Şişeleme ve Gazlama

Merhaba aranıza yeni katıldım. Öncelikle Bira ve şarap yapımıyla kafa dağıtıp bu konularda kendimi geliştirip eğlenerek bir hobi edinmek istiyorum. Sorunuma gelecek olursak, ilk kez bira kuracağım için bir set edindim ve bir heyecan ile kurulumu yaptım ilk deneyimim olduğu için hidrometrem yoktu ve ölçümleri malesef yapamadım. Butikbira Pilsner kurdum. 15 gün fermantasyon sürecinden sonra şişeleride iyice temizlik yaptıktan sonra şişelemeye geçtim. Sorun da tam burada başliyor benim için, biraları dipten dolum yaptıktan sonra set ile birlikte gelen şeker ölçüm aletiyle şekerleri koydum. Fakat şekerleri şişelenmiş biraya koyunca bi miktar köpürme oldu, ne kadar diyeyim örnek veröek gerekirse şişede boşluk kalan kısım komple köpürdü ve şişeden az bi miktarda köpük taşması oldu ve nem hemen kapakladım ve şişeleri dinlenmeye bıraktım. Şuan 2 haftayı geçti şişede duruyorlar az önce yine meraklanıp 1 tanesini açıp tatmak istedim (oda sıcaklığında) kapağını açtıgımda yine aynı sekilde çok az köpürme oluyor ve gazı çok az yada yokmuş gibi ama tadı falan idare eder geliyor. Siz ustalarımın tavsiyelerini alabilir miyim? Daha beklemeli miyim yoksa çöpmü olmuştur ilk deneyimim, bu hobim konusunda hevesim kırılsın istemiyorum bu konuda gelişmek hedefim ve oldukça kafamı dağıtmaya yardımcı oluyor o yüzden biraz uzun oldu aranızda olmak ve konularınızı okumak harika sevgiler ve saygılarımla sağlıcakla kalın

3 Beğeni

Öncelikle hoşgeldiniz.

Başlangıç olarak Yeni Başlayanlar Kategorisini incelemeniz başlangıç seviyesindeki bir çok sorunuza cevap olacaktır.

Evet, sorun tam da burada. 15 gün fermantasyonun bitiş süresi olamaz, fermantasyonun bitişini ancak ölçerek bilebilirsiniz. Zaten bitmediği için şekeri attığınızda köpürme ve taşma yapıyor.

Birayı seviyorsanız mutlaka sabretmelisiniz. İki hafta şişeyi açmak için biraz erken. Beklerken forumu gezerseniz mutlaka ilginizi çekecek bir şeyler bulabilirsiniz.

Köpüğünüz bol olsun :beers:

3 Beğeni

Bu durumda şişede bekletmeye devam etmelimiyim tat ve gazlanma yerine oturur mu sizce? Cevapladıgınız için teşekkürler

2 Beğeni

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Kit biraları için iki hafta şişede bekleme süresi yetersiz olabiliyor. Bu hobide zaman ve sabır önemli faktörler. @menegin in dediği gibi tavsiyem öncelikle hidrometre edinmeniz ve üretim sürecinde sıcaklık kontrolüne dikkat etmeniz. Standart kit kurulumunda ale mayalar için ortalama 19-20 dereceler fermentasyon için ideal sıcaklık aralığı kabul edilebilir değerlerdir. Yeni başlayanlar kategorisinde pekçok sorunun yanıtını bulabilirsiniz🍻

4 Beğeni

Hidrometre edindim hocam ama geç oldu artık şişeleme yaptım. Durum burdan düzelir mi sizce. Kapağı actıgım gibi biranın köpürmesi ( sampanya gibi değil ama yinede köpürüyor) + gazlanma olur mu bu durum da iken? Yanıtınız için teşekkürler

İlk elin günahı olmaz derler. Ben olsam iki hafta daha bekleyip, içmeden 1-2 gün önce buzdolabında soğutmaya alıp sonra denerdim. Muhtemelen sorun çıkmaz. Biranın oda sıcaklığında olması sebebiyle kapağı açınca fazla köpürme olmuş olabilir. Sıcaklık düştükçe co2 biranın içinde daha fazla çözünür.

2 Beğeni

Önce şişeleme şekerini koyup ardından birayı doldurursanız köpürme olmayacaktır. 1-2 gün dolapta bekletirseniz şişeyi açınca köpürme sorunu büyük ihtimalle çözülecektir. Afiyet olsun :beers:

1 Beğeni
  1. Partide öyle deneyeceğim teşekkürler

Deneyeceğim belki bayram hediyesi olur benim için :slightly_smiling_face:

Bi de aklınızda olsun, dökülmeyi gerektirecek bir bira yapmak içilebilecek bir bira yapmaktan çok çok daha zordur.

3 Beğeni

Hocam köpürme fermentasyon bitmeden maya hala aktifken şişeleme yaptığınız için oluyor. Aktif mayaya şeker atmak pirana popülasyonunun yoğun olduğu yere bir kova hamsi atmaya benziyor. Su köpürüp bulanacaktır. Mayanın kalan şekeri tüketmesine müsade ederseniz köpürme probleminiz ortadan kalkar. Fermentasyonun bittiğini anlamak için arkadaşların da önerdiği gibi gravite ölçümü yapmanız lazım fakat ilk gaz çıkışından sonra kabaca 3 hafta beklerseniz büyük olasılıkla fermentasyon bitmiş olur. Vaktiniz varsa +1 hafta daha dinlendirerek mayanın ürettiği diasetilleri temizlemesine müsade ederek daha rafine bir tat elde edebilirsiniz.

Umarım kullandığınız şişeler kalındır, erken şişeleme yaptığınız için biranıza karışacak CO2 oranı ve şişeye uygulanacak basınç daha yüksek olacaktır. Şu an şişeden tadım yaptığınızda muhtemelen birada şeker tadını alacaksınız, bu şişede gazlanmanın tamamlanmadığı manasına gelir. Bir 2 hafta daha bekleyip tekrar tadın derim.

1 Beğeni

1 tanesi buz dolabına alıp 1gün bekleyip denedim az önce. Kapağı açtığımda olan köpürme kesilmişti bunu gözlemledim. Şuan tek sıkıntı gaz yok :slight_smile: arada denemeler yapacağım. Sıfır depozitolu şişeler almıştım kalın ve sıkıntısız şişeler yinede kutuda tutuyorum patlama gercekleşir diye :grinning:

1 Beğeni