama, sonrasında durulama ve star san uygulaması yapıyorum.
Şişe şekerini çok koymuyorum. 2 x 750/360 kesme şeker 50cl şişe için.
Şişe şekerini koyduğumda köpürme, taşma vs. olmuyor.
Şişeler oda sıcaklığında bulundukları oda güneş alıyor. 2 kat siyah perdeye rağmen gündüz sıcak oluyor.
Şişelerin hepsi uzun süredir kendim biriktirdiğim şişeler. Tekelden vs. şişe almadım hiç.

Bu arada hiç şişe patlaması tecrübem olmadı. Sadece acele davranıp 1 haftada plastik şişelere doldurduğum bir partide plastik şişeler şişti. Cam olsaydı patlardı belki de.

Arada bazen uzun süreli şehir dışına çıkıyorum, özellikle o zamanlar daha çok oluyor. Bana bir akıl, tecrübe verin. İçimi rahatlatın lütfen.

Kendinizi boşuna strese sokmayın derim. Plastik şişelerdeki şişme normal, şişede fermentasyon devam ediyor sonuçta. Kapağı hafif aralayıp fazla gazı tahliye edebilirsiniz.

Hatta plastik şişeleri gazlanmanın durumunu takip etmek için kullananlar da var.

Çok endişe edecek bir durum yok, sizi o kadar endişelendiriyorsa -temizliğe özen gösteriyorsanız- OG/FG ölçümü yapmanız lazım. Gerisi teferruat.

3 Beğeni

Hidrometre siparişi verip fermantasyonun bittiğine tamamen emin olunca şişeleyin.
Temizliğe ve şişeleme şeker oranına dikkat ettiğinizi belirtmişsiniz, ölçüm ile emin olunca kesinlikle patlamayacağını garanti ederim.

2 Beğeni

Benim çok samimi bir dostumun asansör anksiyetesi vardı. 2.katta oturuyordu ve asansörü kullanmıyordu. 3.kata taşındığında söylenmeye başladı. Şimdi 25.katta oturuyor.
Benim şimdiye kadar 10 yakın şişem patladı, depremde de biraz zaiyat var ama şişeden ölen yok çok şükür. Pet şişenin şişmesi kadar doğal bir şey olamaz. Gazlı içeceklerin hepsi şişkindir zaten. Hatta gazı kaçacak diye 2.5 litrelik şişeleri bir çırpıda bitirenler var.
Cam şişeler için çok çekiniyorsanız kasaların üzerine bir şey örtebilirsiniz, ya da kapalı bir dolapta veya kutuda saklayabilirsiniz.

1 Beğeni

Bu arada ticari bira şişelerinin, hatta en ticari olanların patladığı vakalar da var. Gerçi sadece bir vaka biliyorum ama var…

6 yıl içinde şimdiye kadar 3-4 şişem patladı. Yere düşen bir şişede mikro çatlaklar olabiliyor. Benim patlayan şişelerim de büyük ihtimal mikro çatlak olan şişelerdendi. Çünkü aynı kovadan şişelediğim şişelerden sadece bir tanesi patlamıştı.