Merhabalar,
Forumda sour ale ile ilgilenen arkadaşların tecrübe deneyimlerini paylaşması için açtım bu başlığı. Sour/Ekşi biralar son zamanlarda benim de oldukça merak saldığım bir kategori idi. Sınırlı olmasa da genel olarak stil içerinde gose, berliner weisse, lambic, gueuze, flanders red ale, oud bruin gibi biralar yer alıyor.
Sour=ekşi bira. Bu ekşitilmenin çeşitli yöntemleri var fakat ben üç tanesinden bahsedeceğim.
-
Laktik asit ekleyerek pH’ı belirli seviyelere düşürme. Mayşeleme ya da kaynama sonu farketmeksizin pH’ı laktik asit ile 3.4-4 aralığına düşürme yöntemi. Kendim hiç denemedim. Deneyen insanlar genelde tek düze ve rahatsız edici bir ekşilik verdiğini yazmışlar. Tercih etmiyoruz bu yöntemi.
-
Kettle sour. Benim epey zamandır okuduğum fakat yeni yeni başladığım uzunca bir süre de bu yoldan devam etmeyi planladığım yol bu yol. Bu yöntemde mayşeleme sonu kettle(kazan) sıcaklığını 40C civarına düşürüyoruz. Bütrik asit( kusmuk, ekşi peynir) tadı oluşmaması için laktik asit ile pH 4.5’lara düşürüyoruz. Ardından kaynağını bildiğimiz laktik asit üreten ama bu asiti üretirken de yoğunluğu fazla düşürmeyen(yani şekerimizi tüketmeyen) bakteri ekliyoruz. Bu bakteri kaynağının onlarca farklı yolu var ve buraya daha sonra değineceğiz. Bakteriler şıramızın pH’ını 3.5 civarlarına indirdikten sonra klasik şerbeti kaynatıp ne yapmak istiyorsak ona göre devam ediyoruz.
3.Blend mayalar. Fermentasyonu mantar ve bakteri dostluğuna emanet etmek. Bu ekşitme yöntemi de kovada oluyor. Genelde bakteri ve mantardan oluşan blend maya fermentere ekleniyor.Roeselare Mix buna örnek. Deneyeceğim yöntemler arasında bu da var.
- Lallemand Philly Sour ile Fermentasyon
Gülendamdan rivayetle;
Farklı bir madde olarak eklemek istememin sebebi, kettle sourdaki ekşitme adımını atlamamıza olanak sağlayan, hem etanol hem laktik asit üretebilen, yaygın olarak bilinmeyen yeni bir maya türü olması.Lachancea thermotolerans. Bu mayayı da denedim (canım @Pierreriviere ). Her birini paylaşacağım.
Lambik konusunda şimdilik yazmayacağım ama ileri seviye başvuru için—> Ask an expert @ers
Sırada kendi yaptığım Gose türü biradan bahsedeceğim. Reçete:
Kaynama sonu 15gr ezilmiş kişniş tohumu ve 20gr deniz tuzu eklendi.
Ben bakteri kaynağı olarak @Gulendam’ın keşfi probest digest kullandım. Her bir tablette yaklaşık 10 milyar laktobasilyus plantarum içeriyor. Şıra ekşitmek için bize gerekli miktar 5milyar/litre. 20litre şıra için 10 tablet yeterli.
Bende yaklaşık 24 saatte pH3.5 düştü.
Yukarıda reçetesini paylaştığım Gose biranın;
-7lt düz gose olarak
-6lt 1kg vişne ile ikinci fermantasyon sonrası
-6lt 600gr frambuaz ile ikinci fermantasyon sonrası
-6lt gin baharatları (25gr ardıç meyvesi, yıldız anason, rezene, kakule, karışık biber(allspice) meyan kökü, hibisküs çiçeği, portakal kabuları ile ikinci fermantasyon sonrası şişelenecek.
İkinci Sour kaynatmam muhtemelen Sour Ipa olacak.
Daha sonra deneysel biram Midye Sour Ale olacak.
Daha da sonra aşağıdaki mayaları edinip Sour, “çakma lambic” biralar kaynatmayı planlıyorum.
-Wlp655 Belgian Sour Mix ( Brett. Sacc. Lacto. ve Pedio karışımı)
-Wyeast 3763 Roeselare Mix
-Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend
-Lallemand Philly Sour.