Son zamanlarda bende her şişelemeden sonra ya şişeler patlarsa anksiyetesi oluşmaya başladı.
Her kurulum öncesi kovayı ve diğer aletleri PBW ile yıkıyor duruluyor ve star san uygulaması yapıyorum.
OG FG almıyorum ama kovayı en az 2 hafta ortalama 20 derece civarında sıcaklıkta bekletiyorum.
Her şişeleme öncesi şişelere PBW ile fırçalama, sonrasında durulama ve star san uygulaması yapıyorum.
Şişe şekerini çok koymuyorum. 2 x 750/360 kesme şeker 50cl şişe için.
Şişe şekerini koyduğumda köpürme, taşma vs. olmuyor.
Şişeler oda sıcaklığında bulundukları oda güneş alıyor. 2 kat siyah perdeye rağmen gündüz sıcak oluyor.
Şişelerin hepsi uzun süredir kendim biriktirdiğim şişeler. Tekelden vs. şişe almadım hiç.
Bu arada hiç şişe patlaması tecrübem olmadı. Sadece acele davranıp 1 haftada plastik şişelere doldurduğum bir partide plastik şişeler şişti. Cam olsaydı patlardı belki de.
Arada bazen uzun süreli şehir dışına çıkıyorum, özellikle o zamanlar daha çok oluyor. Bana bir akıl, tecrübe verin. İçimi rahatlatın lütfen.
Hidrometre siparişi verip fermantasyonun bittiğine tamamen emin olunca şişeleyin.
Temizliğe ve şişeleme şeker oranına dikkat ettiğinizi belirtmişsiniz, ölçüm ile emin olunca kesinlikle patlamayacağını garanti ederim.
Benim çok samimi bir dostumun asansör anksiyetesi vardı. 2.katta oturuyordu ve asansörü kullanmıyordu. 3.kata taşındığında söylenmeye başladı. Şimdi 25.katta oturuyor.
Benim şimdiye kadar 10 yakın şişem patladı, depremde de biraz zaiyat var ama şişeden ölen yok çok şükür. Pet şişenin şişmesi kadar doğal bir şey olamaz. Gazlı içeceklerin hepsi şişkindir zaten. Hatta gazı kaçacak diye 2.5 litrelik şişeleri bir çırpıda bitirenler var.
Cam şişeler için çok çekiniyorsanız kasaların üzerine bir şey örtebilirsiniz, ya da kapalı bir dolapta veya kutuda saklayabilirsiniz.
6 yıl içinde şimdiye kadar 3-4 şişem patladı. Yere düşen bir şişede mikro çatlaklar olabiliyor. Benim patlayan şişelerim de büyük ihtimal mikro çatlak olan şişelerdendi. Çünkü aynı kovadan şişelediğim şişelerden sadece bir tanesi patlamıştı.
Öncelikle aramaya inandım fakat ne forumda ne de internette bu konuyla ilgili bir bilgi bulamadım. Konu olarak açamadığım için buraya yazıyorum. İlk defa kit ile bira yapıyorum. Butik Bira’nın Butik Wheat kitini yine aynı sitede satılan Pure Light malt özü ve bb-16 Buğday Ale mayasıyla 10.12.2023’te kurdum. OG 1045 ölçtüm. Hava kilidinde kabarcık hiç görmedim ama basınçtan suyun diğer tarafa itildiğini gördüğümden ve krausen oluştuğundan sorun etmedim. Fermantasyon ısısı 22 derece ortalamayla seyretse de fırının altındaki dolaba kurduğum için zaman zaman 25-26 dereceye ulaştı. Dün ve bugün yaptığım ölçümde 1012 civarı değer ölçtüm ve şişelemeye geçmeye karar verdim.
Şişelemede dekstroz kullanmak istiyorum. Ürünü aldığım yer kılavuzunda 0,5 lt şişe için 4 gram demiş ama internette buğday için 3 gram deniyor. Ayrıca gönderilen ölçekler şeker için. Dekstroz için 1.1 ile çarpıp 3.3 ya da 4.4 gram ölçmenin kolay bir yolu da yok. Asıl sorun şişeye birayı doldurduktan sonra şekeri attığımda çok ciddi köpürme oldu. 1 şişeye 4.4 diğerine 3.3 dekstroz ekleyip şişeleri kapattım. Patlama ihtimaline karşın bir poşete koyup kenarı kaldırdım ve şişelemeye erken başladığımı düşünüp işleme devam etmedim. Sizlerin süreçle ilgili değerli tavsiye ve yorumlarınızı rica eder şimdiden teşekkür ederim.
Keşke fg den 2-3 gün sonra bi kere daha alsaydınız,ben şişelerken şekeri,dextrozu koyup sonra taze birayı dolduruyorum, sizdeki köpürmenin çok büyük bir problem oluşturacağını sanmıyorum esas problem bitmemiş fermentasyon olabilir, bir de 12 günde şişelemişsiniz bu da çok erken, 3 haftadan önce ipa bb değilse şişelemeye karşıyım
Cevabınız için teşekkür ederim. Sizin dediğiniz gibi önceden bütün şişelere dekstrozu koyup öyle dolum yapayım muhakkak daha kolay olacaktır. Şişemeye 3 gün ya da 10 gün sonraya bırakmamda bir sakınca var mı?
Bir kısmını şişelediniz, kalanı kovada mı duruyor yani? Şişelemeye devamö etmek dediğiniz zaman benim aklım karışıyor. Kovanızın kapağı kapalı olduktan ve hava kilidi de içinde suyla yerinde olduğu sürece 10 gün ya da 15 gün sonra şişelemeniz büyük bir fark yaratmayacaktır.
.
Bu arada butikbira ile iletişime geçtim, onlar da kovada 21 gün olarak belirleyin diyor gönderdikleri kılavuzda ve ürünlerin sayfalarında da 2 hafta yazıyor halbuki…
Başlangıçta böyle endişeler taşımak çok normal. Oksijen teması olmadıkça, sabredip beklemek acele etmekten daha iyi sonuçlar veriyor. Sabırlı olmak her zaman kolay değil biliyorum ancak acele etmemekte fayda var.
Bu işin doğrusu gün hesabı yapmak yerine ölçüm yapmak. Siz kitin ideal FG’sini üst üste 2 gün ölçümde gördüğünüzde şişeleyebilirsiniz. Çoğu fermentasyon ilk hafta biter genelde, sonrası biraz çökelme dinlenme fln.