Hazır kitten yaptığım Tripel birayı şişelemeden 2 gün önce sığır jelatini ekledim ve 1C’de dinlendirdim.
Daha sonra şişe şekeri ile şişeledim. Fakat uygun ortamda 95 gündür şişede bekleyen biralarımın tamamında 0 gazlanma.
Artık fıçı sistemim var ve kapalı transfer vb. işlemleri yapabilecek seviyedeyim. Bu şişedeki biraları nasıl fıçıya alıp gazlayabilirim? Tek tek şişeleri açıp fıçıya doldurmak okside eder biram çöp olur mu acaba? ya da alternatif bir yol ya da yöntemi var mıdır?
Öncelikle biraz daha sıcak ortamda bekletip gazlanıyor mu diye bakabilirsiniz.
Sıcak ortama alırken ya da sıcak ortamda birkaç gün bekledikten sonra şişeleri ters koyup dibe çökmüş olması muhtemel mayanın karışmasını sağlayabilirsiniz.
Şİşeleri açıp fıçıya koymak benim bugüne kadar işittiğim bir yöntem değil.
95 gün şişede gazlanmamışsa bence artık yapacak bir şey yok. Tadı iyi ise içip bitirin.
Kaç derecede durduğuna göre durum değişemez mi hocam?
Ne kadar şişe şekeri kullandınız, şişeledikten sonra kaç derecede beklettiniz, kapaklar tam kapandı mı gibi ilk aklıma gelen kontrolleri yaptıysanız paylaşır mısınız?
Aslında ilk defa başıma geldi. Jelatin ve soğutma nedeniyle mayanın dip tortusuna çökmesi ve yeterince kalmaması nedeniyle olabileceğini düşünüyorum.
Şişe başına genelde 3 gr şeker kullanıyorum. Grolsch şişelerini kullanıyorum yaklaşık 18-20 C civarında bir ortam sıcaklığında depoluyorum. Sızıntı ihtimali benim de aklıma geldi ama neredeyse 10 şişe açtım durum aynı.
Hemen hemen aynı problem benimde başıma gelmişti. Fermantasyon bittikten sonra kovada uzun süre bekletmenin mayaların gücünün azaltması yönünde cevap almıştım. Fakat zamanla az da olsa gazlanmıştı özellikle kalorifer dibinde sınırları zorlayarak.
Grolsch şişesi ise maya eklemeyi deneyebilirsiniz. Yeterli maya olmadığı için gazlanmamıştır.
Fıçıya aktarmanız da çözüm tabii ama kapalı transfer m0mkün değil gibi. Gazlı değil nasılsa, denenebilir. 10 günde zaten gazlanır ve içmeye başlarsınız.
Hazır kitlerde bu kadar çökeltmeye gerek olmadığı düşüncesindeyim.
Nacizane fikrim maya o derecelerde kilitlenir hatta ölebilirde… Mayaların çalışma sıcaklıklarının çok altına inmemek gerekiyor… Şişede gazlama için önce oda sıcaklığında bir süre beklemek gerekebilir…