Şişe ve Fıçı Yıkama Sistemleri ve Yöntemleri

Hobiye başlayıp bir iki kit kurduktan sonra şişe yıkamak zulüm gelmeye başladı. Sonra biraz internetti kurcalayınca ecnebilerin bu işleri kolaylaştırdığını gördüm. Tabi rahat durmayıp hemen denemeye koyuldum.
Ilk olarak şişe yıkamak üzerine başlayan macera daha sonra fıçı yıkama ile kombine etme safhasına geçti ve aşağıdaki gibi bir sistem ortaya çıktı.

Her ne kadar şişe yıkama olayına gönül vermiş, adını söylemesemde baş harfi @Lacivert gibi, arkadaşlarımız bu sistemi sevmeyebilir :slight_smile: olsada paylaşmak istedim.

Özetle sistem aynı anda 10 adet şişeyi veya her türlü fıçıyı (5lt, 19lt ve 50lt) yıkayabilecek kapasitede. Sistemde 2000w fişek rezistans, kombi sirkülasyon pompasi, termostat ve CIP
yıkama başlığı kullanılmıştır. Özellikle kombi sirkülasyon pompasından bahsetmek istiyorum. Pompa sıcak su devir daimi için tasarlandığından ve ayrıca üzerinde 3 ayrı kademe debi seçimi yapılabiliyor olmasından kaynaklı bu iş için bence biçilmiş kaftan.
Aşağıda birkaç resim bırakıyorum fikir vermesi açısından











Sizler de buradan şişe ve fıçı yıkama için kullandığınız yöntem ve sistemleri paylaşırsanız sevinirim.

24 Beğeni

Sizin sistem süper :clap:
Ben şimdilik sarı şişe temizleme pompası ile mutlu mesut devam ediyorum. Şişeleme yapmadan en az bir gün önce tüm şişelere detaylı temizlik yapıyorum. Şişeleme günü ise sadece starsan yeterli oluyor. Bugüne kadar şişede kalıntı kaynaklı nükleasyon yaşamadım.
Kit ile bira yaparken o kadar kirlenmiyordu şişeler ama tam tahılda iki üç kurulum sonrası iç yüzey baya baya kirleniyor.

6 Beğeni

Ben de sarı fiskiyeden kırmızı olana nazaran daha çok memnun kaldım. Nedendir bilmem ama sarı daha Iyi geldi bana.

1 Beğeni

Abi siz şişe yıkamaya üşeniyorsunuz, birayı siselemeye üşeniyorsunuz. Neden evde bira yapiyorsunuz? Alın için madem. Dünyanın en keyifli işlerinden biridir şişe yıkamak ve o şişeyi ev yapımı miss gibi bira ile doldurmak. Bu keyiften kimse beni alıkoyamaz. (Nokta) sistem güzel görünüyor bu arada. :stuck_out_tongue_winking_eye:

6 Beğeni

Şişeyi açıp boşaltır boşaltmaz su ile çalkalıyorum. Onda da eski siyah beyaz fotoğrafçılık günlerinden kalma Ilford’un bir tekniğini kullanıyorum: Şişeyi 1/4’üne kadar su ile doldurup beş kere çalkalayıp döküyorum, sonra ikincisinde 10 kere, üçüncüsünde 20 kere çalkalayacak şekilde tekrarlıyorum.

Sonra içini ve ağzını güzelce starsan’lıyorum, alüminyum folyo ile kapatıp kaldırıyorum. Dolum sırasında dibindeki starsan kalıntısını dökmekten başka bir işlem yapmıyorum.

Biranın cam yüzeyde bir protein filmi bıraktığına ve temizlenmesi gerektiğine dair birşeyler okuduğumu hatırlıyorum ama şimdiye kadar hiç kontaminasyon problemi yaşamadım. Belki biranın yüzeyde kurumasına fırsat tanımadığım içindir.

7 Beğeni

Bu kısma katılıyorum :wink:

3 Beğeni

bel ağrısı da mı ? :smiley:

4 Beğeni

Bel ağrımıyor hocam sırt ağrıyor. Eğer beliniz ağrıyorsa şişe temizliğini yanlış yapıyorsunuz ve o biralar bozulur söylemiş olayım :slight_smile:

6 Beğeni

Hocam o zaman bozulmadan dağıtmalı mıyım :smiley: :smiley: :smiley:

3 Beğeni

Geç kalınmış olabilir…

2 Beğeni

Ben boşalan şişeleri bir hafta kadar buzdolabı üzerinde bekletmeden temizlemiyorum.

