Şişeleme Şekeri Kullanmamak

Tüm hobici arkadaşlara iyi günler. Eski forumda mayşeden kaynatma sonrası %7-10 gibi alınıp kavanoza koyarak ters çevirip saklanması ve fermantasyon sonrası kavanozdaki dibe çöken kısım konulmadan, bu alınan mayşenin şişeleme öncesi kovaya konulup hafif karıştırılarak kullanılması ile ilgili bir yazı vardı. Böylece şişeleme şekeri olmadan gazlanma ve köpük sağlandığı belirtilmişti. Hatta bu metodun da bir adı vardı.
Bu konuda bilgisi olan var mı? Metod adı bilen veya metodu deneyen var mı?

4 Beğeni

Ayrılan mayşeye “speise” deniliyor. Forumda benim dubbel başlığı altında gazlandırma amaçlı nasıl kullanılacağı anlatılmıştı diye hatırlıyorum

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim.

% 7-10 diye değil de stile göre hesaplamaları var brewers friendde

Araştırayım biraz orayı da. Adını öğrendim şimdi araştıracağım.

1 Beğeni
3 Beğeni

Bu arada, rastlantı eseri tekrar konuya girince fark ettiğim bir şey var.

Öncelikle mayşeyi buzdolabında bekletmek, botulizm başta olmak üzere bazı riskler yaratabilir ve bunların sonuçları ölümcül olabilir.

Ayrıca ilk gönderide @uerakman’ın ifade ettiği “%7-10 gibi alınma” gibi bir uygulama varsa bile ben bilmiyorum. Belirleyici olan, şişede gazlandırma için kullanılacak mayşenin ne kadar şeker içerdiği ve ne oranda bir gazlandırma amaçlandığıdır. Bunlara karar vermek için de son gönderide @Durul’un verdiği speise hesaplayıcısı kullanılabilir.

Kavanozun ters çevrilmesi konserve yapımından gelen bir uygulama ama bildiğim kadarıyla, botulizme neden olan Clostridium Botulinum bakterisi normal kaynama sıcaklıklarına dayanabiliyor ve bu bakteriden kurtulabilmek için minimum 129 derecede gerçekleşen bir kaynatma gerekli.

doğru bir yöntem olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değilim ama kaynatma aşamasında ya da sonrasında maya çoğaltmada kullanmak üzere aldığım mayşeyi buzlukta saklıyorum ve kullanmadan önce 15 dakika kadar kaynatarak kullanıyorum.

7 Beğeni

Ben de daha önce üstünde durdum uygulamak da istedim gıda mühendisi arkadaşlar tehlikeli olacağını söyledi. Ablam da gıda mühendisi sadece mayşe değil genel olarak ev yapımı konservelerin tehlikeli olduğunu söyledi. Genelde koruyucu kullanıyor kendileri bunlardan biri de metabisülfit. O da orantısız kullanılırsa yine zararlı.

5 Beğeni

Buzluk kısmında saklayınca bu dediğiniz risk ortadan kalkmış oluyor mu? Ben bu yöntemi denemek istiyorum. Speise’i buzlukta saklamamı önerir misiniz? Tabi bundan dolayı kavanoza koymayacağım. Pet şişe içerisinde.

“speise” yöntemi şeker ile gazlandırma yöntemine göre bir fark sağlıyor mu lezzet-içim olarak?

Zehri üreten kısmının 70 derecede öldüğünü okudum geçen bir yerde.
Yani 120 kaynama sonrasında kalan sporlar zamanla zehir üretiyor. Ama bunların 70 derece öldüğünü yazıyordu Vikipedi.
Ben buzlukta dondurup sonra erlende kaynatıyorum 20 dakika kadar.

Pete koymanıza gerek yok, cam kavanozda da saklayabilirsiniz. Tamamen donana kadar açzını açık bırakın yeter.

Bıu konuda ciddi bir kaynağa ihtiyaç var. Projelerimden biri olacak. Yazdıklarımı kesin doğrular olarak almayın, kendiniz de araştırın derim. :slight_smile: YTD

4 Beğeni

Bildiğim kadarıyla Schneider speisse ile gazlandırıyor, mükemmeliyetçilik peşinde olanlara tavsiyem speisse