Çöp.
Net.

2 Beğeni

Benzeri sistemleri yurtdışında microbrewerylerde görüyorum, genelde kapaklama ve şişe yıkama otomatiğe en son geçen oluyor. Çok faydalı bilgiler, teşekkürler.

ÜŞENGEÇ HAREKET ENGELLENEME… üşendim.

7 Beğeni

Bende şişeyi açar açmaz 2 defa çalkalıyorum, sonra ikea şişe temizleme fırçası ile girişiyorum, akabinde yine 2 defa çalkalayıp kaldırıyorum. Bira dolduracağım zaman starsanlıyorum.

2-3 tur bu şekilde dolum yaptıktan sonra bir kere de şarjlı matkap ve pbw ile temizliyorum şişeleri

3 Beğeni

Ben şişeleri içtikten sonra suyla 2 kere çalkalayıp kaldırmış olsam bile her seferinde şu sıralamayı izliyorum.

  • Deterjansız şekilde bulaşık makinesinde yıkanıyor,
  • PBW koyulup, temizleme fırçası takılmış şarjlı matkap ile bütün şişeler PBW’leniyor,
  • Basınçlı musluk şeysiyle su ile yıkanıyor,
  • En son da sarı fıskiye ile starsanlanıyor.

Açıkçası hobinin en sevmediğim yönü diyebilirim, bir de şimdiye kadar hep çift kova kurulum yaptığım için 80-90 şişe oldukça yorucu. Kaçabilen fıçıya kaçsın. :grin:

@Alpayc sizin otomasyon sisteminde nasıl bir işleyiş var hocam, sadece sıcak su akışı şeklinde mi? Ne kadar mümkün bilmiyorum ama ben de zihnimde acaba 20’lik kasalara uygun olacak şekilde istenilen sıvının şişelere aktarılacağı, sonrasında her bir şişe için bir fırçanın inip döneceği ve bu işleyişin 20 şişe için tekrarlanacağı bir cihaz üzerine düşündüm ama bu işlerin fizibilitesinden hiç anlamıyorum. Mesela her bir şişe için 400 ml PBW harcamak hiç makul olmaz, o yüzden sırayla bu PBW miktarını da aktarmak, ilgili fırçanın inip çalışması filan, sanırım düşük bütçelerle mümkün ve hatta belki anlamlı bile olmaz. İstanbul’a geçince mühendis arkadaşlarıma soracaktım, böyle bir cihaz makul fiyatlarla mümkün mü diye.

5 Beğeni

Hocam benim gördüğüm PBW sıcak suda daha iyi performans gösteriyor. 60-70 derece gayet iyi sonuç veriyor ve fırçaya gerek kalmıyor.
Benim sistem paslanmaz falan derken biraz maliyetli oldu ama pvc boru ile çok daha ucuza yapilabilir.
Bu sistemi hem pbw hem de starsan için kullanıyorum.
Isterseniz aliexpress’te paslanmaz kombi sistemleri için tasarlanmış [manifoldlar](Please help me choose! US $14.60 | Floor heating system accessories stainless steel 304 Water Distribution Manifold for Underfloor Heating System DN25 for 1/2 pex Floor heating system accessories stainless steel 304 Water Distribution Manifold for Underfloor Heating System DN25 for 1/2 pex|Pipes| - AliExpress) var.

1 Beğeni

Hayatı epey zorlaştırıyorsunuz gibi geliyor bana sık sık…

3 Beğeni

Anladım hocam, bir bakayım, teşekkür ederim. Bir de bu sistemde PBW kullanımınız nasıl oluyor hocam, 40 şişe için mesela ne kadar kullanmış oluyorsunuz?

1 Beğeni

En ideali şişeyi boşalttıktan sonra çalkalayıp, PBW ve matkap marifeti ile fırçalamak ve sarı fıskiye ile starsanlamak.

2 Beğeni

Kesin bilgi değil mi ? :grinning: :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Beğeni

Olmayabilir, yaymayalım.